Dansk Sejlunion19. juli 2014 11:25 af Jan Christiansen

YSWC: God indsats af sejlerne her i Tavira

Foto: ISAF

Nyhedsblog fra holdleder Jan Christiansen - efter afslutning ved Youth Sailing World Championship 2014.

Talentudvikler og YSWC-holdleder for de danske sejlere Jan Christiansen skriver: 

2014 udgaven af ISAF U19 VM er slut. Vores sejlere har leveret en flot indsats. Alle lagde meget energi i deres konkurrencer og i hverdagen her i Tavira.

Patrick Döpping leverede et rigtigt flot resultat med sin 6. plads - ikke mindst set i lyset af den modgang, som ramte ham midt i konkurrencen.

Er det godt nok?
Men er det godt nok, at vi samlet ligger langt nede på listen i nationskonkurrencen? Og at vi kun har én, måske to danske deltagere, som reelt er i nærheden af top-10, når 67 nationer samles til U19 VM?

Mit svar er det både et ja og et nej. Flere forhold spiller ind. Det afgørende er, om konkurrencen byder på læring eller på resultat OG læring – altså skal sejleren være på et niveau og have et engagement, så man får værdi ud af at være her. Og det lever alle op til i denne runde.  

Mere viden og flere redskaber
Når vi har vores bedste sejlere med i de store ungdomsklasser, så giver det et billede af, hvordan vores ungdomsarbejde og talentudvikling har det i Danmark – i forhold til udlandet.

Min oplevelse er, at vi gør mange ting godt, men vi vil gerne have flere sejlere i de store klasser (i denne sammenhæng Laser og 29er). Vi har gode konkurrencemiljøer i Danmark, men de må gerne blive bedre. Og det er min opfattelse, at vores bedste sejlere i klasserne skal rustes bedre med mere viden og flere redskaber hjemmefra.

Et eksempel er vores 29er, som efter min vurdering rummer et meget stort potentiale. Men det blev også klart her i Tavira, at besætningen mangler nogle redskaber på det mentale og på det taktiske område. Redskaber, vi skal blive bedre til at uddanne sejlerne i - i klubber, i træningscentre og i forbundsregi.

Summa summarum
Det er en opgave, vi som forbund er parat til at tage og føre ud i livet i samarbejde med dem, som vil være med. Træneruddannelse, samarbejde med klubber igennem netværk og workshops kunne være elementer i dette.

Summa summarum: vi har haft en fed og lærerig tur. Jeg tror, at alle sejlerne har oplevet en eller anden form for succes og ny erfaring. Nogle er måske blevet mere klar på vejen frem? Sejlerne kommer hjem med gode erfaringer, og det gør vi også som forbund igennem sejlernes deltagelse i denne type af konkurrencer - og igennem alle de relationer og diskussioner, vi når at få med trænere og ledere fra andre forbund.  

Danske slutplaceringer ved YSWC:
(i parentes placering fra dagen før) 

Laser Radial Drenge
6 (7) Patrick Döpping (Egå Sejlklub)  

Laser Radial Piger
38 (36) Pernille Aaberg (Fredericia Sejlklub/Egå Sejlklub)

420 Piger
22 (21)Natascha Saouma-Pedersen og Cille Smedegaard
(Kerteminde Sejlklub/Vedbæk Sejlklub)

29er
16 (15) Daniel Nyborg og Sebastian Olsen (Yachtklubben Furesøen)

SL16
15 (15) Martin Holm Schwensen og Peter Måhr
(Svendborg Sunds Sejlklub/Sejlklubben Egensedybet)

Se alle resultater ved YSWC