Dansk Sejlunion14. juli 2014 10:21 af Flemming Ø. Pedersen

EM-guld: Ændret fokus gjorde forskellen

Marie Thusgaard og Ida Marie Baad med nye EM-guldmedaljer om halsen. Foto: Mick Anderson

Nervøsitet og resultatstress blev undervejs i finalen forvandlet til fokus på at sejle kapsejlads. Fra dét øjeblik var Ida og Marie i særklasse.

Ida Marie Baad og Marie Thusgaard sikrede sig EM-guldet ved at vinde de to sidste af de tre finalesejladser.

Før finaledagen var de to Aarhus-sejlere et enkelt point efter den førende båd med de new zealandske verdensmestre Maloney og Meech.

New zealænderne øgede forspringet efter første finalesejlads. Derefter vendte billedet fuldstændigt. I de sidste to sejladser var Ida og Marie suveræne og førte i begge sejladser stort set fra start til mål.

En pausesnak med skiff-landstræner Peter Hansen mellem første og anden sejlads fik stor betydning, fortæller Ida Marie Baad:  

Nervøs start
”Vi var nervøse før start og havde for højt spændingsniveau. Derfor blev første sejlads lidt stresset. I pausen talte vi med vores træner og fik drejet vores fokus ind på at sejle kapsejlads og lave gode manøvrer frem for at tænke på resultatet. Det gav os ro og gjorde, at vi mentalt var meget bedre i de sidste to sejladser,” fortæller Ida Marie Baad.

”Det er helt vildt fedt, at vi vinder. Siden sidste år er niveauet i klassen blevet langt højere. Dengang var vi sikre på guldet allerede før sidste sejlads. I dag kunne vi have røget helt ud af medaljerne, indtil vi krydsede mållinjen i sidste sejlads,” siger hun videre.

Marie Thusgaard supplerer:

”Med sejren viser vi, at vi er dér, hvor vi skal være i vores udvikling. Vi har brugt mange træningstimer det seneste år på at forbedre vores starter og på at få mere fart i båden. Det lønner sig nu. Selv om mange af vores konkurrenter er blevet stærkere, så har vi nu bevist, at vi stadig kan slå dem,” siger hun. 

Nu gælder det VM
EM-titlen er Baad og Thusgaards anden guldtriumf i år. For blot to uger siden vandt de 49erFX-klassens junior VM, der blev sejlet i Aarhus.

Årets største udfordring venter i september, når alle ti olympiske bådklasser sejler VM i spanske Santander. 

”Nu holder vi to ugers ferie. Derefter begynder vi vores VM-forberedelser. Vi har to træningsophold i Santander før VM, så jeg føler, vi står med en optimal VM-optakt,” siger Marie Thusgaard.

Tre danske både i top-10
Dansk sejlsports styrke i 49erFX-klassen blev understreget med tre danske både i finalesejladserne. 

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen vandt første finalesejlads og kom dermed helt tæt på medaljerne. I de næste to sejladser mistede de placeringer – og sluttede til sidst på den 4. plads, som de også havde før finaledagen.

Den tredje danske besætning med Maiken og Anne-Julie Foght Schütt havde en flot finaledag med to 2. pladser og en 7. plads. Samlet slutter de som nummer 7.    

EM-sølvet blev vundet af new zealænderne Alex Maloney og Molly Meech, mens bronzen blev vundet af brasilianske Martine Grael og Kahena Kunze. 

Dansk 5. plads hos mændene
I herrernes 49er-klasse vandt Jonas Warrer og Anders Thomsen den ene af de tre finalesejladser. Det bidrog til, at de i den samlede stilling rykkede en tak frem til en 5. plads som slutresultat.

Et særdeles opmuntrende resultat for Warrer og Thomsen, der blot har sejlet sammen i ganske få uger.