Dansk Sejlunion10. juli 2015 20:37 af Henrik Tang

Ungdoms-cruise med pirater og snobber

For fjerde år i træk tager unge sejlere på ungdomscruise i kølbåde i uge 29. Tovholderne melder klar og ser frem til et togt med masser af sejlads og fest.

”Konceptet med Uge 29 Ungdomscruise er ret simpelt. Vi mødes bare nogle unge sejlere i kølbåde, og så ser vi hvad der sker”, siger Christian Lumby, som er en af tovholderne for flotille-sejladsen ”Uge 29 Ungdomscruise”.

427395 178789718920794 685934032 N

I store træk er ”Uge 29 Ungdomscruise” løst og frit. Deltagerne tager selv ansvar for sikkerhed, udstyr, mad, havnepenge osv. På hver deltagerbåd er der en ung sejler, som har taget skipperhatten på og tager det overordnede ansvar for besætning og materiel.

Planlægning undervejs

Initiativet til et ungdomscruise blev taget i 2012 af en gruppe unge sejlere fra Frederikssund/Marbæk Juniorsejlcenter. Formålet var at styrke sammenholdet på tværs af sejlklubber og at skabe gode venskaber mellem unge gennem fælles hyggelige oplevelser. Siden har tovholderne udviklet på ungdoms-flotillen, der i år stævner ud fra Grenå mandag d. 13. juli.

Tidligere har ”Uge 29 Ungdomscruise” haft mødested i en havn i det nordsjællandske. I år har tovholderne valgt at lægge mødestedet i en jysk havn for at få flere deltagere med. Christian Lumby fortæller:

”Vi ville gerne, at så mange som muligt kunne komme med. At vi ikke mødes i en nordsjællandsk havn er et signal om, at vi gerne vil vende os udad. ”Uge 29 ungdomscruise” er for alle unge sejlere – ikke kun fra Nordsjælland. Så derfor har vi søgt til Jylland som mødested. Det har gjort, at nye både støder til i år. Så vi bliver ca. 25 sejlere. Det er ikke helt til at forudse, hvor mange vi bliver i alt, for nogle gange skifter besætningerne undervejs. De fleste deltagere er sejlere, men der har også været nogle med, som ikke har prøvet at sejle før. Som sådan er det hele meget frit, så vi er egentlig bare en gruppe tovholdere. I gruppen af tovholdere har vi alligevel prøvet at gøre det hele lidt mere konkret, så andre unge er klar over, hvad sejladsen går ud på. Derfor har vi også stillet nogle konkrete forslag til ruterne den første dag og lagt et par temadage ind undervejs”.

Planlægningen af cruiset besluttes på dagsbasis, hvor kun én ting ligger fast. Mødestedet er Grenå, og på førstedagen vælges én af følgende ruter ud fra vejr, vind og stemning.

  1. Nordpå: Mariager Fjord.
  2. Sydpå: Århus Bugten/Nordfyn.
  3. Sydpå: Østfyn/Vestsjælland.

Derefter planlægges næste dags sejlads over en øl om aftenen – og særligt to aftner nok mere end én øl.

10022 10201976409151070 2039529994 N

Der skal festes som pirater og snobber

Sidste år havde de unge sejlere stor fornøjelse af en vild Hawaii-fest. I år bliver der to temadage.

Tirsdag står i træbenets og galeonernes tegn – det er nemlig pirat-dag – og inkluderer efter tovholdernes udsagn rom og cola, udsmykning af båd og besætning til den bedste sørøverstandard. Efter sigende skal pirat-temaet efterleves ud fra besætningernes evner og muligheder, så det er ikke et must at hejse råsejl eller at skære kanonporte i fribordet.

Torsdag tager ”Uge 29 Ungdomscruise” en mere sofistikeret drejning med udgangspunkt i Rytteriets ”Snobberne”, hvor drinks eller rosé i solen på agterdækket formentlig bliver at foretrække.

Lørdag tages der afsked med et brag af en fest. Efter en god middagslur om søndagen kan deltagerne vende stævnen hjemad eller fortsætte sejlerferien.

1238203_10201976406591006_1334917392_n

Se mere om ”Uge 29 Ungdomscruise” på flotillens Facebook-gruppe

”Uge 29 Ungdomscruise” støttes af Dansk Sejlunion – God tur!