Dansk Sejlunion18. april 2018 11:27 af Flemming Ø. Pedersen

Stor udstilling med Danmarks førende marinemaler

"Orkanen" af Anton Mebye, malet i 1866. Maleriet, der indgår i en privat samling, er udlånt til Melbye-udstillingen på Den Hirschsprungske Samling

Stor udstilling med Danmarks førende marinemaler

Livet på søen har i århundreder inspireret fascineret alverdens malere. Motiver med hav og skibe har tilmed sin egen genre – marinemaleri – og kommer du til København, har du gennem hele foråret en unik chance for at opleve en stor særudstilling med værker af Danmarks førende marinemaler Anton Melbye (1818-75).

Marine Solen Staar Naer Horisonten 1854 Statens Museum For Kunst22

"Solen står nær horisonten", 1854 (Statens Museum for Kunst)

I anledning af 200-året for Melbyes fødsels udstiller Den Hirschsprungske Samling cirka 100 af kunstnerens værker. Omkring halvdelen har skibe som hovedmotiv – alt fra dampskibe, hjuldampere og krigsskibe til mere eksotiske fartøjer, med særlige sejlkonstruktioner, fra Melbyes rejser til Tyrkiet, Marokko og Gibraltar.

Havneparti Sommeraften Vordingborg 1841 Den Hirschsprungske Samling22

"Sommeraften Vordingborg", 1841 (Hirschsprung)

Der er også malerier af søen – det rene hav i både stormvejr og ved solopgang.

"Der er tale om langt flere marinemalerier samlet på ét sted, end man kan opleve i nogen fast maleriophængning på de danske kunstmuseer," fortæller Camilla Klitgaard Laursen, museumsinspektør og kurator for Melbye-udstillingen.

Ved Øresund 1852 Privatsamling Hamborg22

"Øresund", 1852 (privat eje)

Kvaliteten af Melbyes billeder er meget høj. Han var optaget af havets stemninger, som han malede med stor sans for dramatik. I midten af 1800-tallet var han én af tidens mest eftertragtede marinemalere særligt i Frankrig og Tyskland. Han malede også for bl.a. kejser Napoleon III, den tyrkiske sultan og for de norske og danske kongehuse.  

"Mod fjerne horisonter", 9. marts – 17. juni 2018, Den Hirschsprungske Samling, København

Læs mere om udstillingen

Foto Anton Melbye Foran Maleriet Orkanen Privatsamling Hamborg22

Anton Melbye foran "Orkanen"