Dansk Sejlunion9. februar 2018 08:48 af Flemming Ø. Pedersen

Lübecks ulykke får nu et efterspil

Uheldet skete søndag den 4. februar. To dage senere blev Christian Peter Lübeck udskrevet fra hospitalet. På billedet har han selskab af sin kæreste, Jamie (privatfoto)

Nacra-klassen opfordrer sejlere verden over til at tjekke udstyret. Det danske sejlerlandshold samarbejder med Zhik om udvikling af specialtøj, der kan modstå et ror i fart.

Da Christian Peter Lübeck forleden blev kastet i vandet og ramt af Nacra-roret, var han ikke den første. Alt i mens den gode nyhed er, at C.P. nu er udskrevet fra hospitalet og ved godt mod, så sidder Nacra-klassen tilbage med dette uheld som det seneste blandt flere, hvor Nacra-sejlere har været i karambolage med roret.

Lübeck på hospitalet med flænge efter Nacra-uheld

Hændelserne har tilmed fået deres eget - lidt dramatiske - navn, "rudder strikes". Og med afsæt i C.P's aktuelle uheld var "rudder strikes" på dagsordenen, da den internationale Nacra-klasse holdt møde forleden.

Ikke længere isolerede hændelser
"Fra et klasse-perspektiv er vores bekymring, at "rudder strikes" sker for ofte til, at de hver især kan betegnes som isolerede hændelser," hedder det i en udtalelse, som Nacra-klassen har udsendt efter mødet.

Her fremgår det også, at mange af uheldene med sejlere, der falder i vandet - og risikerer et "rudder strike" - skyldes fejl eller brud i trapezudstyret. Det gælder også C.P., hvis uheld skyldtes en ødelagt trapezkrog.

"Vi vil derfor opfordre alle sejlere til at fokusere på sikkerhed - og i særlig grad tjekke jeres trapezudstyr," skriver Nacra-klassen og opremser herefter en lang række af konkrete udstyrsdetaljer, man bør inspicere.

Database skal registrere hændelser
Det fremgår videre, at World Sailing har etableret en database, hvor kendskab og relevant viden om lignende hændelser kan blive indsamlet.

"Vi opfordrer alle sejlere, som har oplevet uheld eller nærved-hændelser til at registrere disse, så sporten derigennem kan tage systematisk hånd om de poroblemstillinger, der opstår," lyder det fra Nacra-klassen direkte henvendt til sejlere og trænere rundt i verden.

Det konkrete uheld med C.P. bliver undersøgt af Yachting New Zealand, som på et tidspunkt vil fremlægge en nærmere redegørelse.

Sportschef: Vi arbejder på løsninger 
Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen, siger om sagen:

"Vi skal til hver en tid gøre, hvad vi kan, for at mindske risikoen for uheld og personskader, og jeg kan kun bakke op om Nacra-klassens konsekvente reaktion her, hvor man opfordrer sejlerne til at være grundige med at tjekke deres udstyr."

"Konkret har vi fokus på udstyret sammen med vores tøjpartner, Zhik. Vi arbejder på at løsninger, der gør tøjet i stand til at modstå et ror i fart. C.P. skal selv mødes med Zhik meget snart." 

"Når dét er sagt, så peger pilen efter min opfattelse først og fremmest på båd- og grejproducenterne. I sejlsport på topniveau bliver udstyret presset maksimalt, og det må være producenternes ansvar at udvikle grej, der kan klare presset."

"Som de sportsligt ansvarlige har trænerteamet og jeg et ansvar for at sikre, at de sejlere, vi sender på vandet i landsholdets Nacra'er, har de nødvendige skills. Det er vi meget bevidste om," fastslår Thomas Jacobsen.