Dansk Sejlunion30. august 2013 12:23 af Jan Christiansen

"Rask" dreng søger nye veje

Som talentfuld sejler gælder det om at have mod til at teste sig selv i forskellige bådtyper. Europajollesejleren Frederik Rask er et godt eksempel, skriver Dansk Sejlunions talentudvikler, Jan Christiansen, i denne blog.

Noget af det, vi bruger allermest energi på i sejlsportens talentudvikling, er at få hver enkelt sejler sporet ind på en klasse, hvor han eller hun oplever maksimal glæde ved sporten og samtidig kan udfolde sit talent til det ypperste.

Jeg har arbejdet med utallige talentfulde sejlere i tidens løb, og én af de ting, erfaringen har lært mig, er, at der ofte skal nogle omveje og afstikkere ind på ruten, før sejleren finder sit perfekte match.

Når det kommer til stykket, er det faktisk direkte anbefalelsesværdigt at teste sig selv i forskellige klasser, før man træffer sit endelige valg.

På kort sigt kan det godt være, det koster nogle 'bøllebank', når man stiller op i en ny og uprøvet disciplin. Men i det lange - og måske olympiske - karriereperspektiv vil det næsten altid være en klog og rigtig beslutning at søge lidt væk fra den oplagte oprykkerjolle.

Jeg vil gerne forklare nærmere gennem et konkret eksempel.

Afprøve flere discipliner

Frederik Rask, 18 år gammel og en af Danmarks meget lovende unge sejlere, har i 2012 og 2013 anvendt tiden til at finde retning i sin sejlsportskarriere. Han har valgt at afprøve flere discipliner og makkere med det formål at lære nyt og samtidig hente en masse sejlerfaring. Alt sammen for at give sig selv det bedste fundament at træffe et langsigtet disciplinvalg ud fra.

Frederik sejler normalt Europajolle. Han har opnået stribevis at flotte internationale placeringer - og har gang på gang vist, at han formår at begå sig i toppen af felterne mod konkurrenter, der er både ældre og mere erfarne end han.

Ny melding

Det nemme valg for ham ville være at klø på med E-jollen - for dernæst at søge over i en olympisk enpersons-jolle. Men kort før sidste års uge 42-træningslejr i Oure kom der pludselig en ny melding fra Frederik. Han havde besluttet at sejle 29er i Oure sammen med Ulrich Svarrer.

Det havde to formål, forklarede han. Det ene var at lave en YSWC-satsning (ISAF´s U19 VM), og det andet var at høste nye erfaringer til tidenefterE-jollen. I løbet af de fem dages træning i Oure gik Frederik og Ulrich fra at have store tekniske udfordringer til at ligge solidt blandt de fire-fem bedst sejlende 29er-besætninger.

Projektet med de to sejlere fortsatte, men blev stoppet i vinteren, hvor Ulrich pådrog sig et brud på håndknoglerne i en skiulykke. Det skulle dog ikke stoppe Frederik Rask i at forsøge at komme til YSWC. Snart meldte han ud sammen med Natascha Sauoma fra Kerteminde, at de ville køre et projekt mod samme mesterskab i katamaran.

Tæt duel

Udtagelsen blev i første runde sejlet i Hobie 16 spi. Den nydannede besætning lånte en gammel båd, som de vandt første del af udtagelsen i. Anden del blev sejlet i SL16 som en særkonkurrence med kun to både afgjort over maksimalt 13 sejladser. Det blev en særdeles tæt duel imellem Frederik og Natascha og Camilla Eden/Nicklas Heide fra Svendborg Sunds Sejlklub.

Alle 13 sejladser skulle gennemføres for at finde en vinder, og det blev lige nøjagtigt ikke Frederik og Natascha, som trak det længste strå. En kæntring fra en føring i sidste sejlads satte en stopper for projektet.

"Vi manglede lige nøjagtigt en uges træning og lidt vejledning i nogle sejltekniske løsninger for at kunne lave en mere solid præstation i udtagelsen," sagde Frederik efterfølgende. "Jeg tror, at min konklusion bliver, at det er meget lærerigt at lave den slags små og målrettede projekter i andre klasser. Men man skal gøre sig klart, at det kræver en tidsmæssig investering og vejledning fra en erfaren person at lave et kort og succesfuldt projekt," sagde han videre om SL-projektet med Natascha.

Tilbage i E-jolle

Før sommeren i år var Frederik Rask med fuld styrke tilbage i E-jollen for at sejle Junior-EM og VM. De to konkurrencer forløb meget fint. Han kom hjem fra Junior-EM med en sølvmedalje og fra VM med en samlet fjerdeplads.

Senest var Frederik med, da der forrige weekend blev sejler 49er DM i Hellerup. Her stillede han til start sammen med en af landets bedste gaster i klassen, Christian Gormsen. De havde trænet sammen blot tre gange op til DM - hvor de sluttede som nummer ni ud af 12 både.

"Det var en stor erfaring for mig at træne og sejle DM med Christian, og jeg er meget tilfreds med output'et. Det gav mig en rigtig god oplevelse af 49eren, og jeg bliver mere klar i forhold til både disciplin og funktionen af et godt makkerskab efter en weekend som denne," sagde han oven på DM-stævnet.

Valg nærmer sig

Frederik Rask har ikke truffet endelig beslutning om, hvilken OL-klasse, han sigter efter. Men afgørelsens stund nærmer sig. Sammen med undertegnede bruger han også tid på at planlægge flere år frem med studier og sejlsport - så de to ting kan fungere positivt sammen.

Frederik er et af de mest lovende talenter, vi lige nu har i dansk sejlsport. Ikke kun fordi han er en ekstremt dygtig sejler på vandet, men også fordi han gør sig mange tanker om, hvordan han kan optimere sin langsigtede udvikling - ikke mindst ved at høste erfaringer fra andre klasser.

Det kræver stort mod at søge væk fra den båd, hvor man er tryg og ved, at man kan begå sig i toppen. Frederik Rask er et godt eksempel på en modig og reflekterende ung sejler. Jeg håber, at mange andre talenter vil lade sig inspirere af hans tilgang til sporten.

Det vil i sidste ende være en kæmpe styrke for dansk sejlsport.