Dansk Sejlunion7. maj 2013 12:04

Svenskerne løb med Nations Cup billet

Danske Team Aschenbrenner viste gode takter under Nations Cup udtagelsen i Holland, men tabte kampen om deltagelse i Nations Cup i Middelfart.

Svenske Ogeman og hans besætning vandt den europæiske regionsfinale i Nations Cup i Lelystad i Holland. Det svenske flag kommer derfor til at vaje ved Nations Cup Grand Final i Middelfart til august. På vejen mod finalen slog svenskerne det danske Team Aschenbrenner ud.

Sammen med sine to holdkammerater, Herman Andersson (bow/pit/trim) og Patrik Sturesson (taktik og storsejl), lykkedes det Ogeman at slå Finlands Staffan Lindberg i finalen 2-0 i en kraftigt aftagende vind søndag.

"Nu glæder vi os til at dyste i vores første grade 1 stævne," sagde Ogeman. "Og det er så intet mindre end Nations Cup! Vi forventer, at konkurrenceniveauet vil være rigtig højt, men også, at vi måske har en lille fordel i og med, at vi jævnligt træner i DS37'er-båden i vores klub derhjemme, GKSS."

Danskerne kom hele tiden igen
Ogeman førte efter fredagens sejladser i let vind den indledende round robin blandt de syv sejlende hold med fire sejre. Lørdag dominerede danske Aschenbrenner, der entrerede konkurrencen med den højeste ISAF-ranking (nr. 18). Han viste, at man godt kan vinde match race-sejladser, selvom man er bagud. I fire af hans seks sejladser tabte han starten på sejladsen men slog alligevel sin konkurrent inden første læmærke.

Aschenbrenner der vandt round robin, valgte at møde Ogeman i semifinalen, og i den sidste sejlads lørdag vandt han. I den anden semifinale vandt Lindberg sin første sejlads mod Mati Sepp (Estland). Da regionsfinalen nåede søndag, havde vinden lagt sig meget, og Ogeman og hans besætning vandt, da den helt forsvandt til sidst: Ud fra besætningernes stagnerede positioner valgte den løbsansvarlige at afslutte sejladsen tidligt og besluttede, at Ogeman havde vundet.

Den store finale i Middelfart
Den endelige og helt afgørende Nations Cup Grand Final finder sted i Middelfart fra den 6.-10. august og vil for herrernes vedkommende blive sejlet i DS37'ere, mens kvinderne skal sejle i match28'ere. Ogeman vil dog ikke være den eneste skipper i Open-finalerne, der er tryg ved DS37'eren. Alle besætninger vil nemlig være nødt til at tilpasse sig forholdene hurtigt i Fænøsund ud for Middelfart Marina. Fænøsund er af sejlere kendt som et forholdsvist smalt vand med stærk, skiftende strøm og lokale vinde, som gør det unikt og spændende for både matchracesejlerne og publikum.

Nations Cup, der afholdes hvert andet år, er en slags udstillingsvindue for spirende matchrace-talenter, og tidligere vindere tæller bl.a. Ed Baird, der vandt America's Cup i 2007.

Resultater
1. Viktor Ogeman (Sverige)
2. Staffan Lindberg (Finland)
3. Joachim Aschenbrenner (Danmark)
4. Mati Sepp (Estland)
5. Jurjen Feitsma (Holland)
6. Felix Oehme (Tyskland)
7. Martin Mehus (Norge)
 
Regionsfinaler
Nordamerika og Caribien - Bridgetown, Barbados: 30. januar til 3. februar 2013
- Vindere: Open: Dustin Durant (USA). Kvinder: Sandy Hayes (USA)
 
Sydamerika - Mar Del Plata, Argentina: 27.-31. marts 2013
-  Vindere: Open: Henrique Haddad (BRA). Kvinder: Juliana Senfft (BRA)
 
Europa II - Lelystad, Netherlands: 1.-5. maj 2013
- Winner: Viktor Ogeman (SVE)
 
Europa I - Viana do Castelo, Portugal: 12.-16. juni 2013
Asien - Vladivostok, Russia: 6.-9. juni 2013
Afrika & Oceania: endnu ikke afgjort
Grand Final - Middelfart, Danmark: 6.-10. august 2013

ISAF Nations Cup 2013 Grand Final - powered by Trekantområdet afvikles d. 6.-10. august 2013 i Middelfart af Match Racing Denmark på vegne af sejlklubberne i Middelfart, Horsens, Vejle, Fredericia og Kolding. Destination Lillebælt, Middelfart Kommune, Udvikling Fyn A/S - Event, Sport Event Denmark samt bl.a. virksomhederne Middelfart Sparekasse, Dong Energy, Aarsleff, AH Industries, Scanprint, Jyske Bank, Dinex, Bunker Holding og Hindsgavl Slot er partnere.