Dansk Sejlunion9. januar 2015 19:26 af Henrik Tang

Erfaren surfer trodser stormen

FYM Production
Foto: FYM Production

Årets første storm gik i land ved den jyske vestkyst fredag d. 9. januar. Regerende Danmarksmester i wave-performance, Lars Petersen, fortæller om at surfe en storm ...

Heftig storm til windsurfing

Da stormen Dagmar gik i land i regionen Cold Hawaii, tog regerende Danmarksmester i wave-performance, Lars Petersen, på vandet.

De fleste windsurfere, som dyrker disciplinen wave-performance, foretrækker kontrollerede forhold. Det vil sige vindstyrker mellem 12-15 m/sek. i middelvind og bølger på mellem 2-4 meter i brændingen. Men når der kommer en rigtig ”rusker”, er der også nogle få surfere, som bare bliver nødt til at komme på vandet.

Omkring 50 windsurfere i Danmark trodser kulden og sejler vinteren igennem i disciplinen wave-performance, men kun ganske få tager kampen op mod en storm og kaster sig ud i så store bølger, som Hanstholm bød på fredag d. 9. januar. Da Lars Petersen tog på vandet var der ifølge vind- og bølgemålerne i Hanstholm vindstød på over 30 m/sek og i sets var bølgerne tæt på 7 meter høje med en signifikant bølgehøjde på over 4 meter.

Respekt for det uventede

Den 45-årige regerende Danmarksmester i wave-performance Lars Petersen udlever sin drøm til daglig – nemlig at leve af windsurfing. Det har han gjort siden han var blot 19 år, og siden da har han været på vandet stort set hver dag. At en storm kommer forbi er ingen forhindring. Tværtimod er det én af de udfordringer, Lars venter på! Lars Petersen fortæller:

”Altså jeg tjekker jo vejrudsigten døgnet rundt! Mange forskellige vejrudsigter. Kald mig bare autodidakt nørd i isobarer. Jeg arbejder altid meget på at ramme det helt rigtige vindue med vind og bølger. Kombinationen er helt essentiel for de bedste timer på vandet og dermed den bedste træning for mig – sådan planlægger jeg min windsurfing året rundt.

Nu er det vinter. Det er mega koldt i januar, og meget af min tid på vandet går med Stand Up Padlle om vinteren. Jeg tænker også mit skrivebord ind i dagen, for det er dér jeg redigerer video og fotos og tjener mine penge som professionel windsurfer. Men når der kommer en storm forbi, kommer barnet op i mig. Udfordringen, adrenalinet osv. Egentlig får jeg ikke ret meget træning ud af at tage kampen op mod en storm. Men alligevel giver det en indre tilfredsstillelse. Lidt ligesom at vinde i konkurrence: ”I did it”!!

Når det så er sagt, så skal jeg være den sidste til at opfordre til at surfere går ud i sådan nogle forhold, medmindre de virkelig ved, hvad de laver. Et par af mine forholdsregler udover mange års erfaring er respekt for orkanbygerne i sådan en storm – der kom et par stykker, mens jeg var ude i dag.

Jeg har altid en fotograf med, hvis jeg er alene på vandet, så der er en backup på land. Man har ikke lyst til hverken at miste livet eller komme til skade, men det er sgu sjovt at lave noget, som er rimelig heftigt. Turen i dag fik en brat ende med en kæmpe vasker og ti minutters svømning.

På min sidste tur ud i dag kommer der en bølge, der nærmest eksploderer som en tube og er monsterstejl. Hvis man rammer sådan én og sætter af i et hop, kan man ikke undgå at komme ud af kontrol i luften, så jeg vælger at trække håndbremsen og smide mig i vandet. Jeg får en ordentlig vasker og masten brækker. I den situation er det vigtigt at holde hovedet klart og bare fokusere på at svømme i land, så det gjorde jeg.

Jeg tillader mig at komme ud og snuse til grænserne. Jeg kommer ud, hvor jeg mærker frygten, men aldrig derud, hvor jeg ikke kan tænke klart. Man skal ikke blive bange for frygten i sig selv, for den skærper ens dømmekraft, så længe man ikke kommer ud i panik. Så frygten kan være god at have, så længe man ved, at man faktisk har magten over dét man gør. Det der var spooky i dag var, at der kan komme vindbyger, der er så voldsomme, at man faktisk ikke kan sejle i det – det er risikoen for at man ikke har magten. Så respekt for det uventede skal altid være med. Derfor sejler jeg hele tiden i brændingen og sejler ikke langt ud fra land.

Nu må vi se – der kommer kraftig vind her i de kommende dage, så mon ikke der kommer et par spændende sessions igen”, slutter Lars Petersen.

Se galleri med Lars Petersen i stormen Dagmar herunder

Lars Petersen - Stormen Dagmar 2015