Dansk Sejlunion17. juli 2014 11:54 af Jan Christiansen

YSWC: Vejret driller arrangører - men de gør det godt

Natascha Saouma-Pedersen og Cille Smedegaard i den danske 420'er ligger nummer 23 efter dag 3 ved YSWC.

Nyhedsblog fra holdleder Jan Christiansen - dag 3 ved Youth Sailing World Championship

Talentudvikler og YSWC-holdleder for de danske sejlere Jan Christiansen skriver:  

For anden dag i træk var vinden fraværende fra morgen og hen på eftermiddagen. Usædvanligt høje temperaturer og høj luftfugtighed meldes som årsager til, at søbrisen har svært ved at nå vante styrker.

Både tirsdag og onsdag blev sejladserne først skudt i gang ved 15-tiden - med vindstyrker op til 5 m/sek. og en pæn strøm på op til 20 meter/minut.

Store grejskader
Vinduet for sejlads er relativt begrænset, når der på flere baner skal sejles i to klasser. Tirsdag kom både SL16 og RS:X-windsurferne ind efter mørkets frembrud tirsdag, og det voldte arrangørerne en del problemer. RS:X'erne er svære at trække ind, og det kostede en del skader på grejet – et tal på omkring $30.000 cirkulerede ved onsdagens coachmøde.

Men samlet set så udnytter de portugisiske arrangører de muligheder, der er for god sejlads, og vi er generelt på omgangshøjde med programmet.

Det er også god race-management, at Principal Race Officer i det varme vejr vælger at holde sejlerne på land, indtil sejlforholdene er anvendelige til kapsejlads. Det giver god stemning på havnen og masser af mulighed for at slappe af eller hygge sig med andre.

Alle kæmper... 
De danske sejlere gør det godt. Men det skinner også igennem, at vi generelt stiller med et ungt hold denne gang. Flere steder mangler erfaring og rutine.

Den generelle udfordring er at have stærke rutiner omkring sejladsen og bygge sin selvtillid om dét. Vi arbejder dagligt på at flytte tingene lidt i den rigtige retning. Til et VM vil man selvfølgelig gerne præstere, men det er lige så vigtigt i denne sammenhæng, at tage gode erfaringer med sig hjem.

Andet gule flag og en strategisk fejl
Patrick Döpping valgte onsdag at fastholde sin teknik, og det udløste det andet gule flag. Da han samtidig var BFD-dømt (tyvstart), så var sejladsen godt og vel slut for hans vedkommende. 

En inversion lagde en stor dæmper på vinden efter første sejlads, og det så længe ud som om, vi ikke skulle gennemføre nummer to. Men søbrisen kom tilbage, og vi kom i gang igen.

Patricks fortolkning af situationen var, at søbrisen var i afvikling og derfor valgte han at holde sig til banens venstre side, hvor brisen tidligere havde vist sig at fylde ind i den sene fase. Strategien viste sig at være forkert og med det meget korte ræs, så var det umuligt for ham at indhente det tabte.

29eren bobler
På forhånd havde den danske 29er selv en forventning om at kunne ende i top-10, men de første dage viste noget andet. Både besætningen og vi som trænere troede på, at det kunne blive anderledes - og onsdagens sejladser viste, at båden har potentiale.

Nok er der stor ustabilitet, men der er også en række elementer, som tyder på, at Daniel og Sebastian godt kan blande sig i top-10. Dagens bedste sejlads blev en 5. plads, men de indkasserede også en BFD i første sejlads.

"Det undrede os, at vi var tyvstartet, for vi havde newzealænderen langt fremme i læen, og han blev ikke taget," forklarer Daniel Nyborg. Det viste sig senere, at new zealænderen havde puttet sig imellem den danske båd og en konkurrent til læ, som begge blev taget for tidlig start, mens "kiwien" selv undslap. 

Danske placeringer efter dag 3 ved YSWC: 

Laser Radial Drenge
10. Patrick Döpping (Egå Sejlklub)  

Laser Radial Piger
33. Pernille Aaberg (Fredericia Sejlklub/Egå Sejlklub)

420 Piger
23. Natascha Saouma-Pedersen og Cille Smedegaard
(Kerteminde Sejlklub/Vedbæk Sejlklub)

29er
18. Daniel Nyborg og Sebastian Olsen (Yachtklubben Furesøen)

SL16
15. Martin Holm Schwensen og Peter Måhr
(Svendborg Sunds Sejlklub/Sejlklubben Egensedybet)

Se alle resultater ved YSWC