Dansk Sejlunion23. december 2018 20:00 af Flemming Ø. Pedersen

Ved Troels Kløvedals død - udtalelse fra Dansk Sejlunion

Foto: Gyldendal

Sejleren og eventyreren Troels Kløvedal døde lørdag den 23. december i en alder af 75 år.


Ved Troels Kløvedals død – udtalelse fra Dansk Sejlunions formand, Line Markert:

Det er med sorg, at jeg har erfaret, at sejleren, forfatteren og eventyreren Troels Kløvedal er draget afsted på sin sidste lange rejse. Hans bortgang markerer afslutningen på et fantastisk liv, hvor han med sine fortællinger har givet os alle inspiration til vores drømme om at sejle ud mod friheden, naturen og eventyret. En fortælleglæde, som han har givet videre til familiens næste generationer.

Sejlads var i fem årtier omdrejningspunktet for Troels Kløvedals fantastiske fortællinger. Nordkaperen førte ham ud i verden, hvor han mødte mennesker med varme og åbenhed – og han fortalte deres historier med ægte interesse og indlevelse. Få andre har lært os lige så meget om fremmede kulturer og menneskelig mangfoldighed end netop Troels Kløvedal.

Kløvedals glæde ved at sejle, hans livtag med naturens elementer og hans evige nysgerrighed efter at opleve, hvad der venter i næste havn, er formidlet gennem de mange bøger, artikler, film og tv-serier, som han har stået bag.

Netop mødet med Kløvedals beretninger har for mange danskere været starten på en livslang kærlighed til sejlerlivet - både i de nærmeste farvande og for nogles vedkommende som drømmetogter på de syv have.

Med afsæt i Troels Kløvedals enestående virke som sejler og historiefortæller blev han i 2017 tildelt Dansk Sejlunions højeste udmærkelse, Ærestegnet. Jeg havde selv den store glæde at få lov at overrække ham Ærestegnet, og han kvitterede i den forbindelse med en udtalelse, hvor han på flotteste vis indrammer sin oplevelse af havets magi:

"At have oplevet De Magellanske Skyer i Sydhavets stjernehimmel i vindstille på en båd med et fribord på kun 38 cm gør, at alle stjerner spejler sig i havet, og man sejler i en boble af skønhed. Eller at have oplevet alle de græske, mytologiske stjernebilleder på himlen blive levende i Ægæerhavet, eller oplevet Limfjorden en sommermorgen, eller sejlet mod Christiansø i dårligt vejr... Så vil alle drømme sig ud på havet igen. Danmark er en nation af søfolk og sejlere, og vi higer alle mod havet."

Med Troels Kløvedahls bortgang har sejlerne og Danmark mistet én af sine største formidlere og en helt enestående ambassadør. Heldigvis har vi fortsat hans bøger og film – som i årtier frem vil kunne inspirere nye generationer til at kaste ud i eventyret og oplevelserne på havet.

Æret være Troels Kløvedals minde.

Line Markert