Dansk Sejlunion2. maj 2018 21:45 af Flemming Ø. Pedersen

Sejlsportsligaens familie vokser op til sæsonstart

Foto: Camilla Hylleberg

Med WOW og Youngsters har Sejlsportsligaen udvidet sine aktiviteter i 2018. Begge nye tiltag har tilmed fået pladser i den nye sæsons 2. division.

Frederikshavn Sejlklub har vundet Sejlsportsligaens 1. division de seneste to sæsoner. Nu får klubben også lejlighed til at vise sig frem som værtsklub i ligaregi, når den nye sæson skydes i gang med 1. divisions-stævnet i weekenden 26.-27. maj - og med 2. division ugen efter.

Efter Frederikshavn rykker ligaen videre til Kerteminde sidst i juni, til august sejler ligaen i Skovshoved, og så følger sæsonfinalen i Aarhus i begyndelsen af september - midt under Aarhus Festuge.

Se oversigt over sæsonens stævner i Sejlsportsligaen

Årets ligasæson er den femte i rækken, og der er ikke ændret nævneværdigt på stævnekonceptet i forhold til 2017-sæsonen.

De nye i familien
Til gengæld sker der ting og sager i miljøet rundt om Sejlsportsligaen. Tydeligst markeret med de to nye medlemmer af ligafamilien, WOW (Women On Water) og Youngsters for de 15-23 årige. Med succes har Youngsters netop afviklet sin første sail camp, det foregik i Horsens, med deltagelse af mere end 70 unge sejlere fra hele landet.

Samtidig har WOW været i gang nogle uger i form af lørdagstræninger med KDY's J/70'ere på vandet ved Skovshoved.  

Både WOW og Youngsters har fået plads i Sejlsportsligaens 2. division. Youngsters endda med to besætninger. Ved sail camp'en i Horsens, 27.-29. april, blev der stort set sat navne på, hvem der kommer til at udgøre Youngsters-besætningerne ved forårets to 2. divisions-stævner.

"Det bliver sejlere fra lidt forskellige klubber, så for nogle af de unge bliver Youngsters en vej ind i ligaen, selv om de ikke har et ligahold i deres egen klub," fortæller Peter Wolsing, Sejlsportsligaens projektleder. 

Syv nye ligabåde
Op til den nye sæson har Sejlsportsligaen for tredje gang udskiftet bådparken i form af syv spritnye J/70'ere. De hidtidige både er samtidig afhændet til Kerteminde, Aarhus og KDY.

Hvor KDY dermed fordobler sin J/70-flåde til i alt seks, så er bådene i Kerteminde og i Aarhus de to klubbers første.  

"Vi hører fra Aarhus, at de nye både virkelig har rusket op i de unge sejlere, som har fået øjnene op for, hvad kølbådssejlads kan. Det er en lovende udvikling, som jeg er overbevist om, vi vil se brede sig endnu mere," forudser Peter Wolsing.

40 både på landsplan
Antallet af J/70'ere i sejlklubberne er efterhånden nået op på omkring 40, og de sportsbådsmiljøer, som fra starten i 2014 var en central målsætning for Sejlsportsligaens lancering, begynder nu at vise sig.

"Når de unge finder ud af, at de kan få noget sjov og hurtig actionsejlads uden selv at skulle investere i dyre både, så begynder vi at kunne holde på dem i klubberne. Jeg tror på, det er en udvikling, som vil styrke både bredden og eliten i sejlklubberne, fordi udbuddet af muligheder bliver større og bredere," siger Peter Wolsing.

Mere Champions League
Også de internationale muligheder i ligaregi vokser. Nærmest synkront med WOW og Youngsters i Danmark bliver Sailing Champions League (SCL) i år udvidet med henholdsvis en ungdomsudgave og en kvindeudgave af SCL. Kvindernes stævne foregår i forbindelse med Kieler Woche i juni, mens ungdomsstævnet sejles i Travemünde i juli.