Dansk Sejlunion4. juni 2013 09:54

Turen går til Bøgestrømmen

Har du aldrig sejlet gennem Bøgestrømmen? Så er du gået glip af en af Danmarks lækreste sejladser. Her ånder alt fred og ro. Danmarks skov, marker og landsbykirker glider forbi i uendelige rækker.

Det kan anbefales at tage turen gennem Bøgestrømmen fra syd. Vinden i Danmark er fortrinsvis fra vest/sydvest, så kommer du op gennem Bøgestrømmen fra syd, sejler du mest med vinden agten fra. Jeg har sejlet turen mange gange efterhånden og det er nemmest kun at sætte forsejlet. Der er mange drejninger og sving i Bøgestrømmen, og det er væsentligt lettere kun at skulle håndtere forsejlet. Og turen skal jo være den rene nydelse.

Du skal have enten en kortplotter eller opdateret søkort. Som sagt er der mange sving og mange bøjer som du skal holde styr på. Det hjælper også, hvis din gast er god til at "spotte" bøjer.

Start ved Vordingborg og sejl ind under Farøbroens lavbro. Husk at holde øje med de rød/grønne markeringer på brofagene så du vælge det rigtige fag at sejle igennem. Herefter starter bøjerne for alvor. Dette hedder Storstrømmen og til bagbord er der bakker og skov. Til styrbord lavtliggende øer. Om sommeren går der køer på de lavliggende øer og på afstand ser det ud som om køerne går rundt ude i vandet.

Bliv i sejlrenden!
Vanddybderne i Bøgestrømmen er ikke noget at spøge med. Der graves hver sommer og det tilstræbes at holde sejlrenden 2,35 meter dyb. Men tilsanding sker og sandbankerne flytter sig. Blive i sejlrenden og hold godt øje med dit ekkolod. Og dog - der er meget søgræs i Bøgestrømmen så det er tit et ekkolod kun viser 0,5 meter, hvor der faktisk er 3 meter. Ja, vi må stole på at der er vand under kølen!

Kongeørne
Lidt senere kommer man forbi Tærø. Det er ikke tilladt at gå i land på Tærø, da der er ynglende Kongeørne på øen. Men det er tit du vil se dem svæve højt oppe, mens de søger føde. De er majestætisk som de hænger næsten helt still deroppe. Der er mange fine steder her at ligger for anker, og Dansk Sejlunion har også nogle turbøjer i Bøgestrømmen. Der er ikke behov for at gå i havn.

Dronning Alexandrines Bro
Vi sejler under Dronning Alexandrines Bro og lige til bagbord ligger Kalvehave, en udmærket lille havn. Der er ikke mange muligheder for proviantering, men er det nattely man søger findes det her. Til styrbord, starter sejlrende ind til Stege. Følger du renden, tager det vel tre kvarter at sejle til Stege.

I Stege er der gode provianteringsmuligheder samt et lokalt bryghus (mange gode øl), flere cafeer og restauranter at vælge imellem, samt nogle dejlige gåture. Havnen er pæn stor og ligger i centrum.

De fire koste
Vælger du at overnatte i Stege, møder du "De fire Koste" den næste morgen i Bøgestrømmen. Det er her, at der er største risiko for at grundstøde. Sejlrenden her er et naturløb, hvor løbet flytter sig hele tiden (med dertilhørende tilsanding). Bøjerne flyttes jævnlig for at følge med løbet, men man kan jo være uheldig. Lykkeligvis er bunden her sand/mudder, så sejler man ganske langsomt, sker der ikke noget ud over at bakgearet skal bruges. Strækningen er kun 75-100 meter lang.

Bøgestrømmen åbner sig
Herefter vil du opleve at Bøgestrømmen åbner sig på styrbords side. Det er fristende at stikke tværs over bugten her. Lad vær! Men mindre du er meget lokalkendt er det en sikker grundstødning. Nyd resten af sejladsen. Ved enden af sejlrenden var der før i tiden et vandstandsbræt. Desværre er det fjernet, så nu må sejlerne der stikker dybt holde øje med tidevandet.

Vel ude af renden, er der mulighed for at sejle til Rødvig eller Præstø. Begge ture tager cirka 2 timer. Rødvig ligger lige for. Beslutter du at sejle til Præstø skal du ikke stikke af over Præstø Fjord. Mange har gået på grund derude (spørge mig ikke hvordan jeg ved dette……), da der er en masse sandbanker derude. Jeg ved godt at søkortet siger 2+ meter - men det passer ikke!

Billedet ovenfor er af Farøbroen. Det kan godt lade sig gøre at sejle under den om natten, men jeg vil råde jer til ikke at gøre dette den første gang I sejler i Bøgestrømmen.

Nyd turen - bedre bliver det ikke i Danmark.

Foto: VisitDenmark