Dansk Sejlunion1. marts 2011 14:30 af Hans Natorp

Den frie adgang til at sejle

Mandag eftermiddag fik jeg et af den slags opkald, som jeg slet ikke havde forestillet mig, at jeg ville få som formand for Dansk Sejlunion.

Meldingen var, at syv danske sejlere var taget til fange af somaliske pirater.

Det var en besked, som jeg i løbet af aftenen har tænkt meget over, og som berører mig dybt.

Som far bliver jeg berørt af det faktum, at der blandt de tilfangetagne danskere er tre børn. Som sejler kan ikke lade være med at tænke på, at jeg selv for lidt over tre år siden krydsede det Indiske Ocean fra Australien til Sydafrika.

Det berører mig også dybt, når frygt bliver en begrænsning for at sejle. Altså ikke frygt for vind og bølger, som man kan møde derude. Men frygten for de andre mennesker, som man kan møde undervejs. 

Som sejlere hylder vi den frie adgang til havet, og dermed også alles ret til at kunne færdes uhindret og sikkert til søs. Jeg har svært ved at acceptere, når adgangen bliver begrænset af folk med våben i hænderne.

Nu gælder det om at få alle syv sikkert hjem - og det helst så hurtigt som muligt. Jeg er sikker på, at de i Udenrigsministeriet gør deres yderste for, at det skal lykkes. 

Når det så er sket, så vil jeg gerne være med til, at Dansk Sejlunion sammen med ISAF og andre organisationer gør en indsats for, at havene bliver et sikrere sted at færdes.

Med sejlerhilsen

Hans Natorp
DS Formand