Dansk Sejlunion11. juni 2013 13:11

Frivillige er afgørende for de store kapsejladser

Både Palby Fyn Cup og Classic Fyn Rundt havde succes på land og vand. De frivillige sikrer, at de store distancesejladser stadig kan sejles, men nye kræfter skal til.

Fototekst: Under Palby Fyn Cup blev der sendt 5 timers livestreaming fra starten. Dette kan lade sig gøre med en aktiv sponsor.

De to traditionsrige distancekapsejladser rundt om Fyn fortsætter med at trække masser af sejlere til. Bag kollisen står et stort antal frivillige der lægger en kæmpe indsats i arrangementerne. Fremtiden for sejladserne kan dog være truet, hvis ikke nye engageret kræfter træder til.

"Vi er 45 hjælpere til Classic Fyn Rundt - det er primært folk der arbejder som undervisere, og derved kan få fri op til sejladsen, og pensionister. Når vi rekrutterer frivillige hjælpere handler det meget om netværk i klubben - og så kommer der også enkelte venner udefra," fortæller Morten Grove fra Kerteminde Sejlklub, der meldte sig som stævneleder i 2010 efter sejladsen var tæt på at måtte aflyses.

Fra Bogense Sejlklub har stævneleder Poul Erik Nielsen været del af den frivillige gruppe, der har arrangeret Palby Fyn Cup de seneste 24 år. Han fortæller:

"De fleste af de 55 hjælpere vi har, har været med fra starten. Vi gjorde meget ud af i starten at få ægtepar med i gruppen og skabe et godt socialt samvær i gruppen."

Behov for flere unge frivillige
En af de kommende udfordringer for holdene bag Palby Fyn Cup og Classic Fyn Rundt er, at tiltrække nye unge kræfter der kan holde de historiske distancesejladser i gang.

"Det er den trussel jeg ser i fremtiden, da vores hjælpere alle sammen her en dåbsattest der ligger godt tilbage i tiden," forklarer Poul Erik Nielsen.

Som frivillig i idrætslivet er der masser af spændende udfordringer og muligheder for kompetenceudvikling. På spørgsmålet om hvorfor Morten Grove lægger så mange ressourcer i det frivillige arbejder, fortæller han:

"Det er en blanding af noget jeg har fået meget tidligt i Odense Sejlklub, hvor jeg voksede op. Jeg har både været med til at sejle og arrangere Fyn Rundt fra Korshavn, så da der manglede nye kræfter til at fortsætte sejladsen tog jeg over. Jeg synes, det var synd hvis sejladsen skulle forsvinde."

Inspiration til at rekruttere frivillige
For klubber der bygger på frivillig arbejdskraft er der god inspiration at hente på DIF's hjemmeside frivillighedstjek.dk. Her er der blandt andet gode råd til hvordan man rekrutterer frivillige.

Om Classic Fyn Rundt
Classic Fyn Rundt, der går helt tilbage til 1934, blev i år sejlet i magsvejr, hvor bådene kunne sejle for spiler næsten halvvejs rundt om øen. I alt 91 både deltog, hvoraf de 28 kun blev sejlet af en besætning på to som "dobblehanded". Sejladsen arrangeres af et frivilligt team fra Kerteminde Sejlklub.

Læs mere på c-f-r.dk

Om Palby Fyn Cup
Fyn Cup er blevet sejlet 24 gange - tidligere med Carlsberg og Tuborg som sponsor. Sejladsen sponsoreres nu af Palby som arbejder tæt sammen med sejlklubben om at udvikle sejladsen. I år deltog 285 både, hvilket er 50 mindre end i 2012. Bogense Sejlklub er arrangør i samarbejde med KDY, der leverer dommerteam og jury.

Læs mere på palbyfyncup.dk