Dansk Sejlunion12. august 2015 12:42 af Henrik Tang

EM bronze i 29'er efter ihærdig team-udvikling

Da Daniel Nyborg og Sebastian Wright Olsen tog EM bronze i 29er iblandt 129 besætninger fra 18 lande i Medemblik, Holland, skyldtes det en præcis målsætning og længere tids udvikling af teamkompetencer, hvor samarbejde, opgavefordelinger, kommunikation og mental balance har været i fokus.

Daniel og Sebastian er klar over, at de er meget forskellige som sejlere og som personer. Men efter ISAF U19 (YWSC) i Tavira, Portugal i sommeren 2014, var de helt enige om én ting -  målet: de ville nå toppen i 29er klassen. De kunne se, at vejen ikke var lang.

”Da vi kom hjem fra Youth Worlds var vi slet ikke tilfredse, men vi var meget klar over, hvad der skulle til, for at vi kunne nå helt op i toppen af det internationale 29er felt”, fortæller Daniel, og fortsætter: ”Vi så under konkurrencen, hvad der var vores svage sider, og dem har vi fokuseret hårdt på at udvikle siden. Starterne, vores fysik og nogle detaljer i vores fartpotentiale var de håndgribelige elementer. Men først og fremmest så blev vi klar over, at vi som team skulle beslutte os for, at vi ville gøre arbejdet og lave ændringerne – og at vi skulle være et bedre team”.

Forskelligheder kan give et stærkere team

For Daniel og Sebastian har det at blive et bedre team indebåret, at erkendelsen af, at det at de er forskellige mennesker, skal udmønte sig i, at de anerkender og respekterer hinandens forskelligheder, og at de udnytter det til deres fordel.  ”Siden vi har erkendt dette, er der kommet meget mere glæde i båden. Vi bliver tit uenige om noget, men uenighederne løser sig hurtigt, og vi kommer stærkere ud af det”, fortæller Sebastian Wright.

Der er blevet trænet rigtig meget siden VM sidste sommer. Meget af træningen er foregået alene på vandet. ”Vi har haft rigtig meget fokus på at forbedre vores samarbejde og kommunikation i båden, og det har givet os meget mere fart i alle forhold”, fortæller Daniel. En del af træningen er foregået i Kraftcenter Øst regi, hvor træner Christian Rasmussen samtidig har hjulpet besætningen til en bedre forståelse af dynamikken i rig og sejl.

Stærkere fysisk

Siden efteråret har Daniel og Sebastian trænet jævnligt fysisk med landsholdets fysiske træner, Jarl Pors. Og det har givet besætningen et kæmpe løft. ”Det er super motiverende med Jarl. Vi kender ham fra Landsholdssamlingerne i uge42. Og selvom hans fokus ligger på de olympiske sejlere, så har han givet sig tid til at hjælpe os med træningsprogrammer og træningsvejledning”, forklarer Sebastian.

Træning og råd fra landsholdets sejlere

”Et af de store fokusområder har været at forbedre vores starter”, forklarer Daniel og fortsætter: ”Forskellen på de mindre felter i Danmark og et stort internationalt felt er, at det kræver langt mere præcision at lave gode starter. Særligt på landsholdslejren i uge 42 fik i god hjælp af landsholdssejleren Anders Thomsen, som gav os nogle gode redskaber til forberedelsen – eksempelvis time & distance”.

Der sejles i disse dage VM i Pwllheli, England med 193 både til start fra 25 nationer. Fire danske både er til start, heriblandt Daniel og Sebastian, som ligger nummer 13 hvor finalerne starter i dag.

Følg 29er VM her

Se mere om 29er-klassen her