Dansk Sejlunion12. juni 2013 23:23

Danmark - en olympisk stormagt

Sejlsport er Danmarks stærkeste OL-disciplin og samtidig en idrætsgren, der placerer Danmark som en olympisk stormagt. Blandt meget andet er Dansk Sejlunions 100 års jubilæum også en hyldest til årtiers toppræstationer i dansk sejlsport.

Sejlsport kom på det OL-programmet ved legene i Paris, år 1900, hvor en del af sejladserne foregik på Seine-floden. Store både med helt op til 12 besætningsmedlemmer dominerede sejladserne i de tidlige år, og bredden i konkurrencerne var mildt sagt ikke overvældende.

Eksempelvis 'vandt' Norge syv sejlsports-guld ved OL i Antwerpen, 1920, men i fem af de syv klasser stillede blot én eneste båd til start!

Første OL-medalje i 1912
Danmarks første sejlsportsmedalje var af sølv og blev vundet i 6-meter klassen ved OL i Stockholm, 1912. Ved OL i London, 1948, vandt Paul Elvstrøm sin og Danmarks første guldmedalje i sejlsport. Det var i Firefly-klassen.

Med sejre i Finnjollen ved de følgende tre lege opnåde Paul Elvstrøm at vinde historiske fire guldmedaljer på stribe. En præstation, som han var den første - og stadig er én ud af blot fire udøvere, der har opnået i OL-historien.    

Første kvindelige gul i 1996
Sidenhen har både Poul Richard Høj Jensen (1976, 1980) og Jesper Bank (1992, 2000) præsteret at vinde to gange OL-guld i Soling. I Atlanta, 1996, vandt Kristine Roug i Europajollen Danmarks første kvindelige sejlsportsguld.   

I perioden fra 1948, hvor OL-sejladserne begyndte at få bredde i alle klasser, og frem til og med OL i London sidste år, har Danmark vundet i alt 12 olympiske guldmedaljer i sejlsport. Det tal bliver kun overgået af USA, Storbritannien og Spanien.

Danmark har i perioden også vundet 6 sølvmedaljer og 7 bronzemedaljer, og kun to gange (1972, 1984) er de danske sejlere draget tomhændede hjem fra et OL.