Dansk Sejlunion29. marts 2016 19:55 af Henrik Tang

Dansk medaljehøst til Zoom8 EM

Anne Hopmann
Foto: Anne Hopmann

Til Zoom8 EM i Palamós hentede de danske sejlere hele 4 medaljer hjem – nærmere bestemt guld og bronze hos både piger og drenge. EM bød dog på meget andet end international konkurrence, nemlig Dansk Zoom8 Klubs fællestur.

EM i Zoom8 tog naturligvis udgangspunkt i konkurrencen om et internationalt mesterskab, men nok så vigtigt var EM en fællestur for danske Zoom8-sejlere og deres familier. Til EM i Palamós deltog ikke mindre end 26 danskere ud af det samlede felt på 65 sejlere.

For nogle af de danske deltagere blev det til medaljer og topplaceringer – og fælles for alle deltagere bød påsken på oplevelser til vands og til lands for sejlere, forældre og søskende.

Dansk Zoom8 Klubs skribent og sejlermor, Anne Hopmann beretter fra EM:

Sejlernes eller forældrenes tur?

På Costa Bravas kyst midt mellem den franske grænse og Barcelona ligger byen Palamós. En gammel fiskerby grundlagt i 1279 og i dag en populær ferieby med barer, restauranter, shopping-muligheder og strande – lige ud til Middelhavet.

Når Dansk Zoom8 Klub er på tur er det oftest havnen, vi har mest fokus på. Havnen er dér, hvor vi tilbringer mest tid – foruden tiden på vandet. Sådan er det altid, når vi er af sted. Men er dette sejlernes ferietur eller forældrenes? En fællestur som denne tager selvfølgelig udgangspunkt i sejladsen og Europamesterskabet, men den er mere end det. Den er en god mulighed for familien om at være fælles om en oplevelse og støtte op om en sund interesse.

En oplevelse der går under huden

Sejlads er ikke for tøsedrenge eller sarte piger. Det ved alle, der enten selv sejler eller har været med ude på vandet i en trænerbåd og set, hvordan der kæmpes med naturens kræfter, vejr, vind, bølger og strøm – og hvordan der kæmpes med konkurrenterne. Træningspasset fra kl 9.30 til kl 15 i god vind kræver sin mand – eller dreng – eller pige. Der bruges kræfter og energi så det batter – fysisk og mentalt. Dét er i sig selv en intens oplevelse.

Godt kammeratskab på tværs af klubber, alder og erfaring

”Kæmper på vand – venner på land” er Dansk Zoom8 Klubs motto. Det behøver vi ikke at prædike. For kammeratskabet på en sådan tur kommer helt af sig selv. Det er uundgåeligt ikke at lære hinanden bedre at kende. At småsludre på havnen i pauserne, før og efter skippermøderne, at dele sine erfaringer, at grine lidt af sig selv. Eller at dunke en sejlerkammerat anerkendende i ryggen for præstationerne på vandet. Om aftenen slentrer sejlerne gennem den lille by i flokke, snupper sig en pandekage eller ”hænger ud” og klarer verdenssituationen set med deres øjne.

Det er ikke kun sejlerne, der knytter nye venskaber. Også forældrene hygger sig i fællesskabet – i caféerne med ”café con leche”, med tapas, søpindsvin, gambas med hvidløg ... Eller på fællesturen til Salvador Dali Museet, på vandreture eller i fælles opmærksom observation på molen.

Udfordringer og fællesskab giver ægte sejlerglæde

De mange timer på vandet og det ukendte farvand giver god erfaring. Sejlerne lærer hele tiden nyt og flytter sine egne grænser. Der er forskellige udfordringer, og dagene er aldrig ens. I store internationale stævner møder man sejlere fra andre lande, hvilket gør stævnet interessant og anderledes. I et mix af udfordringer og fællesskab finder man en ægte sejlerglæde.

Om man er for eller imod unges forbrug af tid foran computeren, så er de fleste dog enige i, at computeren derhjemme er kommet på en velfortjent ferie. Og mange smiler ved bevidstheden om, at de unge i denne ferie har masser af bevægelse, frisk luft og en længere øjenafstand til tingene end den fra stolen til skærmen. Som forælder tænker nogle nok: en så sund fritidsaktivitet er bare det hele værd!

Når forældrene har det godt, er målet opfyldt

På spørgsmålet om hvad der var vigtigt på fællesturen, svarede vores landstræner, Bo Jarvig: ”Når forældrene har det godt, er målet opfyldt”. Selvfølgelig indeholder denne sætning mere end som så. Jo, vi tænker på forældre-fællesskabet. For hvis forældrene hygger sig, er det jo grangiveligt lettere at få dem med en anden gang – at gribe i pengepungen, at køre over 2000 km over 20 timer, at hjælpe til med at slæbe både, at sørge for forplejning, at opmuntre, måske trøste og selvfølgelig at dele glæden med sit sejlerbarn.

Og ja, det er jo sejlernes glæde, der i sidste ende er den vigtigste. For hvem ønsker ikke at se sine børn smile efter at have sejret eller at have nået sine mål, at have fået nye venner, at stråle! De erindringer og billeder, vi får med hjem af smilende børn, er vores bekræftelse på en god fælles oplevelse.

Min søn bekræftede dette ikke kun med smil, men også med denne afsluttende bemærkning om turen til EM i Palamós: ”Jeg glæder mig vildt meget til det næste ranglistestævne – til at sidde i bilen på vej hjem efter stævnet, med høj musik, død træt og med ansigtet brændende af saltvand og lidt for meget sol” …

Anne Hopmann, Dansk Zoom8 Klub

Resultater:

Piger:

Drenge:

1: DEN 187: Katerina Bjerre Knudsen,
Skive Sejlklub
1: DEN 266: Oliver Ørting,
Præstø Sejlklub
2. RUS 95: Arina Latynina 2: RUS 77: Danil Usachev
3: DEN 286: Charlotte Bjerg Lorenzen 3: DEN 267: Jonas Ullmann,
Sletten Bådeklub
5: DEN 153: Iben Dam Schmidt,
Kaløvig Bådelaug
4: DEN 155, Nicklas Boserup
7: DEN 273: Estalla Kern,
Hellerup Sejlklub
8: DEN 285: Christoffer Malmkjær,
Yachtklubben Furesøen
8: DEN 222: Ditte Næss Lindgreen,
Yachtklubben Furesøen

10: DEN 205: Christoffer Berg,
Kaløvig Bådelaug

9: DEN 230, Sofie Havn

Se samlede resultater her

Se mere om Dansk Zoom8 Klub ved at klikke på banner herunder


Zoom8 EM 2016