Dansk Sejlunion24. februar 2015 13:03 af Flemming Ø. Pedersen

Singlehandsejlere får egen forening

Billede fra starten på Silverrudder i Svendborg. Foto: BådNyt

Singlehandsejlads stiger i popularitet. Det er samtidig en sejladsform med store krav til sikkerheden. Ny forening for singlehandsejlere har sikkerhed som et centralt tema.

Med afsæt i en uheldig hændelse ved Sjælland Rundt i 2014, hvor en singlehandsejler faldt i søvn tæt på T-ruten, har to af landets dygtigste singlehandsejlere besluttet at stifte en forening for solosejlere.

Erik Venøbo, der vandt sidste års Sjælland Rundt singlehand, tog kontakt til Jan Møller – dansk jordomsejler solo - for at få ham med på ideen om en forening, der kan skabe basis for et dansk/skandinavisk singlehandmiljø.

Sikkerhed og erfaringer
”Det var sikkerhed, der fik mig på ideen. Vi skal have et forum, hvor vi får indført nogle sikkerhedsmæssigt sunde holdninger baseret på viden og erfaringer," forklarer Erik Venøbo.

"Her tænker jeg, at vi skal promovere tanken om, at den rigtige ånd er, at den ansvarlige singlehandsejler er ham eller hende, der tør indrømme at, ’at jeg ramte muren’ og tør trække sig. Her er Jan Møller jo et skoleeksempel på den rigtige holdning. Jan havde modet til at afbryde sin første jordomsejling – og komme stærkt igen,” siger Venøbo i en pressemeddelelse, der på vegne af den nye forening er udsendt via BådNyt. 

Sejlerne kan få indflydelse 
I singlehandforeningen skal der diskuteres og udveksles erfaringer, og det skal ikke mindst være et forum, hvor sejlerne kan få indflydelse på singlehandkapsejladserne og deres form. Også dét aspekt, at singlehandkapsejladser oftest sejles efter søvejsregler, giver andre udfordringer, bl.a. i forhold til protester.

”Der var en uheldig hændelse under Sjælland Rundt 2014, hvor det gik op for mig, at ingen kapsejladsarrangører herhjemme har nogen erfaringer i, hvad der er nødvendigt for at håndtere singlehandsejladser og tvister. Vi skal have en forening der samler know how om ekstrem-sejlads,” siger Erik Venøbo.

Tursejlere kan også være med
Singlehandforeningen er ikke kun tiltænkt kapsejlere, Også tursejlere sejlere ofte lange stræk på egen hånd.

”Jeg har bl.a. haft et møde med Søsportens Sikkerhedsråd. Vi fik en frugtbar dialog, og det er mit indtryk, at viden fra en sådan forening også vil kunne gavne den helt almindelige tursejler, da det i høj grad handler om godt sømandskab og sikkerhed,” siger Erik Venøbo.

Kom til indledende møde
Hvis sejlerne skal nå at få lidt indflydelse på årets singlehandsejladser – og nå at få delt erfaringer om sikkerhed, praktiske sejladsemner og meget mere, skal singlehandforeningen helst op at stå, før sæsonen kommer i gang.

Erik Venøbo og Jan Møller inviterer derfor til et indledende møde, mediemæssigt bakket op af BådNyt ved Morten Brandt og Katrine Bertelsen, der vil sikre foreningen et talerør. Morten Brandt og BådNyt står bag Silverrudder, Danmarks største singlehandsejlads, rundt om Fyn.

Møde ved Boat Show 7. marts
Mødet foregår ved Boat Show i Fredericia, lørdag. d. 7. marts kl. 13.30 ved Silverrudder-standen, Hal E, stand 4112, hvor der skal snakkes om, hvordan foreningen skal strikkes sammen, og hvad sejlerne vil med den.

Det er foreslået, at foreningen skal være ret uformel, hvor sejlerne i første omgang kan mødes på facebook-gruppen ”Singlehandsejler”. Senere kan der komme en hjemmeside, når og hvis behovet melder sig.

Men det kan du selv få indflydelse på, hvis du møder op i Fredericia. Facebookgruppen “Singlehandsejler” finder du her

Hvad: Stiftelse af en singlehandforening

Hvor: Boat Show i Fredericia, Silverrudder-standen, Hal E, stand 4112

Hvornår: Lørdag d. 7. marts, kl. 13.30