Dansk Sejlunion23. maj 2015 22:35 af Henrik Tang

DM i Kitesurfing er i luften

Foto: Jesper Fjord
Foto: Foto: Jesper Fjord

Kitesurfernes DM i Freestyle – også kaldt Kitetour – er i gang. DM i Freestyle består af en stævnerække på 5 stævner.

Det første stævne af Kitetour blev afholdt i weekenden d. 9.-10. maj i gode forhold. Der kom resultater i hus - resultater som kommer til at afgøre seedningen til den næste del af DM-serien, der afholdes d. 6.-7. juni med base på Als.

Freestyle i kitesurfing er en expression-disciplin, hvor det gælder om at imponere dommerne ved at vise teknisk svære moves. DM i Kitesurf adskiller sig dermed fra de fleste andre DM’er i sejlsport. Til Freestyle-DM i kitesurfing konkurreres der efter et eliminationsprincip, hvor to sejlere konkurrerer mod hinanden i heats. Formatet er kompakt, da heatlængden ofte er ned til 6-7 minutter alt afhængigt af de aktuelle vind- og bølgeforhold.

Sejlernes præstation i de enkelte heats vurderes ud fra 12 forsøg på forskellige tricks/moves, hvoraf de 5 bedste tæller. Dertil kommer en overall-impression af præstationerne.

Sejlerne fordeles i rangstigen efter en seedning, der baseres på tidligere resultater i DM-serien. Når den første elimination er afsluttet, fortsætter konkurrencen i en såkaldt double-elimination, hvor sejlerne får en ekstra chance for at kæmpe sig op gennem klassementet. På den måde kan en teknisk dygtig sejler med en dårlig seedning få sin fortjente placering. Til hvert stævne sejles der maksimum en tællende serie i de enkelte klasser, der tæller en A- og B-række samt en række for kvinder.

De 3 bedste resultater ud af 5 stævner afgør, hvem der bliver kåret som Danmarksmester.

Se den samlede stilling i Kitetour

Veldefinerede opgaver og ekstra ressourcer

Gennem en årrække er kitesurfernes DM i Freestyle blevet afviklet af et crew af frivillige med tilknytning til den virtuelle klub Kiteboarding Danmark (KBDK). Alle kender sin plads lige fra den administrative del, vedligehold af hjemmeside, sponsorsøgning, afvikling, bedømmelse osv. Med en tydelig ansvarsfordeling, er det crewets erfaring, at det er lettere at tiltrække nye frivillige, fordi opgaverne er veldefinerede.

Crewet bag Kitetour arbejder bl.a. målrettet med at eksponere sporten. Bl.a. er der oftest indslag på lokal-TV og presseomtale, da konkurrencen foregår tæt på land og i sig selv er et imponerende og tilskuervenligt syn. Det gør bl.a. også, at en stor del af branchen bakker økonomisk op om Kitetouren. Faktisk formår Kitetouren samlet set at tiltrække så store sponsorater, at der investeres i at holde et lavt deltagergebyr, ligesom der investeres i at lave alternative aktiviteter, der understøtter det sociale sammenhold på stranden.

Sportslig kvalitet og sociale aktiviteter

Stævnerne på kitetouren afholdes på de spots, der sikrer en høj sportslig kvalitet. Det betyder, at stævnerne er mobile, så man regionalt finder de bedste forhold på den aktuelle stævnedag. Det mobile setup omfatter til nogle stævner vandscooter til sjove adspredelser, pølsevogn til forplejning, demo-udstyr fra forhandlere og andre ting, som sikrer socialt sammenhold og en invitation ind til Kitetourens rullende ”festival”. 

Se video fra Kitetourens første stævne i DM-serien herunder.

Herunder kan du se en video fra 2012 om Kitetourens setup.

I den ene ende af skalaen rummer Kitetour verdenselitens sejlere, som fx Nick Jacobsen (der fortæller om solbeskyttelse), og den talentfulde Terese Taabel, som i 2015 er på Dansk Sejlunions Ungdomslandshold. Uagtet store talenter og sejlere fra verdenseliten, er man ikke i tvivl om det sociale element til Kitetour, hvor alle kitesurfere kan være med - ikke mindst til en fest i miljøet.

Se galleri fra Kitetourens første stævne i 2015 herunder.
Foto: Jesper Fjord

Kitetour Kerteminde 2015