Dansk Sejlunion27. april 2014 11:56 af Flemming Ø. Pedersen

Baad og Thusgaard slutter tre i Hyeres

Ida Marie Baad (tv) og Marie Thusgaard - med en tredjeplads i 49erFX opnåede de Danmarks eneste topplacering ved World Cup'en i Hyeres. Foto: Mick Anderson

Europamestrene sejlede stabilt og forsvarede den samlede tredjeplads, som de lå til før finalesejladserne. Men generelt var stævnet ”tilbagegang over hele linjen,” konstaterer sportschef Thomas Jacobsen.

For anden gang på få uger kunne 49erFX-sejlerne Ida Marie Baad og Marie Thusgaard lørdag stige på medaljepodiet ved et World Cup-stævne. Danskerne sluttede på en samlet tredjeplads i franske Hyeres efter placeringer som 3, 5 og 4 i de tre finalesejladser.

”Vi sejlede et godt Medal Race, og det blev på intet tidspunkt for stresset. Vi er superglade og stolte af bronzemedaljen,” skriver de to Aarhus-sejlere i en kommentar.

For få uger siden blev Baad og Thusgaard nummer to ved World Cup’en på Mallorca, og nu har de så endnu en gang understreget deres position i det absolutte førerfelt i 49erFX.

Succes for Horsens-søstre
Også søstrene Maiken og Anne-Julie Foght Schütt nærmer sig toppen. De to Horsens-sejlere sluttede på en samlet ottendeplads i Hyeres – deres hidtil bedste præstation ved et stort stævne. Ikke alene nåede de for første gang Medal Race, undervejs i stævnet havde de en håndfuld top-fem placeringer. Blandt andet vandt de deres sidste indledende sejlads – tilmed på et tidspunkt, hvor presset for at komme i Medal Race var allerstørst, hvilket imponerer Dansk Sejlunions sportschef Thomas Jacobsen.

”Maiken og Anne-Julie har i Hyeres taget en flot revanche efter Mallorca, hvor de viste gode takter, indtil filmen knækkede lidt for dem til sidst. Denne gang holdt de hovedet koldt. Jeg er sikker på, det er et resultat, der vil give dem et kæmpe selvtillidsløft,” siger Thomas Jacobsen, der også hæfter sig ved Baad og Thusgaards tredjeplads.

”Det er en stærk præstation. Vi har set en del danske udfald i Hyeres, men Ida og Marie holder sig stabilt fremme og er igen på en sikker podieplads,” siger han. 

Tilbagegang
De opløftende præstationer i 49erFX kan ikke udviske det samlede indtryk af et stævne med en del danske skuffelser.

”Det generelle billede viser tilbagegang over hele linjen,” konstaterer Thomas Jacobsen med henvisning til blandt andet Laser Radial, hvor hverken Anne-Marie Rindom eller Sarah Gunni nåede med i Medal Race.

Rindom lå ellers i top-ti gennem hele stævnet, men tre skuffende sejladser i slutfasen skubbede hende ned på en samlet 11. plads – lige præcis uden for Medal Race. Sarah Gunni sluttede som nummer 15.

For lavt bundniveau
Heller ikke i 49er formåede Jonas Warrer og Peter Lang at leve op til deres topplaceringer fra de seneste to World Cup-stævner. I Hyeres sluttede de på en samlet niendeplads efter en uge med store udsving – både en række top-tre sejladser, men også en håndfuld sejladser langt uden for top-ti.

”Det kan de ikke være tilfredse med. Deres bundniveau er for lavt. Det sker for ofte, at de falder helt gennem feltet, og de må arbejde på at holde sig tæt på top-ti, også når de har en dårlig sejlads,” siger Thomas Jacobsen.

I den fjerde klasse med landsholdssejlere – Nacra 17 – blev Allan Nørregaard/Line Just nummer 15, mens Lin Ea Cenholt/Anders Thomsen sluttede som nummer 21.

Brugbart i Nacra 17
”Det er trods alt placeringer, som de kan bruge til noget. Jeg ved også, at Allan og Line førte en sejlads, som blev afblæst kort før målgang – det er selvfølgelig en frustrerende oplevelse,” siger Thomas Jacobsen.

I Finnjolle sluttede Mads Bendix som nummer 24, mens Martin Boidin blev nummer 41. I Laser blev Thorbjørn Schierup bedste dansker som nummer 58.

I alt var 26 danske både til start i Hyeres. I 49er stillede hele syv besætninger op – og den afsluttende resultatliste afslører, at fire af dem sluttede blandt de fem bundplaceringer i feltet på i alt 80 startende både.

Dominans i bunden
Den rød-hvide dominans i bunden havde Thomas Jacobsen gerne været foruden.

”World Cup-stævner samler verdens bedste sejlere. Det kræver en vis erfaring at være med, og det er ikke et sted, der egner sig til eksperimenter og talentudvikling. Som udgangspunkt er det positivt, at man som ung dansk sejler tager en udfordring på sig. Men for nogle af de sejlere, der var med i Hyeres, er der nok bedre måder at repræsentere dansk sejlport på,” siger Thomas Jacobsen, der understreger, at den sportslige ledelse ikke har indflydelse på, hvem der tilmelder sig stævnerne.