Dansk Sejlunion11. juli 2015 09:15 af Flemming Ø. Pedersen

To danske 49erFX’er rykker ind i top-3 ved EM

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er nummer to ved EM - med god chancer for at tage deres første internationale mesterskabsmedalje i 49erFX. Foto: Neuza Pereira

Anden- og tredjepladsen er dansk før de sidste sejladser lørdag. Til gengæld faldt Jonas Warrer og Anders Thomsen ud af førerfeltet i 49er. Nacra VM i Kaløvig sluttede med dansk ottendeplads.

De tre danske 49erFX-besætninger fortsætter med at dominere ved EM i Portugal. Fredag blev der sejlet tre sejladser i guldfeltet med de 25 stærkeste besætninger.

Tættest på guldet er Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, der efter tre stabile placeringer som 8, 3 og 5 i dagens sejladser ligger på en samlet andenplads – blot tre point fra spidsen.

Lige i hælene på tredjepladsen ligger søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt, der forbedrede sig fra sejlads til sejlads med placeringer som 15, 8 og 3.

Tyvstart ramte Ida og Marie
De forsvarende europamestre Ida Marie Baad og Marie Thusgaard lagde stærkt ud med en 2. plads i første sejlads og kom også suverænt først over målstregen i anden sejlads – men til ingen nytte, viste det sig, i det dommerbåden meldte tyvstart og diskvalifikation. I stedet for en podieplacering er Baad og Thusgaard med tyvstarten i bagagen skubbet ned på en samlet syvendeplads – et godt stykke fra medaljerne.

Alt er dog stadig åbent. Guldfeltet har programsat tre sejladser lørdag plus et Medal Race til sidst. 

Warrer og Thomsen faldt tilbage
Hos 49er-herrerne havde Jonas Warrer og Anders Thomsen en af de halvtunge dage med placeringer som 22, 11 og 9, hvilket skubber dem væk fra toppen og ned på en samlet 10. plads - men med sejladser både lørdag og søndag har de stadig muligheder for at at komme tilbage i førerfeltet. 

Placeringer som 8 og 17 ved Nacra VM
I Kaløvig sluttede Nacra 17 VM med endnu en blæsende dag og aflyste sejladser. Eneste gennemførte sejlads var også den vigtigste – Medal Race for feltets top-10. 

Allan Nørregaard og Anette Viborg kom i mål på en 8. plads, og en placering som nummer otte blev også deres samlede VM-resultat.

”I betragtning af vores uheldige optakt til stævnet med Anettes skade i skulderen og en skade på båden, så kan vi kun være godt tilfredse,” sagde Allan Nørregaard.

”Vi laver stadig for mange fejl. Helt konkret skal vi forbedre vores starter og vores teknik rundt på banen. Så nu gælder det bare om at få flere timer i båden sammen,” tilføjede Anette Viborg.

Bad luck...
Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck sluttede VM på en 17. plads. En placering, der utvivlsomt havde været markant bedre, hvis ikke et ødelagt ror havde spoleret deres muligheder i en af de afgørende sejladser.

”Vi føler, har gjort, hvad vi kunne. Vi har tjekket båden dagligt, den er kun halvanden måned gammel, og ingen forventer, den går i stykker. Men det skete, og vi må bare holde fast i, at vi var i godt flow på dagen, og var roret ikke knækket, er jeg overbevist om, vi havde været i top-10. Det var bare bad luck,” sagde Lin Ea Cenholt. 

VM blev vundet af de forsvarende mestre Billy Besson og Marie Riou fra Frankrig. Sølv til en australsk besætning og hollandsk bronze.