Dansk Sejlunion4. juli 2015 12:18 af Flemming Ø. Pedersen

Kaløvig klar Nacra 17 VM - håb om danskere i Medal Race

Landsholds-Nacra'er ved træning i Kaløvig kort før VM. Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion

To danske landsholdsbesætninger satser på at blande sig i topstriden under den kommende uges VM. Dog har en skade spoleret VM-forberedelserne for den ene af bådene.

Ved næste års OL i Rio er Nacra 17 den nye, spektakulære ”speedbåd” på det olympiske program.

Lige nu er hele verdenseliten samlet i Kaløvig for at sejle om årets VM. 70 både er til start, heriblandt seks danske besætninger – foruden Line Just, der stiller op sammen med en ung belgisk sejler og under belgisk flag.

De to danske landsholds-Nacra'er er med i feltet - men kun den ene med optimal optakt til VM:

”Vi har haft en perfekt VM-forberedelse og kunne ikke have gjort mere. Så vi forventer, det kommer til at gå godt, og at vi som minimum kommer i Medal Race (top-ti, red.),” forklarer Christian Peter Lübeck (24), der sammen med Lin Ea Cenholt (23) udgør den ene af de to danske landsholds-Nacra’er.

Lynhop ind i verdenseliten
Cenholt og Lübeck har i 2015 bl.a. vundet et Europa Cup-stævne i Holland og har to top-ti placeringer i World Cup’en. Resultaterne skal ses i lyset af, at de to kun har sejlet sammen i cirka otte måneder.

”Vi er rigtigt stolte af, hvor langt vi er nået. En stor del af forklaringen handler om, at vi har et helt tæt samarbejde mellem de danske både. Samtidig har vi lagt rigtigt mange timer på vandet – og så spiller det ind, at vi har kendt hinanden, siden vi var små og sejlede Optimist. Vi har et fælles sprog, når vi er i båden,” forklarer Lin Ea Cenholt.

Skadet skulder
Allan Nørregaard (34) og Anette Viborg (24) udgør besætningen i den anden danske landsholds-Nacra. Deres VM-forberedelser har langt fra været optimale. En belastningsskade i skulderen har sat Anette Viborg ud af spillet i ugerne op til stævnet.

”Vi er et forholdsvis nyt team og havde håbet på nogle flere timer sammen i båden. Derfor er vi ikke helt på det niveau, vi havde håbet på. Til gengæld kan vi måske have en fordel af at kende de lokale forhold i Kaløvig rigtigt godt,” siger Allan Nørregaard, OL-bronzevinder i 49er i 2012 – og siden da en central drivkraft bag Nacra 17 som ny båd i dansk landsholdsregi.

Om Nacra 17
Nacra 17 er en moderne katamaran, der kort efter OL i 2012 blev valgt ind på det olympiske program som ny mixklasse.

”Nacra’en er en hurtig bådtype, dels fordi det er en katamaran, og dels fordi den har krumme sværd, som får den til at ”flyve” fri af vandet. Det giver nogle meget høje hastigheder – og ind i mellem også nogle vilde styrt,” forklarer Allan Nørregaard.

”Som sejler skal man ikke være bange for at sejle hurtigt, og man skal ikke være bange for at slå sig, for det kommer man til – især i begyndelsen, når man skal lære at håndtere båden,” siger Nørregaard om den livlige katamaran, der i dagene 5.-10. juli kan opleves ud for Kaløvig.