Dansk Sejlunion24. januar 2014 15:57 af Thomas Jacobsen

Blog: I 2014 begynder kapløbet mod OL i Rio

Med OL-pladser på højkant er VM i september årets altoverskyggende højdepunkt for de danske landsholdssejlere. Fokus samler sig om de fire klasser, hvor Danmark lige nu har det største potentiale, skriver Dansk Sejlunions sportschef Thomas Jacobsen i denne blog.

Mandag begynder årets første World Cup-stævne for vores sejlere i de olympiske klasser. Det bliver samtidig indledningen på en sæson, der kulminerer midt i september, når alle ti OL-klasser samles til VM i Santander, Spanien. Her vil det ikke kun handle om VM-medaljer, men i mindst lige så høj grad om nationspladser til OL i Rio.

VM ligger nøjagtigt midt i mellem London og Rio OL, så det bliver i alle henseender et stævne, der giver os en klar melding på, hvordan dansk elitesejlads på OL-niveau ligger i forhold til konkurrenterne. Vi vil stadig kunne nå at justere vores OL-satsninger efter VM. Men jeg vil klart foretrække, at VM-resultaterne bekræfter de valg, vi har truffet op til denne sæson.

Det mest markante valg er, at vi går ”all in” i den nye Nacra 17-mixklasse. Vi har taget en chance ved at opløse en eksisterende verdensklasse-49er med Allan Nørregaard og Anders Thomsen for i stedet at fordele de to i hver sin Nacra 17 med henholdsvis Line Just og Lin Ea Cenholt, der tidligere udgjorde en talentfuld 49erFX.

Historisk set har vi gode traditioner for katamaran-sejlads i Danmark. Hvert år har vi danske sejlere, der leverer topresultater i Hobie-klasserne, og i OL-sammenhæng har vi markeret os i Tornado’en. Nacra 17 er en båd, der sejladsteknisk minder en hel del om 49er, hvor vi i forvejen har et udviklingsmiljø i verdensklasse.

I første omgang skal vi give vores nye Nacra-besætninger chancen for at spore sig ind på, hvad det handler om. Men hen ad vejen er jeg overbevist om, at det er en klasse, hvor dansk sejlsport har potentiale til medaljer.  

I Miami har vi tre danske Nacra 17-besætninger til start. Personligt er jeg meget spændt på at se, hvordan de kommer af sted. Vi er også med i 49er, 49erFX og Laser Radial.

I Laser Radial er Anne-Marie Rindom og Sarah Gunni til start i Miami. Sarah havde en flot 2013-sæson med blandt andet en femteplads ved VM. Lige nu har hun lidt knæproblemer, så måske må hun holde sig lidt tilbage i Miami. Anne-Marie fokuserede på skolebøgerne en stor del af året, men her i 2014 er hun tilbage i Radial’en for fulde sejl. Min umiddelbare forventning er, at begge sejlere kan markere sig stabilt omkring top-ti-niveau hen over året.

De to 49er-klasser er stadig vores stærkeste kort. Senest vandt Peter Lang og Jonas Warrer det nordamerikanske mesterskab. En lovende sæsonstart, må man sige. I 49erFX kan vi med sikkerhed forvente, at det generelle internationale niveau bliver hævet endnu en tak i 2014. Bredden i toppen vokser hele tiden – og vi har heldigvis flere besætninger, der kan gøre sig gældende.

49er, 49erFX, Nacra 17 og Laser Radial er de fire OL-klasser, hvor vi satser mest i øjeblikket – i tæt i samarbejde med Team Danmark. Vi har også dygtige og ambitiøse sejlere i andre klasser, men vi samler ressourcerne dér, hvor vi aktuelt ser det største potentiale.

Vi arbejder hele tiden på at udvide ’forretningen’. Skabe nye kontakter og partnerskaber, som kan se potentialet i at støtte op om de værdier, som sejlsporten står for. Det er utroligt positivt, når vores 49er-sejlere på eget initiativ starter ”49er Dream Team”, hvor det netop handler om at formidle den gode historie om sejlsportens værdier og kompetencer – og på den måde åbne op for nye partnerskaber med erhvervslivet.

Kan vi med sådanne initiativer lykkes over en bred front, så har vi pludselig ressourcerne til at satse bredere i vores talent- og elitearbejde. Jeg håber, det nye år åbner nogle nye muligheder ad den vej.     

Godt nytår til alle i dansk sejlsport.      

Bedste hilsener

Thomas Jacobsen
sportschef