Dansk Sejlunion22. december 2017 10:20 af Flemming Ø. Pedersen

5 centrale mål for Dansk Sejlunion i 2018

Nyhedsbrev fra Dansk Sejlunions formand, Line Markert - december 2017

Kære sejlere og klubledere

Endnu et år er næsten gået. 2017 har budt på masser af store sejleroplevelser for vores allerbedste sejlere. Og for os, der bare skal ud og have saltvand i håret og sejlerglæde i hjertet.

Det har været et spændende, udfordrende, berigende og travlt år, hvor jeg har forsøgt at få formandskasketten syet om, så den passede til mig. Tak for alle de gode råd, bidrag, snakke og bemærkninger, I har givet undervejs. Det er vigtigt at kunne mærke, hvad Dansk Sejlunions indsats betyder for jer.

Vi har slet ikke nået alt det, vi gerne ville i år. Derfor glæder jeg mig til at tage fat i 2018.

5 hovedmål for 2018
Vi har mange opgaver, der er vigtige. Samtidig er det også vigtigt at prioritere – og jeg vil gerne dele med jer, hvad der står på min opgaveblok som de vigtigste mål for Dansk Sejlunion i 2018:

1. Finansiering
Der skal være penge til de vigtige opgaver, som Dansk Sejlunion løfter for alle sejlere i Danmark og for sejlsporten. Det gælder både i forhold til at styrke vores støtte og rådgivning til klubbernes daglige arbejde og udvikling, og det gælder i relation til dét fundamentet, der skal sikre, at vi fortsat har et sejlerlandshold, der er blandt verdens bedste.

Vi har længe arbejdet målrettet på at søge nye partnerskaber blandt fonde og private sponsorer. Vi har løbende dialoger til flere sider, og den indsats fortsætter med uformindsket fokus ind i det nye år.  

2. Synlighed
I 2018 skal vi virkeliggøre temaet for dette års Klubkonference: Synlighed. For Dansk Sejlunion har synlighed to væsentlige waypoints:

1) Dansk Sejlunion skal være synlig for klubberne - det skal være klart for jer, hvordan Dansk Sejlunion skaber værdi for jeres klub. Dét er et af de vigtige input, jeg har fået fra mange af jer. Og her kan vi helt sikkert gøre det langt bedre. 

2) Sejlerlivet og sejlsporten skal være synlig for alle danskere. Sejlsport skal opfattes som en dansk nationalsport, og sejlerlivet skal være noget, som de fleste danskere kan drømme med om.

3. Udvikling af klubberne
Dansk Sejlunion vil fortsat bidrage til at udvikle klubberne i retning af stærke fællesskaber om glæden ved sejlerlivet og sejlsporten. Dansk Sejlunion kan hjælpe, når jeres klub har brug for råd og sparring om hverdagens udfordringer, når I har brug for at dygtiggøre jer til noget – eller når I mangler værktøjer til at komme videre fra ét sted til et andet.

Klubbens ledelse og de frivillige skal vide, hvor og hvordan Dansk Sejlunion kan hjælpe. Og I skal opleve, at Dansk Sejlunion gør en forskel – både når I beder om hjælp, og når vi tager initiativ til en snak om klubbens udvikling. 

4. Worlds 2018
Sommerens VM i Aarhus bliver en gigantisk event – ikke bare for sejlsporten, men for dansk idræt i det hele taget. Ud over at stille med det stærkest mulige hold af sejlere skal Dansk Sejlunion være med til at løfte VM op som en kæmpe succes.

Forhåbentlig kan vi med klubbernes hjælp bruge VM til at tænde en sejlergnist hos danskere, som ikke i dag er aktive på vandet.

Allerede nu bidrager Dansk Sejlunions netværk af klubber ved at stille frivillige kræfter til rådighed for VM – og jeg er overbevist om, at klubberne også kan hjælpe med at mobilisere masser af tilskuere og gæster på havnen, så vi får en fantastisk sejlerfest, når vi kommer frem til august.

I øvrigt er der stadig brug for flere frivillige. Så grib chancen, hvis du har lyst til at opleve VM indefra. Måske er I tilmed flere fra klubben, der er parate til at blive en del af VM-holdet. Læs mere om at blive VM-frivillig på aarhus2018.dk.

