Dansk Sejlunion5. juli 2013 14:20

Dansk dobbeltføring ved EM

Danske både indtager både første- og andenpladsen ved EM i 49erFX-klassen. Fredagens sejladser kunne følges fra kajen – en sjælden oplevelse for både sejlere og tilskuere.

Fredagens sejladser ved EM for 49er og 49erFX foregik i strålende sol, gode vindforhold og et topmærke blot 100 meter fra land. De tilskuere, der fulgte med fra havnepromenaden kunne se de ofte tætte og ekvilibristiske manøvrer, når sejlerne skulle rundt om mærket.           

I kvindernes 49erFX-klasse var der masser at juble over set med danske briller. Helt i front øgede Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen deres samlede føring efter dagens fire sejladser:

Rigtigt glade
"Der var meget springende vindforhold på banen, og det var svært at lave topsejladser hver gang. Vi kommer ud med tre gode placeringer og en enkelt dårlig i dag. Det er vi rigtigt, rigtigt glade for," sagde Ida Marie Baad Nielsen.

"Vi kom godt fra start hver gang, men herefter var det svært at vurdere, hvor man skulle sejle hen, og pludselig kom der bare nogle kæmpe vindpust ind over banen," supplerede Marie Thusgard Olsen.

Klart forspring
Før dagens sejladser var de 16 bedste både skilt ud i guldfeltet. De fire sejladser fredag gav placeringer som nummer 4, 6, 2 og 13 til den danske topbesætning. Forud for de sidste to dages sejladser har den danske besætning et solidt forspring på 14 placeringspoint ned til andenpladsen.

"Vi går helt klart efter sejren. Men i sejlads kan alt ske - især når vindforholdene er så ustabile som her," sagde Marie Thusgaard Olsen.

Jubelbrøl
Med topmærket bare 100 meter fra land kunne sejlerne for en sjælden gangs skyld opleve at sejle med tilskuere tæt på. 

"Vi kunne høre et jubelbrøl, hver gang vi kom rundt ved mærket. Det var helt vildt og bare SÅ fedt at opleve," sagde Marie Thusgaard Olsen.

Også dansk på andenpladsen
Den næstbedst placerede danske besætning med Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen lavede fredag en af feltets bedste serier med placeringer som nummer 1, 3, 4 og 8.

"Vi havde skyklapper på i dag og koncentrerede os kun om dét, der skete lige rundt om os selv. Det fungerede godt," sagde Jena Mai Hansen.

"Det var en dag, hvor det handlede om ikke at gå i panik, selv om den modsatte fløj pludselig rykkede. Vi vidste, at trykkene også nok skulle komme i vores side. I et lille felt som i dag er det ikke svært at få fri luft, og så kan man hurtigt komme igen, selv om man er lidt bagud," sagde Katja Salskov-Iversen.

Én dag ad gangen
De to sejlere har haft eksaminer i perioden lige op til EM - Katja er lige blevet student - så forberedelserne har ikke været optimale.

"Vores mål var egentlig bare at komme i guldfeltet, men vi har sejlet godt. Og nu må vi bare tage én dag ad gangen, som man siger," sagde Jena Mai Hansen.

Danske placeringer, efter dag 4 
(dagens placeringer)

49erFX - guldfelt
1.   Ida Marie Baad/Marie Thusgaard Olsen (4, 6, 2, 13)
4.   Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen (1, 3, 4, 8)
14. Maiken F. Schütt/Anne-Julie F. Schütt (14, 2, 14, 15)

49erFX - sølvfelt
2.   Lin Ea Cenholt Christiansen/Line Just (2, 4, 6) 

Se alle resultater fra 49erFX 

Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion