Dansk Sejlunion7. april 2014 14:30 af Flemming Ø. Pedersen

Nye medlemstal bekræfter Dansk Sejlunions udfordringer

Surfklubben NASA i Klitmøller er en blandt en håndfuld nordvestjyske klubber, der klarer sig godt på medlemsfronten. Foto: NASA

Dansk Sejlunion er noteret for alt 55.750 medlemmer i 2013. Det er et fald på knap 2.300 medlemmer i forhold til året før.

Danmarks Idrætsforbund har offentliggjort de officielle medlemstal for 2013 – fordelt ud på de forskellige specialforbund.

DIF’s tal for Dansk Sejlunion viser et fald fra 54.415 aktive medlemmer i 2012 til 52.226 i 2013, svarende til en nedgang på godt fire procent. I DIF’s tal er passive medlemmer fraregnet, men da det er en gruppe, som fortsat er tilknyttet klubberne, medregner Dansk Sejlunion passive medlemmer i det samlede tal, der for 2013 udgør 55.750 mod 58.037 året før.

”Tallene er bestemt ikke opmuntrende. Og de understreger den udfordring, vi står med i forhold til at skabe fornyet dynamik og mere synlige tilbud og aktiviteter i sejlsporten,” siger Mads Kolte-Olsen, generalsekretær i Dansk Sejlunion.

Vi kan påvirke udviklingen
”Nedgangen er i sig selv ikke overraskende, og realistisk set må vi forvente et fald de næste fire-fem år. Noget af det er demografisk bestemt i form af store ældreårgange, det kan vi ikke gøre noget ved, men der er meget andet, vi kan påvirke, og det er vi i fuld gang med,” siger Mads Kolte-Olsen og uddyber:

”Dansk Sejlunion er til for alle klubber, men vi fokuserer vores primære indsats på de klubber, der har en ambition om at udgøre et markant lokalt tilbud for mennesker, som søger et aktivt udeliv på vandet. Det aktive liv kan både have et sportsligt fokus eller fokusere på tur og oplevelse. Det afgørende er, at klubben tager det aktive valg om at skabe en klar profil med attraktive tilbud.”

Succeshistorier – de findes!
Selv om et kig ned over tallene for de enkelte klubber viser en klar overvægt af ”røde tal” i klubbernes medlemsopgørelser, så er der også succeshistorier ind i mellem.    

”En af vores konsulenter var forleden på klubbesøg i Ringkøbing Surfklub. For fire år siden havde klubben syv medlemmer og var på vej ud af Dansk Sejlunion. Men de syv var klar til at levere en indsats. I dag har klubben 60 aktive – med ambitioner om at blive endnu flere,” siger Mads Kolte-Olsen.

Det aktive valg
”Det er et eksempel på, hvordan det aktive valg, som klubben foretager, kan gøre en kæmpe forskel. Eksemplet viser også, hvordan Dansk Sejlunion kan understøtte processen med viden og koncepter, som klubben kan drage nytte af i sin udvikling.”

Han nævner Skive Sejlklub som et andet eksempel på en klub, der direkte har taget fat om medlemsudfordringen – og netop i disse dage er i gang med at mobilisere klubbens medlemmer med det formål at skrue op for aktivitetsblusset.

I det hele taget er klubberne i det nord-vestjyske blandt de positive frontløbere i øjeblikket. Flere klubber ved Limfjorden (Sallingsund, Morsø, Rønbjerg, Thisted) har haft fremgang det seneste år. Også surfklubben NASA i Klitmøller har vist vejen med aktiviteter, der tiltrækker unge surfere fra nær og fjern.  

(Læs mere om NASA i seneste udgave af SEJLER, side 30-33)  

PULS og liga er konkret handling
Mads Kolte-Olsen peger på ”PULS og Vand i håret” som et konkret projekt, der understøtter fortællingen om den aktive klub med høj puls, tilgængelighed, sportslige udfordringer og godt klubmiljø.

”Vi vil helt om bag kontingent og girokortet for at forstå, hvad det aktive friluftsmenneske – ung og ældre – søger på vandet. Dansk Sejlunion kan udforme projekterne – det er PULS-projektet et eksempel på – og så er det klubbens indsats, der i sidste ende skaber resultaterne,” siger han og tilføjer:

”Om kort tid begynder Sejlsportsligaen, hvor vi skal kåre Danmarks bedste klubhold. Ligaen bliver en løftestang for vores arbejde med at styrke sammenholdet i klubberne og samtidig sprede budskabet om sejlsport som en attraktiv idræt for aktive mennesker.”

”De nye medlemstal fra DIF bekræfter sejlsportens udfordring. Men jeg er overbevist om, at vi har nogle svar, der kan vende udviklingen,” siger Mads Kolte-Olsen.