5. Strategi 2022
Tiden er inde til at opdatere Dansk Sejlunions overordnede strategi. Senest modtog vi på Klubkonferencen en række input, som vi tager med i arbejdet med at formulere den næste strategi.

Blandt de elementer, jeg har noteret som vigtige opgaver for Dansk Sejlunion er:  

  • at styrke klubledelserne
  • at hjælpe med de administrative byrder – det skal være lettere at være klubledelse
  • at skabe gode uddannelses- og udviklingstilbud til ledere, trænere og sejlere
  • at udvikle markedsføring og markedsføringsmateriale til klubberne

Dansk Sejlunion skal vedblive at være klubbernes klub ud fra devisen om, at sammen er vi stærkere hver især.

Generalforsamling 2018
Inden du drager på juleferie, så sæt kryds i kalenderen ud for lørdag den 17. marts 2018 – hvor Dansk Sejlunion afholder årets generalforsamling. Det foregår på Hotel Nyborg Strand.

Jeg vil opfordre til, at I som klub prioriterer at deltage – og dermed bidrager til den gode snak om Dansk Sejlunions fremtid.

Valg til bestyrelsen
Ved generalforsamlingen har vi valg til bestyrelsen. Hvis du brænder du for at være med til at sætte den nationale dagsorden for sejlads og sejlsport i Danmark, så overvej måske at stille op som kandidat til bestyrelsen.

Det gælder også, hvis du kender én, der har engagement og ideer, men måske mangler et lille skub for at tage skridtet til at stille op. Der er brug for gode kræfter med ambitioner for sejlsporten i Danmark og for Dansk Sejlunion.

Formandsvalg
Da jeg selv her i 2017 blev valgt som ny formand, skete det midtvejs i den ordinære, toårige valgperiode. Derfor er der også valg til Dansk Sejlunions formandspost i 2018. Hellerup Sejlklub har valgt endnu en gang at bakke op om mit kandidatur. Det er jeg glad for, og jeg håber på, jeg får lov til at fortsætte arbejdet.

Men det er samtidig min oprigtige holdning, at kampvalg om formandsposten – og dermed flere bud vores fremtidige udvikling – er det bedste for sejlerdanmark. Derfor vil jeg vil gerne opfordre andre til at overveje et kandidatur til formandsposten.

Meget vi kan være stolte af
Kort efter nytår bliver Årets Sportsnavn i Danmark udpeget. Vores 49erFX-verdensmestre Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er med helt fremme som nominerede side om side med to andre topnavne - Viktor Axelsen og Caroline Wozniacki. Jena og Katjas præstation sættes i perspektiv af, at de er nomineret foran topresultater i andre idrætter, der har tradition for at fange mere medieopmærksomhed end sejlsport.

Vi skal være stolte af, at sejlsporten igen er med helt i front, når årets bedste resultater på tværs af alle idrætter bliver hyldet ved DR's Sportsgalla den 6. januar. For to år siden var det Anne-Marie Rindom.

Allerede nu er vi med igen. Sejlsportens resultater bliver bemærket og fremhævet af både DIF, Team Danmark og andre. Det skal vi huske. Også selv om vi en gang i mellem synes, at vores sejlere ikke helt får den spalteplads og sendetid, de fortjener.

Stem på Årets Sejlsportspræstation
Og så vil jeg lige minde om, at både Anne-Marie og Jena/Katja er med i afstemningen om Årets Sejlsportspræstation, som Dansk Sejlunion uddeler i samarbejde med Columbus Marine A/S – og alle har mulighed for at stemme på deres favorit.

Med i samme felt er også surfer Sebastian Kornum, Nacra-sejlerne Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck samt det succesfulde danske SAP Extreme Sailing Team.

Fem stærke kandidater – fem fantastiske præstationer, der alle fortjener den største hyldest og anerkendelse. Ja, vi har meget at være stolte af i dansk sejlsport.

Og med de ord vil jeg ønske alle i sejlerdanmark en rigtig glædelig jul og et godt nytår i 2018.

De bedste sejlerhilsener
Line