Dansk Sejlunion6. juni 2012 09:37 af Thomas Jacobsen

Stærkt hold sætter kurs mod OL

Nedtællingen til De Olympiske Lege er i fuld gang. I skrivende stund er der blot syv uger, før det går løs i London – eller, som for vores vedkommende, i Weymouth på sydkysten, skriver sportschef Thomas Jacobsen i sin blog.

OL er på én og samme tid både et stævne som alle andre - og på den anden side noget helt, helt særligt. OL er en kæmpeopsætning med langt flere mennesker, langt mere trafik, langt flere officials, langt flere medier og ikke mindst langt flere kontrollanter og sikkerhedstjek, end hvad vi normalt omgiver os med i sejlsporten. Men kernen i det hele - sejladserne ude på vandet - de foregår fuldstændig som ved ethvert andet stævne. Der er ingen forskel bortset fra, at felterne er lidt mindre end sædvanligt, og at trænerbådene ligger lidt længere væk.

Det er min erfaring fra OL, at sejlere, der formår at abstrahere fra al hysteriet og udenomshurlumhejet, de står med gode muligheder for at komme ud af stævnet med et godt resultat.

At den mentale forberedelse er vigtig før OL, er der ingen tvivl om. Og netop derfor var det mentale fokus et af hovedtemaerne, da vi de sidste dage af maj samlede hele OL-holdet med sejlere, trænere og ledere til en træningscamp i Weymouth. Selv om der også var afsat tid til at træne på vandet, så var det tre dage, hvor vi brugte en stor del af tiden på at sidde sammen inden døre og tale om, hvordan vi bedst forbereder os til den store OL-udfordring.

Selv om sejlsport er en individuel idræt, så er alle enige om, at vi opnår en betydelig merværdi ved at fremstå som et hold. Det gælder om at komme længst muligt med de ressourcer, vi har til rådighed, og det gør vi blandt andet ved at udnytte hinandens erfaringer og ekspertiser på tværs af klasserne.

Jeg er glad for at kunne konstatere efter træningscamp'en, at vi står med et stærkt OL-hold, hvor der er en god balance mellem på den ene side sprudlende unge kometer som Thorbjørn Schierup, Sebastian Fleischer og Anne-Marie Rindum og på den anden side rutinerede kræfter som Michael Hestbæk, Claus Olesen og Jonas Høgh-Christensen, der tilsammen har seks OL-deltagelser og adskillige EM- og VM-medaljer med i bagagen. De tre garvede drenge øser flittigt af deres mange erfaringer og tager på dén måde et vigtigt medansvar for holdets samlede performance. Det er en uvurderlig bonus at få med i købet - ud over at de i henholdsvis Starbåden og Finnjollen udgør to af vores bedste bud på topplaceringer ved legene.

Med syv uger, før det går løs, handler det for hver af bådene om at få skabt det optimale forløb frem mod OL. Et forløb, hvor der ikke opstår unødig stress, fordi der eksempelvis mangler fart i båden. Hver af vores otte OL-både har individuelle planer for, hvad de skal fokusere på de næste uger.

Finnjollen:

Jonas Høgh-Christensen har en stribe sejl og master, som han skal teste den kommende tid. Et helt konkret stykke arbejde, der skal lede ham frem til den optimale kombination. Jonas har sejlet på fuld tid det seneste halve år, og med den nylige bronzemedalje ved VM viste han, at formen er på vej derhen, hvor den skal være.

49eren:

Allan Nørregaard og Peter Lang vandt VM-bronze for kort tid siden. Det var kulminationen på et langt forløb med en stabil, stigende formkurve. Frem mod OL skal de blandt andet fokusere på deres positioneringer ved start, ligesom de skal arbejde på deres mentale fokus, så de er 100 procent skarpe, når første sejlads skydes i gang.

470eren:

Henriette Koch og Lene Sommer har sejlet sammen i mange år efterhånden, og det seneste år er resultaterne for alvor begyndt at vise sig. Ikke mindst med EM-sølv i 2011 og senest en 7. plads ved VM. De har god fart i båden, de har styr på grejet og har fået opbygget nogle gode rutiner omkring deres stævner. Lene og Henriette har potentiale til at levere et godt OL-resultat, men de er med i et tæt felt, og de kan sejle uden nævneværdigt pres. De har alt at vinde ved OL.

Starbåden:

Michael Hestbæk og Claus Olesen fik alle i sejlermiljøet til at spærre øjnene op, da de for en måned siden hev en VM-bronzemedalje i land. Michael og Claus er klare underdogs ved OL, og den rolle skal de holde fast i. Starbådsklassen er præget af erfarne topsejlere med mange år i gamet, og som har dybt indarbejdede rutiner for alt, hvad de foretager sig. Claus og Michaels udfordring er, at de ikke har at tilsvarende langt forløb i bagagen. En god OL-placering er betinget af, at de sætter fødderne rigtigt og holder deres fejlmargin på et minimum.

Det er min vurdering, at vi med de nævnte både har fire gode bud på placeringer i omegnen af medaljerne. Vores fire øvrige både har næppe samme toppotentiale - hvilket dog ikke ændrer på, at de hver især har et højt niveau og er fuldt ud berettigede til at være med ved legene.

Matchracebåden med Lotte Meldgaard, Susanne Boidin og Tina Gramskov udgør en af de blot 12 besætninger i klassen. Alle møder alle for at kvalificere sig til kvartfinaler, semifinaler og finale. Målet for den danske båd er i første omgang en kvartfinale. Båden har vist fremgang over et langt forløb, og deres kvalifikation til OL var i sig selv en stor sejr, hvor der var pres på til det sidste.

Thorbjørn Schierup i Laser, Anne-Marie Rindum i Laser Radial og Sebastian Fleischer i RS:X er tre lovende sejlere i 20-års alderen. Vi skal ikke forvente at se dem helt fremme ved OL, til gengæld kan vi være sikre på, at de henter uvurderlige erfaringer, som de kan tage med videre frem. Vent at se, hvad der sker om fire år ved OL i Rio. Alle tre har potentialet til på sigt at gå hele vejen.

Når jeg skal vurdere det samlede billede, så synes jeg, at vi fremstår som et hold, der både kan og vil præstere. Sejlerne har en vilje til at vinde, som jeg sjældent før har oplevet. De er ambitiøse, de har kant, og de er sultne. De er utålmodige og glæder sig rigtigt meget til at komme i gang ved OL. Det gør jeg også. Og jeg synes, vi kan gå legene i møde med en masse positive forventninger

Thomas Jacobsen