Dansk Sejlunion



31. august 2012 14:53

Dieselpest – hvad er det?

Der bliver snakket meget om dieselpest blandt sejlere, og nok endnu mere om hvordan man undgår at få det. Find her gode råd ang. dieselpest.

Q8 har udgivet en fin lille folder om fejlfinding og problemlæsning i brændstoffer og smøreolier. Nedenstående er et sammendrag af afsnittet om vand i dieselen og dieselpest. Find link til folderen nederst i artiklen.

Vand i dieselen
Der er forskellige måder hvorved du får vand i dieselen. Den mest almindlige er, at du har tanket i regnvejr og det har regnet ned gennem påfyldningshullet. Dette kan undgås ved at bruge en paraply over hullet når der tankes.

Vand kan også være tilstede, hvis du tanker ved et anlæg hvor der er langsomt omsætning i dieselen. Tankstationens tank vil henstå halvtomt, og der vil være mulighed for vand kan trænge ind over tid. Derfor er det bedst at tanke ved en større havn, hvor stationens tank bliver fyldt jævnligt.

Men det er ikke nødvendigvis en katastrofe hvis der kommer en mindre mængde vand i din tank. Løsningen er, at hver gang du tanker, hælder du en liter karburatorsprit i tanken (dosering ? til 1.0 liter per 50 liter diesel).  Karburatorspritten vil optage vandet (forudsat det ikke er voldsomt mængde), og det hele vil blive forbrændt i motoren.

Og så er det en god ide at fylde tanken helt hver vinter, før båden sættes i hi.

Dieselpest
Dieselpest er en bakterievækst. Væksten kan kun fremkomme, hvis der er frit vand til stede i dieselen. Løsningen er at undgå "gammel" diesel, og hælde en liter karburatorsprit i tanken hver gang der tankes som tidligere beskrevet. 

Desuden vil jeg advare mod at hente diesel på den lokale biltank. Godt nok er den tit et par kroner billigere end på havnen, men det der sælges på havnen er mineral diesel, dvs. det indeholder ikke biodiesel. Biodiesel er mere tilbøjeligt til at indeholde bakteriespore.

Endvidere skal man være forsigtige med at tanke i Sverige. Alt deres diesel er biodiesel. Er det nødvendigt at tanke biodiesel, så sørg for at hælde en liter karburatorsprit i samtidigt.

I øvrigt er Q8's lille brochure fin læsning om alt fra diesel og benzin til smøreolier. Hent den her som pdf…

Fotos taget fra Q8-folderen.