Dansk Sejlunion20. september 2014 21:51 af Flemming Ø. Pedersen

Syv både OL-klar - gulddrama venter i 49erFX

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard skal i direkte duel om VM-titlen.

Yderligere tre bådklasser får dansk deltagelse ved OL i Rio. Dermed lander VM-udbyttet på syv OL-billetter. To danske både er i medaljekamp søndag. Guldkamp i 49erFX bliver en gyser.

Dansk sejlsport rejser hjem fra VM med i alt syv nationspladser til OL i Rio. Lørdag blev yderligere tre OL-billetter sikret i henholdsvis 49erFX, Finjolle og Nacra 17. Dagen var præget af svage vindforhold, og en del af de planlagte sejladser blev aflyst.

”Syv OL-pladser er et overvældende godt resultat. Og reelt to pladser mere, end jeg havde forventet. Vi har haft et godt VM-stævne, hvor vores sejlere har præsteret over hele linjen. At vi oveni har chance for to medaljer og har et Medal Race i 49erFX med hele tre danske både ud af ti, er en understregning af, at vi har været godt forberedte til VM,” siger Dansk Sejlunions sportschef Thomas Jacobsen.

Guldduel i vente
I 49erFX er der lagt op til en ren gyser, når Ida Marie Baad og Marie Thusgaard sejler om VM-guld i direkte duel med brasilianerne Grael og Kunze. Før lørdagens tre sejladser var der 10 points forskel på de to besætninger i danskernes favør, men især dagens tredje sejlads – vundet af brasilianerne med danskerne på niendepladsen – reducerede forspringet til blot to point.

Dramaet blev yderligere forstærket af, at brasilianerne længe var noteret for en kostbar tyvstart, hvilket stort set sendte VM-guldet i favnen på danskerne. Men da stillingen blev opdateret lørdag aften, var tyvstarten pludselig annulleret.

Det ligger fast, at den danske og den brasilianske båd skal fordele guld og sølv. Den af de to både, der først krydser målstregen i søndagens Medal Race, er ny verdensmester.

Ud af ti både i Medal Race er de tre danske. Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen kommer med fra en femteplads, mens søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt sejler finale som niendebedste båd. Ingen af de to kan blande sig i medaljerne.

Tæt på 49er-medalje
Også i 49er er en dansk medalje mere end inden for rækkevidde. Jonas Warrer og Anders Thomsen rykkede en tak frem til en samlet andenplads, men bagfra kom en af forfølgerne tættere på. Et fornuftigt Medal Race søndag vil sikre en dansk medalje.

Finnjolle og Nacra 17 også med
Hos Finnjollerne blev lørdagens to planlagte sejladser ikke til noget. Dermed slutter Jonas Høgh-Christensen som bedste dansker på en samlet 11. plads – nok til at sikre en dansk Finnjolle ved legene i Rio, hvilket var målet med hans VM-deltagelse.

Dagens tredje og sidste OL-plads blev sikret af Allan Nørregaard og Line Just i mixklassen Nacra 17. Danskerne sluttede på en samlet 11. plads – mere end nok til at indløse OL-billetten.