Dansk Sejlunion7. juli 2019 14:39 af Flemming Ø. Pedersen

BLOG: Pas på jer selv på vandet – vi skal ses igen!

BLOG fra Dansk Sejlunions direktør, Christian Lerche – om brugen af redningsvest, der er faldet de seneste år. Til trods for, at drukneulykker stort set kun rammer personer uden vest!


Kære alle

Det er ferietid og højsæson for at komme på vandet for alle sejlere og andre, der elsker havet og de fantastiske oplevelser, der venter. Jeg håber, at I alle får en helt fantastisk sommer- og sejlerferie – og at vi ses igen. 

Få nyhedsbreve fra Dansk Sejlunion - tilmelding her 

For lige så magisk og vidunderlig, som havet kan være - lige vigtigt er det, at vi har respekt for havets kræfter og omskiftelige humør. Hvert år drukner 10-15 fritidssejlere og andre, der bruger havet i fritiden.

Hver især forfærdelige ulykker. Hver især personlige og familiære tragedier.

Fælles for drukneulykker - ingen vest
Ét kendetegn går igen i næsten alle drukneulykkerne - den afdøde bar ikke redningsvest!

Siden 2015 har i alt 19 sejlere og fritidsfiskere mistet livet på havet eller i havnen. Blot én ud af de 19 bar redningsvest. Det er et tankevækkende tal, som vi alle bør være yderst bevidste om nu, hvor sejlersommeren for alvor er skudt i gang.

Tallene stammer fra Søsportens Sikkerhedsråd, der sammen med TrygFonden står bag SejlSikkert-kampagnen.

Flest ulykker i mildt vejr
Rådet har udgivet statistikken ”Hændelser til søs og brugen af redningsvest 2018”. Her fremgår det, at 13 personer i 2018 omkom i forbindelse med fritidsaktiviteter til søs. Tallet er fordelt på 5 fritidsfiskere, 4 sejlere, 2 dykkere, 1 druknet i havnen, 1 i kano/kajak. Kun dykkerne bar redningsudstyr.  

2018 føjer sig dermed direkte ind i et for længst velkendt og veldokumenteret mønster: uden redningsvest vokser risikoen ved at færdes på vandet ganske betragteligt. 

Så meget desto mere bekymrende er det, at brugen af redningsvest ser ud til at falde!

Ved undersøgelsen i 2018 var det kun 42 procent af fritidssejlere og fiskere, der bar redningsvest. I 2015 var tallet 55 procent.

Det ser altså ud til, at færre bærer redningsvest, når vejret er godt - som det vitterligt var i 2018. Men det er en dårlig idé at droppe vesten bare fordi, vejret viser sig fra sin milde side. For langt de fleste dødsfald sker nemlig ved en middelvind på 5 m/s eller mindre.

Skipperansvar
For Dansk Sejlunion ligger der et stort ansvar i at støtte op om sikkerheden til søs. Vi tøver ikke med en klar opfordring til alle sejlere om at bruge redningsvest. Også i havnen, også i mildt vejr. Ja, altid.    

Eller som det lyder i kampagnen: ”Sejl Sikkert – så ses vi igen!”.

I år har SejlSikkert-kampagnen særligt fokus på ”skipperansvar” – altså ikke kun på, at skipper skal sikre, at besætningen har redningsvest på, men især at skipper selv skal bruge redningsvest. For, hvis skipper falder i vandet, hvem skal så håndtere båden?

Ny app øger din sikkerhed
Ud over at bruge vesten kan du også gøre noget andet - nemlig at hente den nye og gratis SejlSikkert Alarm-app.

Appen er udgivet af Søsportens Sikkerhedsråd og TrygFonden. Via appen kan du slå alarm fra vandet med et enkelt klik på mobilen.

Appen opgiver din position via mobilens GPS, så redningsmandskabet ved præcis, hvor hjælpen skal sendes hen. Dét sparer kostbar tid i eftersøgningen.

Der er derfor al mulig grund til at downloade appen - og bruge den på vandet. Ligesom der er al mulig grund til at bruge redningsvesten.

Hvis vi alle gør begge dele, så har vi taget et stort og vigtigt skridt i retning af at nedbringe antallet af drukneulykker.

Skal vi ikke give hinanden dét løfte, at vi ses igen?

Rigtig god sommer! 

Christian Lerche
direktør, Dansk Sejlunion