Dansk Sejlunion11. februar 2019 23:27 af Flemming Ø. Pedersen

Tokyo 2020 - To stævner afgør OL-udtagelser

Foto: Sailing Energy

Antallet af udtagelsesstævner skæres ned fra tre til to, når der fra slutningen af 2019 skal sættes navne på de danske sejlere ved OL i Tokyo 2020.


Dansk sejlsport er sikret fem nationspladser ved de olympiske sejladser i Tokyo 2020. Blot én båd fra hver bådklasse kan deltage ved legene, derfor skal der sejles nationale udtagelser for at afgøre, hvilke sejlere der skal repræsentere Danmark.

Når udtagelserne begynder sidst på året, bliver det i et kortere og mere intenst forløb end ved de seneste to OL i 2012 og 2016. Blot to stævner - mod tidligere tre - kommer til at afgøre udtagelserne.

Se aftalen om nationale udtagelseskriterier for OL i Tokyo 2020

"Der er mange hensyn at tage. Vi skal finde udtagelsesstævner med et højt sportsligt niveau. Samtidig ønsker vi ikke, at sejlerne bliver udtaget hverken for tidligt eller for sent i forhold OL-sejladserne i Tokyo," forklarer Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion.

"Oveni er der også fra sejlerne et ønske om, at den meget stressfulde udtagelsesperiode bliver så kort som mulig. Samlet set har vi konkluderet, at to udtagelsesstævner var den bedste løsning denne gang."

Udtagelser sejles langt fra Danmark
Tre af de bådklasser, hvor Danmark har nationspladser i Tokyo, er mændenes 49er, kvindernes 49erFX og mixklassen Nacra 17.

De tre klasser afvikler fælles VM 2019 på New Zealand i begyndelsen af december samt fælles VM 2020 i Australien midt i februar. 

De to VM-stævner er samtidig udpeget som OL-udtagelse for de tre klasser.

Den besætning fra hver klasse, der samlet over de to stævner opnår det bedste resultat, får OL-billetten. I alle tre klasser vil der på forhånd være forhåbninger om at se danske sejlere gøre sig gældende i medaljekampen i Tokyo.

Også i Laser Radial er der forventning om dansk medaljepotentiale ved OL. Her foregår udtagelsen ved VM 2020, der sejles sidst i februar i Australien - og ved Trofeo Princesa Sofia Cup på Mallorca i beggyndelsen af april. 

Danmark er derudover OL-kvalificeret i RS:X for kvinder, hvor udtagelsen er VM 2020 (New Zealand i februar) og Trofeo Princesa Sofia Cup (april).

Kattelem - hvis uheldet er ude
Rammerne for OL-udtagelsen er fastlagt i et samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Dansk Sejlunion. Med blot to stævner i udtagelsen er sejlerne sårbare over for uheld, skader eller sygdom. Skulle uheldet være ude, har DIF, Team Danmark og Dansk Sejlunion forbeholdt sig en teoretisk adgang til at justere i udtagelsesserien for at sikre en sportslig fair afgørelse.

Det skal understreges, at en vundet udtagelsesserie ikke automatisk er ensbetydende med OL-udtagelse. I sidste ende er det alene DIF, der udtager sejlere til OL på baggrund af indstillinger fra Dansk Sejlunion.