Dansk Sejlunion17. marts 2014 14:15 af

Mindeord - Hans Fogh

Franco Pace/Barcardi Cup
Hans Fogh (båd nr. 90) deltog ved Barcardi Cup i Star-båden i 2011. Det blev til en 29. plads blandt 90 både. Foto: Franco Pace/Barcardi Cup

Hans Fogh er gået bort efter kort tids sygdom. Han har været en af verdens mest succesfulde sejlere, vandt OL-sølv i 1960 i Flying Dutchman, og så sent som i 2006 blev det til VM-guld i Soling. Og det også til også succes som sejlmager i Canada.

Mindeord af Dan Ibsen

Hans Fogh, som blev født i 1938, gik bort den 15. marts og nåede en alder af 76 år, blev en af verdens mest succesfulde sejlere med en sejlsportskarriere, som for alvor startede, da han som 22-årig vandt OL-sølv i 1960 ved sin første OL-deltagelse for Danmark sammen med Ole Gunnar Petersen.

Hans Fogh voksede op i København i en familie med gartnere, som forventede, at han ville overtage familievirksomheden. Han begyndte at sejle som 17-årig i Hellerup Sejlklub, og fik lidt senere job hos sejlervennen Paul Elvstrøm, som også sejlede i Hellerup.

Hos Paul Elvstrøm lærte Hans færdighederne som sejlmager, og i 1969 emigrerede han til Canada og startede Elvstrøm Sails Canada. Senere startede han Fogh Sails, som igen senere blev til North Sails Canada. Endvidere drev han virksomheden Fogh Marine, som hans søn Morten overtog for nogle år siden.

Hans Fogh var også med til at designe de første sejl til verdens mest udbredte jolleklasse, Laser, og i starten sad der et Elvstrøm Sails Canada sejlmærker i Laser-sejlene. Da han sammen med Bruce Kirby designede riggen til Laser-jollen, blev Hans den første som nogensinde testede jollen.

Lige siden han flyttede til Canada for mere end 40 år siden, har han bevaret tilknytningen til familien i Danmark, sejlervennen Paul Elvstrøm samt Hellerup Sejlklub, som han altid besøgte et par gange årligt.

Det blev til deltagelse i seks Olympiske Lege. Fire OL-deltagelser for Danmark, hvor han vandt OL-sølv i Flying Dutchman i Napoli 1960, og to OL-deltagelser for Canada, hvor han vandt OL-bronze i Soling i Los Angelos 1984.

Der var mange højdepunkter i Hans Foghs sejlerkarriere, og det blev en bemærkelsesværdig sejlerkarriere i to Olympiske klasser, nemlig Flying Dutchman og Soling. Han hørte verdenseliten i sejlsport igennem imponerende 46 år fra OL-sølvet i 1960 til det sidste VM i Soling i 2006. Dette viser, dels Hans Foghs kærlighed for sejlsporten, dels en fantastisk sejler og idrætsmand. Og han sejlede fortsat Soling til kort før sin bortgang.
 
Udover OL-medaljerne vandt Hans 2 VM-guld og 2 EM-guld i Flying Dutchman, samt 4 VM-guld og 3 EM-guld i Soling. Herudover er det blevet yderligere mange sølv og bronze medaljer ved VM’er og kontinentale mesterskaber, samt sejre ved utallige store internationale sejladser verden over. Hjemme i Nordamerika sejlede han også ofte Etchel, ligesom hans søn Thomas og sejlede med faderen en del år.

Hans kone Kirsten var familiens bastion og samlingspunkt gennem alle årene, og uden Kirstens styrke og fantastiske opbakning til sin mand, havde det ikke været muligt for Hans at opnå de mange succeser som sejlsports-mand og i sin erhvervskarriere.

Hans Fogh var også menneskeligt en helt ekstraordinær person, der var utrolig givende, hjælpsom og højt respekteret af alle omkring ham. Når man kom ind fra sejladserne, så man altid Hans i gang med at fortælle selv konkurrenterne, hvordan de kunne forbedre trim og teknik.

Soling klassen betragtede Hans Fogh som en faderskikkelse i klassen, og han var tæt på klassen i rigtig mange år og sejlede den aktivt i over 40 år, helt til sin alt for tidlige død for få dage siden. Han påtog sig altid en rolle, hvor han gerne ville lære fra sig i Soling klassen. Han motiverede altid alle sin konkurrenter – og venner – til at forbedre sig, have det sjovt og promote Soling klassen. Det fortælles i klassen, at Hans ved en debriefing efter en sejlads gav gode råd til andre besætninger om bådfart og trim, og så tilføjede han: ”I er nød til at sejle hurtigere, fordi det er sjovere for mig, når kapsejladserne er tætte” !

Jeg har også selv oplevet, når vi kom til Canada for at træne og sejle For-OL, OL, VM og andre sejladser, at Hans altid var parat til at hjælpe os danske sejlere. Jeg vil tænke tilbage på Hans, som en fantastisk sejlerven fra Hellerup Sejlklub, på hans hjælpsomhed, livsglæde, positive livsholdning og smittende humør.

I 1985 blev Hans Fogh hædret i Canada, hvor han kom i Canada Sports Hall of Fame.

Vores tanker går til hans kone Kirsten, Morten, Thomas og hele familien i den kommende svære tid.

Æret være Hans Foghs minde.