Dansk Sejlunion18. juli 2012 21:52

Ungdoms-VM: Danskere halter på det taktiske

Det taktiske skal prioriteres højere i træningen af de unge sejlere, siger den erfarne træner Finn ”Beton” Jensen på baggrund af et Ungdoms-VM med lidt for få danske opmuntringer.

Efter en hviledag var felterne onsdag tilbage på vandet ved ISAF Youth Sailing World Championship (YSWC) i Dublin. De fire danske både havde igen en dag med blandede resultater. I SL16 rykkede brødrene Bjørnholt en plads frem som samlet nummer 5, men ret meget højere kommer de næppe.

For tunge
"De er ganske enkelt bare for tunge til det vejr (tre-fem sekundmeter, red.), vi har haft under stævnet. De tre besætninger, der fører an, vejer mellem 25 og 50 kg. mindre end Daniel og Nicolaj," forklarer Finn Jensen, træner for de danske både ved YSWC.

Hans samlede vurdering er, at de danske både enten har underpræsteret eller i bedste fald præsteret det forventelige. Både Céline Carlsen i Laser Radial (piger) og Frederik Melson/Markus Oliver Nielsen i 29er sejler et udmærket stævne, men mangler erfaring i at kunne gøre sig gældende helt fremme.

Skuffelse
Til gengæld har stævnet indtil nu været en skuffelse for Tobias Hemdorff i Laser Radial (drenge), vurderer Finn Jensen.

"Tobias laver gode starter, og han har masser af fart - især når der er god luft, og han kan hænge igennem. Men så ind i mellem laver han nogle taktiske fejl, der koster dyrt. Det er noget, vi taler om og forsøger at rette op på," forklarer han og sætter samtidig et fremadrettet perspektiv på det, han har set i Dublin.

Mere taktisk træning
"Generelt skal vi hjem og vægte det taktiske højere, efter min mening. Normalt forkuserer vi meget på start og fart - det fungerer også fint, når vi taler om elitesejlere. Men de unge talenter har i højere grad brug for at tilegne sig nogle grundlæggende taktiske færdigheder, nogle "fundamentals", som jeg kalder det, og det bør vi prioritere i træningen."

Der resterer to konkurrencedage ved YSWC.

Danske placeringer ved ISAF Youth Sailing World Championship
(enkeltplaceringer i parentes - dagens sejladser med fed)

SL16
5. Daniel og Nicolaj Bjørnholt
(9, 6, 6, 4, 4, 5, 6, 6, 4)           

29er
18. Frederik Just Melson og Markus Oliver Nielsen
(6, 15, 25, 18, 10, 18, 25, 22, 15)

Laser Radial (drenge)
38. Tobias Hemdorff
(3, 7, 44, 59, 59, 43, 4, 59, 31)

Laser Radial (piger)
17. Céline Carlsen
(19, 22, 13, 18, 10, 9, 23, 21, 8)

Foto: David Branigan/ISAF