Dansk Sejlunion16. januar 2014 21:23 af Henrik Tang

Over 170 deltagere tilmeldt til kurser

I weekenden d. 18.-19. januar møder over 170 instruktører/trænere op i Dalum til årets største kursusweekend.

Forskellige typer sejlere har forskellige behov

De fleste trænere kender oplevelsen af, at sejlerne reagerer forskelligt, når de skal lære nye færdigheder. Nogle sejlere er aktive og har svært ved at sidde stille og lytte, mens andre går mere forsigtig til værks. De mere forsigtige sejlere vil måske gerne have tingene forklaret grundigt, og måske vil de gerne have færdighederne demonstreret på land. Derimod er den meget aktive type måske sejleren, som kaster sig hovedkulds ud i nye udfordringer og lærer bedst ved at komme ud på kanten af komfortzonen.

En god træner skal favne bredt

At favne forskellige typer af sejlere i den samme gruppe stiller krav til trænerens kompetencer på flere niveauer. En god sejltræner er næsten altid selv en dygtig sejler, Men en dygtig sejler er langtfra altid en god træner. De samlede kompetencer som træner handler om meget andet og mere end trænerens egne færdigheder som sejler.

Succesfuld træning handler om at finde ud af, hvilken metode der virker bedst i den givne situation, at være personligt engageret, og at være opmærksom på, at klubben skal være et socialt og rart sted at komme. Træneren er nemlig også ambassadør for klubbens værdier, og instruktion på klubniveau bør derfor primært handle om at gøre sporten attraktiv og tilpas udfordrende for alle typer af sejlere.

At være en dygtig træner handler dermed i høj grad om at kunne kommunikere sin viden til forskellige typer af sejlere. Det gælder både ved ’en-til-en’-kommunikation, og når der gives meldinger til hele grupper af sejlere. Det er trænerens fornemmeste opgave altid at sørge for at være i øjenhøjde med alle sejlerne, så de bliver motiveret til at fortsætte i sporten.

Elementerne pædagogik, kommunikation og øvelseskonstruktion er nogle af omdrejningspunkterne på Dansk Sejlunions instruktør- og træneruddannelse – tilsammen elementer der lægger vægt på det ungdomsvenlige miljø på klubniveau, og som også kan pege direkte frem mod at styrke talent- og elitearbejdet.

Stor søgning til instruktør/træner-kurser

Hvert år uddanner Dansk Sejlunion over 300 instruktører og trænere til at varetage instruktion og træning på klubniveau.

I weekenden d. 18.-19. januar afvikles følgende kurser:

> Instruktør 1
> Instruktør 2
> Træner 1
> Træner 2
> Windsurf Instruktør 1
> Windsurf Instruktør 2

I vinter- og forårsmånederne afvikles desuden følgende kurser inden for instruktion og træning:

25/1 Sejlerskoleinstruktør Dalum Landbrugsskole, Odense
15-16/3 Instruktør 1 Idrættens Hus, Brøndby
15-16/3 Instruktør 2 Idrættens Hus, Brøndby
5-6/4 Instruktør 1 Idrætshøjskolen, Aarhus
26-27/4 Kitesurf Instruktør Dalum Landbrugsskole, Odense
17-18/5 Windsurf Instruktør 1 Dalum Landbrugsskole, Odense