Dansk Sejlunion7. december 2016 20:38 af Flemming Ø. Pedersen

Paul Elvstrøm - eneren over dem alle

Paul Elvstrøm (foto: Morten Bjarhof)

Den firedobbelte OL-guldvinder sov stille ind i sit hjem i Hellerup, onsdag den 7. december, omgivet af sin nærmeste familie.

Århundredets danske sportsnavn. Den første i historien, blandt stadig ganske få, til at vinde guld ved fire Olympiske Lege i træk. 13 VM-titler i syv forskellige bådklasser. Deltager ved OL otte gange - over en 40-årig periode (1948-88). Medlem af dansk idræts Hall of Fame.

Ganske enkelt eneren over dem alle - Paul Elvstrøm. Onsdag morgen den 7. december 2016 døde den danske sejlsportslegende, omgivet af sin nærmeste familie, i en alder af 88 år.

Elvstrøm satte nye standarder
Dansk Sejlunions formand, Hans Natorp, udtaler ved Paul Elvstrøms død: 

"Paul Elvstrøm er et ikon – ikke kun for dansk idræt, men for sejlsport på verdensplan. Paul satte nye standarder for opfindsomhed – innovation, perfektionisme, træning og vilje til sejr samtidig med, at han var et forbillede i sportsmanship og kammeratskab." 

"For dansk sejlsport har han haft uvurderlig betydning. Vores sejlere fra ung til gammel, fra tursejler til elitesejler vil for altid være inspireret af Pauls glæde og finesse ud i sejlsporten."

Hans Natorp var selv med som ung 470-sejler ved OL i Seoul/Pusan i 1988 - samme OL, hvor Elvstrøm i en alder af 60 år var med for ottende og sidste gang.

De fire guldmedaljer - og medaljen han afslog
At sætte ord på Paul Elvstrøms betydning for dansk og international sejlsport er nogenlunde lige så umuligt som at optælle antallet af titler, han vandt over sin lange, enestående karriere.

De fire olympiske guldmedaljer springer naturligvis i øjnene. Den første vundet i Firefly ved London-legene i 1948. Efterfulgt af tre gange guld i Finnjolle ved de tre følgende Lege i Helsinki 1952, Melbourne 1956 og Rom 1960.

Så sent som ved Los Angeles-legene i 1984 - 36 år efter hans første OL-guld - var han snublende tæt på at vinde en bronzemedalje i Tornado sammen med datteren, Trine. Medaljen kunne formentlig være sikret via en berettiget protest.

Fairplay og sportsånd
"Men det ville jeg ikke. Man skal vinde på vandet. Så højtideligt skal man heller ikke tage resultatet," forklarede han om episoden mange år senere. 

Netop den aldrig svigtende insisteren på fairplay og sportsånd var kendetegnende for Elvstrøm gennem hele karrieren - og sammen med resultaterne i høj grad medvirkende til at cementere hans position som et ikon og et højt respekteret forbillede for sejlere verden over.     

Træningsflid året rundt  
Elvstrøms innovative tilgang til sejlsport er et andet af hans varemærker.

Som ung sejler løbetrænede han i området ved Charlottenlund Fort og lavede fysiske øvelser ved træerne. Dengang var der ingen "joggere" i skovene og på vejene - og han måtte lægge ører til mange hånlige tilråb. 

Var der is på vandet om vinteren, fulgte han efter i renden med sin jolle, når de store skibe sejlede ud. Der var ingen undskyldninger for at springe træningen over.  

Hængeteknikken forfinede han ved hjælp af en hængebænk, som han installerede i sin kælder. Sådan noget havde ingen tænkt på før ham. Igen en smart smutvej til flere træningstimer - og flere muskler i ben og mave. 

Træningsfliden gav pote på kapsejladsbanen, hvor han ofte afgjorde konkurrencerne til egen fordel før de sidste sejladser.

Ja, ofte havde han reelt vundet før første sejlads - alene i kraft af sit talent, sin minutiøse forberedelse og sin fysiske topform. På alle tre punkter var han langt foran de andre. 

Den innovative sejler
Stødte han på et teknisk problem, så gik han i gang med at løse det.

Mange af de små og store udviklingstrin, som sejlsporten har tilegnet sig gennem årene - og som i vid udstrækning benyttes den dag i dag - er oprindeligt udtænkt af Paul Elvstrøm. 

Han var ganske enkelt langt forud for sin tid med sin innovative tilgang til sejlsport. Og de mange opfindelser vil for altid stå tilbage som en del af den store arv, han efterlader til sejlsporten over hele verden.

Et liv ved vandet
Paul Elvstrøm var i 50 år gift med Anne Elvstrøm, som han mistede i 2011. Sammen med Anne fik han fire døtre - Pia, Stine, Gitte og Trine - foruden svigerbørn, ni børnebørn og flere oldebørn.

Han levede tilbagetrukket de sidste år. Tæt omgivet af sine nærmeste - og tæt ved dét Øresund, hvor det hele begyndte, da han som femårig sad i en jolle, der var fortøjet til broen på sin mors ordre, så han ikke kunne sejle for langt ud.  

Et fantastisk sejlerliv, der aldig vil blive overgået, er nået til vejs ende.

Æret være Paul Elvstrøms minde.