Dansk Sejlunion26. august 2012 16:48 af Hans Natorp

Hvad så nu, du?

Dansk sejlsport gjorde det rigtigt godt til OL i Weymouth - to medaljer og op mod en million danske tv-seere klistret til skærmene for at følge de danske OL sejlere… Er OL, medaljer og Sejlerlandsholdet så vigtigt, at det fortjener så meget af vores fokus? Dansk Sejlunions formand Hans Natorp siger JA!

Hvad så nu, du? er et nærliggende spørgsmål efter OL 2012, som på alle måder var en stor succes.

London gjorde det godt - jeg oplevede OL som en folkefest, der fint kunne opleves - også uden dyre billetter til det olympiske atletikstadion.

Sejlsporten i Weymouth gjorde det godt - for første gang i olympisk sejlsportshistorie har vi stået i kø for at komme ind på sejlsportstribunen og opleve sejlsport sammen med andre 5.000 betalende tilskuere. Og sejladserne foregik lige neden for vores tilskuerpladser - stor oplevelse!

Danmarks Radios livetransmissioner nåede ud til et dansk tv-publikum i et omfang, vi aldrig tidligere har været i nærheden af. Da seertallene var på sit højeste under de afgørende Medal Race sejladser, fulgte op mod en million danskere med foran skærmen. Sejlsports OL dækningen blev produceret med kvalitet og indlevelse, og rummede alt det drama, spænding og ekvilibrisme, der skal til for at fange et stort og bredt publikum.

Dansk sejlsport gjorde det i særdeleshed godt - to medaljer ­- en episk fight mellem Jonas Høgh og Ben Ainslie i Finnjollen og et fantastisk comeback i Medal Race af Allan Nørregaard og Peter Lang i 49eren. Og seks ud af otte danske besætninger, der rammer deres målsætning i stævnet - det var lige, som vi kunne ønske!

Og så var der holdindsatsen - vores sejlere tog til OL som et hold og viste os alle, hvordan OL-holdets styrke er et stærkt fundament for de individuelle præstationer, som også bliver synlige uden for sejlerkredse.

Dansk Sejlunions samarbejdspartnere og sponsorer var glade. TORM Fonden gav tilsagn om yderligere fire års samarbejde, Team Danmark var glade, Danmarks Idræts-Forbund ligeså, gæster, sejlerfans og nye potentielle sponsorer fik en unik oplevelse af olympisk sejlsport.

Er OL vigtigt?

Jeg bliver ofte spurgt, om OL, medaljer og Sejlerlandsholdet er så vigtigt, at det fortjener så megen fokus?

Mit svar er JA…!

Er det fordi, at sejlsporten bliver mere synlig med profiler som Jonas Høgh og 49eren, der i dansk OL-idræt efterhånden er synonym med drama og gode resultater?

Og er det fordi, at jeg tror på, at vi dermed får flere sejlere ind i fællesskabet i Dansk Sejlunion?

Giver OL flere medlemmer?

Nej - jeg lever ikke i den illusion, at alt bliver godt alene som en direkte følge af OL-holdets flotte indsats - virkningen er i høj grad også indirekte.

OL-medaljer, OL-holdets flotte indsats og hele opmærksomheden er det brændstof, som er med til at holde gang i dansk sejlsports udvikling over en bred kam.

Aldersrelateret træningskoncept (ATK), hele ungdomsarbejdet, vores organisation, vores samarbejde med kommercielle partnere og idrættens interessenter - hele udviklingen af "best practice" bliver på rigtigt mange områder påvirket og drevet af indsatsen og ressourcerne omkring OL-holdet og Sejlerlandsholdet.

Så med et veloverstået OL og to medaljer har vi fået hældt noget brændstof i tanken!

Hvad så nu, du?

Nu har vi fået energi og arbejdsro til at fokusere på de opgaver, som skal udvikle dansk sejlsport over de kommende fire år.

Overordnet er det beskrevet i vores strategi DS Strategi 2011. Omsat til konkrete handlingsplaner er vi nu kommet dertil, hvor vi skal have styrket Dansk Sejlunions organisation til at levere "Sejlerfokus".

Sejlerfokus betyder, at alle sejlere skal have værdi af at være i en sejlklub i Dansk Sejlunions fællesskab.

Vi sætter fokus er på at skabe gode tilbud og miljøer for vores cruisingsejlere - tursejlere.

Vores medlemstal på ungdomssiden er relativt konstant, men ikke stigende - det må vi kunne gøre bedre.

Vi sætter fokus på at skabe gode rammer - både træningsmiljøer og sociale miljøer - omkring vores unge sejlere, så "sejlsport for livet" ikke blot ender med at være en floskel.

Vi sætter fokus på at blive en skarpere og bedre samarbejdspartner for kommercielle partnere og andre organisationer med interesser på vandet - til fordel for sejlerne i Dansk Sejlunion.

Og alt imens jeg og Dansk Sejlunions bestyrelse bruger tid på dette, lader vi Sejlerlandsholdet tage sig af forberedelserne til de kommende fire års mesterskaber og OL 2016, så de igen kan hælde noget brændstof i tanken i form af medaljer og synlighed.

Med sejlerhilsen

Hans Natorp
DS Formand