Dansk Sejlunion2. marts 2016 14:30 af Flemming Ø. Pedersen

Warrer og Thomsen bryder op få måneder før OL

Jonas Warrer og Anders Thomsen vandt VM-sølv i 2014. Et andet topresultat opnåede de i februar i år med en femteplads ved VM.

Jonas Warrer og Anders Thomsen opgiver samarbejdet på grund af indbyrdes personlige forhold. Jonas Warrer satser i stedet på at skabe en konkurrencedygtig OL-båd sammen med Christian Peter Lübeck.

Med blot fem måneder til OL i Rio er det danske sejlerlandshold ramt af et tilbageslag. Jonas Warrer og Anders Thomsen opgiver deres videre samarbejde i 49er-klassen.

Det sker til trods for, at de for mindre end to uger siden sluttede på en femteplads ved VM i Clearwater. Et resultat, der formelt banede vej for indstilling til OL-udtagelse, men det bliver opgivet nu på grund af indbyrdes personlige forhold mellem de to sejlere.

”Jonas og Anders har i længere tid haft mere end svært ved at få deres samarbejde til at fungere på det personlige plan. Vi har gennem hele perioden og med alle tænkelige midler – bl.a. samtaleforløb med Team Danmarks sportspsykolog – forsøgt at rette op på tingene, men må desværre konstatere, at vi ikke kan finde en holdbar løsning. Derfor må vi desværre opgive projektet med Jonas og Anders og søge andre muligheder med henblik på OL,” siger Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion.

”Det er en dybt beklagelig situation. Ikke mindst set i lyset af, at Jonas og Anders for bare to uger siden opnåede en femteplads ved VM og dermed bekræftede deres niveau blandt verdens bedste 49er-besætninger,” siger han videre.

Et samlet hold
Som en afgørende pointe understreger Thomas Jacobsen, at hensynet til det samlede OL-hold vægter højere end hensynet til en enkelt besætning.   
”Én af dansk sejlsports største styrker er, at vi tager til de store stævner som et samlet hold, hvor alle deler viden og bakker hinanden op. Det er en styrke, som skaber resultater, og som andre nationer misunder os. Vi hverken kan eller vil risikere, at hele vores OL-hold bliver påvirket negativt af én båd, der ikke fungerer. Derfor kan vi ikke presse yderligere på for at holde Jonas og Anders sammen i 49eren,” fastslår Thomas Jacobsen.

Warrer med ny gast
Jonas Warrer (36), der vandt OL-guld i 2008, fastholder sin ambition om at deltage ved OL i Rio med en konkurrencedygtig dansk 49er. I disse dage er Warrer taget til Mallorca for at træne sammen med Christian Peter Lübeck (24), tidligere 49er-sejler, som de seneste knap to år har været en del af det danske Nacra 17-projekt, hvor han har sejlet med Lin Ea Cenholt.

Cenholt og Lübeck blev for to uger siden nummer otte ved VM i Clearwater. Ved samme stævne vandt Allan Nørregaard og Anette Viborg VM-sølv, og de sikrede sig samtidig sejren i den danske Nacra-udtagelse til OL. Et resultat, der nu åbner for Lübecks comeback som 49er-sejler. 
'
Warrer og Lübeck planlægger at stille op ved foreløbigt tre stævner i løbet af foråret, første gang ved Europa Cup-stævnet på Mallorca sidst i marts. Også Anders Thomsen kan vælge at fortsætte med en ny rorsmand.     

Krævende udfordring
”Hvis en ny besætning formår at levere resultater med rimeligt OL-perspektiv, så vil der være mulighed for at indstille dem til OL-udtagelse. Men det bliver en krævende udfordring med så kort forberedelsestid. Lykkes det ikke, må vi formentlig opgive at stille op med en 49er i Rio,” siger Thomas Jacobsen.

49eren har været på OL-programmet siden 2000 i Sydney og har givet dansk medalje ved de seneste to lege – guld i 2008 til Jonas Warrer og Martin Kirketerp samt bronze i 2012 til Allan Nørregaard og Peter Lang. I 2014 vandt Jonas Warrer og Anders Thomsen VM-sølv.