Dansk Sejlunion18. december 2014 09:51 af Flemming Ø. Pedersen

Stærke 49erFX’ere tegner landsholdet før 2015-sæson

Maiken og Anne-Julie Foght Schütt rykker op på Sejlerlandsholdet i 2015. Foto: Mick Anderson

Med tre besætninger i top-10 ved VM er 49erFX-klassen dansk sejlsports stærkeste kort før den kommende sæson, hvor OL-udtagelserne bliver indledt.

49erFX-sejlere udgør halvdelen af navnene på Sejlerlandsholdet for 2015-sæsonen. I alt er 12 sejlere udtaget til holdet, herunder de tre 49erFX-besætninger, der placerede sig i top-ti ved årets VM i september.

”Vi står historisk stærkt i 49erFX med tre besætninger, der forbedrer sig hele tiden og gør hinanden stærkere. Det er en virkelig positiv udvikling, som også bliver understøttet af de unge mandlige 29er-besætninger, der deltager i FX’ernes træningsmiljø,” siger sportschef Thomas Jacobsen.

Schütt-søstre nye på landsholdet
I forhold til 2014 er Maiken og Anne-Julie Foght Schütt nye på landsholdet oven på en markant fremgang i resultaterne i sæsonens løb – bl.a. med kvalifikation til Medal Race ved både EM og VM. De to øvrige besætninger er Ida Marie Baad og Marie Thusgaard (EM-guld og VM-sølv i 2014) samt Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen (EM nr. 4, VM nr. 6 i 2014).   

Sportschef Thomas Jacobsen har sammen med trænergruppen i Dansk Sejlunion netop meddelt holdinddelingerne forud for 2015-sæsonen.

I alt er knap 100 sejlere fordelt mellem henholdsvis Sejlerlandshold, Udviklingslandshold, Ungdomslandshold og Kraftcentergruppe.

Radial med to topsejlere
Foruden 49erFX er Laser Radial med to sejlere – Anne-Marie Rindom og Sarah Gunni – en klasse med opadgående formkurve.

”Anne-Marie og Sarah arbejder godt sammen og hjælper hinanden på en måde, de begge har fordel af. Anne-Marie har haft en fremragende 2014-sæson, hvor hun har stabiliseret sig som en af de bedste i klassen. Sarah har været skadesplaget en stor del af året, men vi ved, hun har potentialet til at være med i toppen,” siger Thomas Jacobsen.

Test af nye Nacra-besætninger
I Nacra 17 bliver der i øjeblikket eksperimenteret lidt med besætningerne. Christian Peter Lübeck har forladt 49er og har nu fundet fornyet gejst i Nacra-gruppen, hvor han lige nu træner sammen med Line Just forud for januars World Cup i Miami.

Allan Nørregaard, der i 2014 har sejlet med Line Just, stiller op i Miami sammen med Anette Viborg.  

”Vi har sikret OL-pladsen i Nacra, så lige nu har vi lidt luft i kalenderen, som vi bruger til at afprøve forskellige besætninger. I Nacra er vægten i båden ekstra vigtig, derfor er det væsentligt for os at teste alle de muligheder, vi har på hånden,” siger Thomas Jacobsen.

Mindre bredde i 49er 
I 49er er Jonas Warrer og Anders Thomsen eneste besætning på sejlerlandsholdet. De to leverede med VM-sølvet i Santander et af de bedste danske 49er-resultater nogensinde. Til gengæld er bredden blandt de danske 49ere mindre end tidligere.

”Med Nacra’en som ny OL-båd, er der bud efter nogle af de samme sejlerprofiler, der også gør sig gældende i 49er – det er Allan Nørregaard et godt eksempel på. Oveni har der været et par opbrud blandt besætningerne. Vores bredde i 49er-miljøet er lige nu lidt mindre, end vi ønsker, men vi har unge besætninger, der arbejder målrettet, så jeg er fortrøstningsfuld,” siger Thomas Jacobsen.   

Se samlet oversigt over udvalgte hold og kraftcentersejlere i 2015