Dansk Sejlunion11. juli 2015 19:24 af Flemming Ø. Pedersen

EM-sølv og bronze til danske 49erFX-sejlere

Intenst Medal Race ved EM bød på konstant skiftende føringer og spænding helt til målstregen. EM-sølv til Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, bronze til Maiken og Anne-Julie Foght Schütt.

Med fire både – heraf to danske – næsten siden om side før Medal Race var der garanti for spænding, da de ti finalebesætninger ved EM i 49erFX blev skudt af sted til den afsluttende sejlads, hvor der blev talt dobbelte point.

Hvor alle øvrige sejladser har været afviklet i de store atlanterhavsbølger uden for Porto i Portugal, så var Medal Race rykket ind i en tilskuervenlig havnekulisse ved Douro-flodens udløb.     

Intenst drama
Finalen udviklede sig hurtigt til et intenst drama med konstant skiftende føringer, og hvor de tre medaljer hele tiden skiftede hænder – alt efter hvor på banen vinden rykkede hen. Længe så det ud til, at blot en enkelt medalje ville blive rødhvid, men det ændrede sig før sidste af de tre omgange, hvor den hidtil førende hollandske båd faldt langt tilbage.

Sidste omgang blev dermed et rent væddeløb mellem Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen, Maiken og Anne-Julie Foght Schütt og italienerne Conti og Clapcich. Først i mål af de tre ville tage guldet. Og det blev italiernerne, der fik bådspidsen først over stregen, få sekunder før Jena og Katja, som igen var få sekunder foran søstrene Schütt. Utvivlsomt den hidtil tætteste mesterskabsafgørelse i de tre år, 49erFX-klassen har eksisteret.

"Vi er vildt glade"
”Vi er helt vildt glade. Det er en stor forløsning for os at bryde vores onde cirkel af fjerdepladser,” sagde Jena Mai Hansen, der sammen med Katja Salskov-Iversen er blevet nummer fire ved EM i både 2013 og 2014.

”Det var et kaotisk Medal Race. Vi vinder faktisk starten, men det var ligegyldigt, for vinden døde hele tiden. Til allersidst før målstregen ligger vi helt lige med italienerne, og det er det fifty-fifty, hvem der først får det afgørende tryk. Det blev så dem. Men det var en fed oplevelse at sejle inde i havnen med masser af tilskuere,” sagde Jena Mai Hansen.   

Hele tiden nye i front
Der var også stor glæde i den anden danske medaljebåd.

”Vi er superglade. Jeg har sejlet OL-klasser i 12 år, og det er min første medalje ved et mesterskab. Finalesejladsen var noget af det vildeste, jeg har prøvet. Vi sejlede i alt fra 0 m/s til 10 m/s vind, og vinden drejede op til 90 grader. Hele tiden blev der byttet om på føringerne. Jeg synes, det var lige på grænsen af at være sportsligt forsvarligt, og det var sygt nervepirrende til sidst, men helkdigvis kom hollænderne ikke tilbage i medaljerne,” sagde Maiken Foght Schütt, der før 49erFX-karrieren sejlede Laser Radial i en årrække.

Ida og Marie på femteplads
Medal Race havde en tysk og en new zealandsk båd på de to første pladser. Herefter kom de italienske guldvindere på tredjepladsen - fulgt af de to danske både. Den tredje danske båd med de to seneste års europamestre Ida Marie Baad og Marie Thusgaard, blev nummer syv i Medal Race og sluttede på en samlet femteplads.

Søndag afgøres EM i mændenes 49er-klasse. Jonas Warrer og Anders Thomsen fik placeringer som 9, 1 og 17 i lørdagens tre sejladser. Samlet er de på en syvendeplads.