Dansk Sejlunion23. juli 2013 01:02

Vejen til VM-guld i Contender

Søren Dulong Andreasen blev i den forløbne weekend dansk sejlsports seneste verdensmester. Sejlsport.dk har talt med den 41-årige Hellerup-sejler.

Godt 170 sejlere fra 11 nationer har den seneste uge dystet om årets VM-titel i Contender-klassen.

Da afgørelsen faldt sent lørdag eftermiddag, var det med danske Søren Dulong Andreasen, Hellerup Sejlklub, som ny verdensmester.

Den rigtige uge
"De sidste fem år har jeg vidst, at jeg var god nok til at tage titlen. Det har mest været et spørgsmål om at ramme den rigtige uge, hvor det hele gik op i en højere enhed. Det skete så nu," fortæller Søren Dulong Andreasen til sejlsport.dk. 

Med bronzemedaljer fra tre af de seneste fem VM'er var han på forhånd med i favoritfeltet - om end han selv på forhånd var tøvende over for vinderchancerne i år.

Comosøens dagligt tilbagevendende søbrise, Breva'en, ville tilgodese de tunge sejlere i feltet, mente han - og dem hører han langt fra i blandt med sin kampvægt på 75 kg.

Ny mast med fart
Men investering i en ny og blødere mast i forhold til, hvad han tidligere har sejlet med, viste sig at gøre en forskel.

"Masten kunne i dén grad sejle stærkt, og når jeg havde behov, kunne jeg trække hårdt ind og pege højere, eller jeg kunne slække lidt ekstra ud og køre frem i læen, når det var krævet. Som enhver sejler ved, så er det enormt vigtigt at have de to "våben" på plads."

Foruden masten havde Dulong fordel af at være i rigtig god form - der er fri pump i Contender - ligesom også sejladserne ved den nyligt afviklede Kieler Woche flaskede sig som perfekt træningsforberedelse.

"Vi havde flere sejladser med blæsevejr i Kiel. Uden dem, tror jeg ikke, jeg kunne have vundet VM."

Mistede føringer
Titlen kom i hus efter en fornem serie med placeringer mellem ét og seks i de syv sejladser, der afgjorde mesterskabet. Alligevel var han ikke helt tilfreds. I de første to sejladser førte han undervejs - for til sidst at komme i mål som toer.

Minimal marginal
Efter en 6. plads i tredje sejlads kom der i fjerde én af de fra alle sportsgrene så velkendte og afgørende "små marginaler", der tippede til hans fordel. Han vandt sejladsen med mindre end én centimeters forspring til italieren Bonezzi, tidligere syvdobbelt verdensmester.  

Den helt afgørende situation ved stævnet opstod i syvende sejlads, hvor den indtil da suveræne og fejlfri brite Simon Mussell kom i problemer. Søren Dulong vandt sejladsen samtidig med, at briten haltede lidt efter - og kort før målstregen blev han tilmed overhalet af yderligere tre-fire både, der drog fordel af en pudselig vinddrejning. Uheldigt for briten, heldigt for danskeren.

For lidt og for sen vind
Lørdag skulle de sidste og altafgørende sejladser have været afviklet. Men Breva'en udeblev, og da den endelig kom, var det for sent at omlægge banen. Dermed kunne der ikke ændres ved stillingen. Søren Dulong Andreasen var ny verdensmester.

Mandag var han tilbage i Danmark og havde lejlighed til at lege med sine børn, inden han tirsdag skulle tilbage på sit job som Technical Solution Architect i teknologivirksomheden Cisco. 

En tur på vægten vidner om, at det har været et krævende VM-stævne. 

"Jeg har tabt tre kilo inden for den sidste uge."  

Foto: Stefan Schafft