Dansk Sejlunion22. juni 2012 22:04

75 unge sejlere prøvede noget nyt

Sunds Sejlklub har gennem flere år afviklet et weekendarrangement med både kapsejlads og PRØV NOGET NYT for unge sejlere. Igen i år var arrangementet en stor succes for både deltagere, forældre og de frivillige i arrangørklubben.

PRØV NOGET NYT er aldersrelateret træning
En af anbefalingerne i sejlsportens aldersrelaterede træningskoncept (ATK) er, at børn og unge prøver kræfter med en masse forskellig sejlads og altså ikke går ind i en tidlig specialisering med fokus på resultater i kapsejlads. Faktisk viser erfaringen i sejlsportens aldersrelaterede træningskoncept (ATK), at den selvorganiserede leg i de første år som sejler er en meget vigtigere parameter for at udvikle færdigheder og kompetencer, hvilket i sidste ende også kommer sejleren til gode i forbindelse med kapsejlads.

ATK_Cotes_model.jpg

Jean Cotés model (her tilpasset sejlsporten) rummer tre søjler med hver sin mulige karrierevej for en ung sejler. Søjlen til højre viser den direkte elitevej med målrettet træning fra begyndelsen. Metoden kan skabe topsejlere, men kan også føre til et stort frafald. I sejlsportens aldersrelaterede træningskoncept (ATK) anbefales det unge sejlere at følge enten den midterste søjle eller søjlen til venstre. Tryk på billedet for en større version.

PRØV NOGET NYT i Sunds Sejlklub
I Sunds Sejlklub har man taget anbefalingerne fra sejlsportens aldersrelaterede træningskoncept (ATK) til sig. I forbindelse med afviklingen af den regionale kapsejlads "Sunds Sejlklub Cup", der i år løb af stablen d. 16.-17. juni, var kapsejladsen kun ét element i weekendarrangementet. Om lørdagen lukkede kapsejladserne ned allerede til middag, for eftermiddagens program stod nemlig på at afvikle Dansk Sejlunions koncept PRØV NOGET NYT. De knap 80 deltagere i kapsejladsen kunne hermed prøve kræfter med andre jolletyper end dem, de er vant til at sejle i til daglig - herunder Tera, Feva, Wayfarer, Zoom8, Europa, små kølbåde og windsurf.

"Vi har lavet arrangementet med både stævne og PRØV NOGET NYT igennem en række år, og hvert år er det en succes. Én af grundene til, at vi laver kombinationen er, at vi har mange sejlere samlet under stævnet, og vi synes det er vigtigt, at man finder tilbage til, hvad det bedste ved sejlsporten er: nemlig 'bare at sejle'. Faktisk endte det med, at en del af forældrene også kom på vandet og blandt andet surfede. Der bliver virkelig et liv af den anden verden, når de unge sejlere kan boltre sig med at prøve forskellige slags sejlads. Traditionen tro afslutter vi med helstegt pattegris lørdag aften for at styrke det sociale gennem en lille fest, hvorefter der er kapsejlads igen om søndagen", fortæller formand for Sunds Sejlklub, Christina Christensen.

ATK_38.jpg

Læs mere om Sunds Sejlklub Cup og PRØV NOGET NYT på Sunds Sejlklubs hjemmeside, hvor der også er et stort galleri fra både kapsejlads og PRØV NOGET NYT.

Læs mere om ATK i bogen "Aldersrelateret træning i sejlsport - ATK for børn og unge, 8-25 år" i onlineversion ved at trykke på billedet herunder.

Køb bogen "Aldersrelateret træning i sejlsport - ATK for børn og unge, 8-25 år" i Sejlershoppen.dk. Pris kun kr. 50,- + forsendelse.

Læs mere om PRØV NOGET NYT konceptet til klubber.

Find kommende PRØV NOGET NYT arrangementer i 2012.

ATK_forside.jpg