Dansk Sejlunion3. december 2013 13:34

Ny dansk satsning på Nacra 17 ved OL i Rio

OL-bronzevinder Allan Nørregaard og Anders Thomsen siger farvel til 49eren for i stedet at satse på OL-mixklassen Nacra 17. Her danner de nye besætninger med Line Just og Lin Ea Cenholt, der kommer fra 49erFX.

Dansk sejlsport går efter at skabe en båd med medaljepotentiale i den nye olympiske mixklasse Nacra 17.

Det sker ved at splitte to af de bedste danske kvindelige og mandlige 49er-besætninger for i stedet at sætte dem sammen i to Nacra 17-katamaraner.

Nye udfordringer
Én af de fire sejlere er Allan Nørregaard, der sammen med Peter Lang vandt bronze i 49er ved sidste års OL i London.

"Jeg vil gerne have nogle nye udfordringer for at kunne udvikle mig som sejler. Her er Nacra 17 oplagt. Det er en ny, hurtig bådtype, hvor teknikken minder en hel del om 49er-sejlads. Formatet med korte baner er også nogenlunde det samme i begge klasser. Samtidig peger fremtiden i sejlsport i høj grad mod flerskrogssejlads, se bare på America's Cup," siger Allan Nørregaard.  

"Jeg har haft kig på Nacra 17, siden den kom på OL-programmet. Udfordringen har været at finde en gast - vi har ikke så mange på højt niveau at vælge mellem i Danmark. Det er lykkedes nu, hvor jeg synes, vi har skabt et supergodt projekt sammen Dansk Sejlunion og Team Danmark. Jeg ser os mest som ét hold i to både - med et fælles mål om at skabe en besætning med medaljepotentiale ved OL i Rio," siger Nørregaard.

Ideen med "ét hold" er, at det kan komme p tale at bytte rundt mellem besætningerne - særligt med henblik på at optimere vægten i båden.

Vægtfølsom båd
"Det er vigtigt, fordi Nacra'en er utrolig vægtfølsom - mere følsom end andre klasser. Vi har en forventning om, at OL skal sejles i let vind - det skal vi forberede os på," siger Allan Nørregaard, der skal danne besætning med Line Just - datter af den tidligere OL-sejler i Starbåd Mogens Just.

Allan Nørregaards gast siden OL, Anders Thomsen, skal fremover sejle Nacra 17 med Lin Ea Cenholt - hidtidig 49erFX-makker med Line Just.    

Vi kan udvikle os
"Det er et vildt spændende projekt for Line og jeg. Jeg forventer først og fremmest, at vi kan udvikle os rigtigt meget som sejlere ved at træne sammen med Allan og Anders. De er begge utroligt dygtige og erfarne. Allerede nu kan vi mærke, at vi rykker os, selv om vi kun har sejlet sammen i kort tid," siger Lin Ea Cenholt. 

"Vi rykker ind i forreste række på landsholdet, hvor økonomien tillader, at vi kan fokusere 100 procent på vores sportslige udvikling," siger hun videre. 

Stærkt udviklingsmiljø
Dansk Sejlunions sportschef Thomas Jacobsen ser et stort potentiale for dansk sejlsport i Nacra 17.

"I Danmark er vi traditionelt stærke i de mere tekniske bådklasser. Det er er 49eren et godt eksempel på. Jeg tror på, vi kan skabe noget tilsvarende i Nacra 17. I første omgang har vi etableret et Nacra-miljø med to landsholdsbesætninger og yderligere to besætninger, der også har potentiale. Det giver os et stærkt udviklingsmiljø, og jeg forventer, at vi relativt hurtigt kan blande os i verdenseliten," siger Thomas Jacobsen.

Nacra 17-satsningen er skabt i samarbejde mellem Dansk Sejlunion og Team Danmark, hvor sidstnævnte sikrer det økonomiske fundament under projektet. 

Første stop Miami
World Cup-stævnet i Miami til januar bliver første test for de nye danske Nacra 17-besætninger. Sæsonens store mål er VM i Santander til september, hvor der er nationspladser til OL på højkant. Efter VM skal det danske Nacra 17-projekt evalueres.

Fælles træning i Kaløvig
Det nye danske Nacra 17-projekt tæller i alt fire besætninger, der deltager i et fælles træningsmiljø med hjemsted i Kaløvig. To af besætningerne indgår på det danske sejlerlandshold og er støttet økonomisk fra Dansk Sejlunion og Team Danmark:

Det er henholdsvis Line Just/Allan Nørregaard og Lin Ea Cenholt/Anders Thomsen.

I 49er har Allan Nørregaard og Anders Thomsen sejlet sammen siden OL i London. De vandt sølv ved EM i 2012. I år har de en 7. plads fra VM, og de blev nummer 11 ved EM.

Lin Ea Cenholt og Line Just har sejlet sammen i 49erFX gennem 2013. De blev nummer 34 ved VM og nummer 20 ved EM. Desuden har en 5. plads fra U-VM.  

To udviklingsbåde
Nacra 17-miljøet tæller yderligere to både: 

Anne-Line Lyngsø Thomsen/Søren Kristensen og Annette Viborg/Martin Hjortlund. 

Det er to unge besætninger med udviklingspotentiale. De indgår i træningssamarbejdet med landsholdsbesætningerne, og alle fire både kommer til at deltage i en række World Cup- og Europa Cup-stævner i løbet af 2014.