Dansk Sejlunion2. juli 2013 17:59

Vinden drillede ved åbning af 49er EM

”Det var næsten som at trække lod om placeringerne,” sagde Allan Nørregaard om de mere end vanskelige vindforhold på førstedagen af EM i 49er og 49erFX. To danske både ligger i top-10.

Hvad der på land var en pæn sommerdag for aarhusianerne, gav på vandet ud for Aarhus anledning til en masse furstrationer hos de 130 både til startende besætninger ved Europamesterskaberne for 49er og 49erFX.

Starten på første EM-sejlads var planlagt til kl. 11.00 tirsdag formiddag, men først omkring kl. 20.00 var de sidste både på vej i havn efter en dag præget af lette og tilfældige vinde - og en masse udsatte sejladser dagen igennem.

Frustrerende - men ens for alle
"Det var en dag med en masse byger og rigtig meget turbulent vind. Der var perioder, hvor det føltes som om, vi trak lod om placeringerne," sagde 49er-skipper Allan Nørregaard, der sammen med gasten Anders Thomsen fik gennemført to ud af tre planlagte sejladser - med placeringer som nr. 25 og 5.

Nørregaard og Thomsen var langt fra eneste besætning med påfaldende store udsving i placeringerne.

"Når man ligger midt i det derude, er det frustrerende, at det bliver så tilfældigt. På den anden side er det ens for alle. Vi slutter heldigvis af i dag med en 5. plads, og i morgen (onsdag, red.) ser vejrudsigten heldigvis mere lovende ud," sagde Allan Nørregaard.

Warrer og Lang nr. 9
Bedst placerede danske båd efter førstedagen er Jonas Warrer og Peter Lang, der kom hjem med en 5. og en 7. plads - samlet ligger de nr. 9. De svære forhold på Aarhus Bugt understreges af, at de new zealandske OL-sølvindere og EM-favoritter, Burling og Tuke, ligger placeret som nr. 35 efter de første to sejladser.  

Drømmestart og nedtur
I 49erFX fik Ida Marie Baad Nielsen og Marie Thusgaard Olsen en formidabel start med en sikker sejr i første sejlads. Anden sejlads gav pæn 7. plads, inden det svipsede for dem i tredje og sidste sejlads, hvor de endte som nr. 27. Samlet er Baad og Thusgaard nr. 8.

Næstbedste danske båd i 49erFX er Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, der ligger nr. 13 samlet.    

Danske placeringer, efter dag 1 
(dagens placeringer)

49er
9.   Jonas Warrer/Peter Lang (5, 7)
17. Mads Emil Lübeck/Christian Peter Lübeck (3, 14)
33. Jonathan Bay/Christopher Thorsell (10, 16)
46. Allan Nørregaard/Anders Thomsen (25, 5)
50. Tbias Hemdorff/Søren Kristensen (13, 18)
60. Anders Klippenberg/Christian Gormsen (26, 11)

49erFX
8.   Ida Marie Baad/Marie Thusgaard Olsen (1, 7, 27)
13. Jena Mai Hansen/Katja Salskov-Iversen (8, 28, 10)
25. Maiken F. Schütt/Anne-Julie F. Schütt (26, 22, 16)
26. Lin Ea Cenholt Christiansen/Line Just (11, 29, 26)

På billedet: Allan Nørregaard og Anders Thomsen. Foto: Flemming Ø. Pedersen/Dansk Sejlunion