Dansk Sejlunion12. maj 2013 23:32

Sejl helt ind i hovedstaden

Sejluren går til København - hovedstaden er et besøg værd fra vandet, selv for dem der har deres daglige gang i byen. Find her inspiration til at komme helt ind i byen via vandvejen.

Vi der bor her i byen har en tendens til at glemme, at sejlere fra andre dele af Danmark faktisk sejler til byen. Vi sejler jo fra den. Men det skal der rådes bod på, med en "Turen går til København".

Der er mange havne i københavnsområdet. Denne turguide omhandler dem som ligger enten inde i "city" eller meget tæt på. Vi starter helt inde i midtbyen, men husk - du skal sejle ind gennem Lynetteløbet (du må altså ikke benytte Kroneløbet). Og det er ikke tilladt at føre sejl længere inde i havnen end Toldboden (med mindre man ikke har motor på båden naturligvis).

Christianshavn Kanal
Tættere kan du faktisk ikke komme (jo måske Langelinie havn - se længere nede). Christianshavns Kanal byder på et par forskellige "marinaer". Det kan være lidt forvirrende hvem du skal betale hos, men der er et par husbåde som fungere som kontor. De har skilt på med telefonnummer, hvis det går helt galt.

Der findes gode provianteringsmuligheder med både Irma, Netto samt en Kvickly. Derudover er der et væld af andre butikker og restauranter på Christianshavn - så her er det ok at køleboksen er gabende tom når du anløber.

Byen ligger en kort gåtur derfra. Der bliver bygget en cykel/gå bro over til byen, men den bliver først færdigt til efteråret 2013. Det er dog en dejlig tur at gå langs kanalen og over Knippels bro. Du lander på den anden side lige ved Børsen/Christiansborg. Strøget og indkøbsgader ligger også lige for, samt alle de andre turist attraktioner.

Langelinie Lystbådehavn
Langelinie ligger på vestsiden af havnen, lige ved Kastellet og Den Lille Havfrue. Det er en dejlig lille havn, med gode faciliteter. Der findes også proviantering i nærheden, og det er en fryd at gå morgentur på voldene omkring Kastellet. Der er mange oplevelser indenfor en kort gåtur. Gefions springvandet (noget af det flotteste der er - og en del af vores viking fortid), Amalienborg (livgardens vagtskifte osv.), Kastellet samt meget, meget mere. Ligger du her, er du også midt i byen. Det meste er i gåafstand, ellers er der havnebussen fra Toldboden og busser lige rundt om hjørnet.

langeliniehavn.dk

Lynetten Lystbådehavn

Lynetten ligger lige udenfor indsejlingen til Københavns Havn. Det er en af Danmarks tre største havne. Her er der gode grill faciliteter (samt gode bade og toilet). Desuden en god restaurant, hvor maden slet ikke er dyr. Lynetten Bådservice findes også her, så har du problemer/mangler på din båd kan du få de nødvendige reservedele her.

Der er et par ulemper ved Lynetten. Der er langt til byen og proviantering. Men der går bus jævnligt. Udsigten er domineret af Amagerværket, hvilken jo ikke er kønt.

lynetten.dk

Sundby
Lidt længere sydpå langs Amagers kyst kommer vi til Sundby Sejlforening og havn. Det er en god havn med et meget flot designet klubhus (af arkitekt Bjarke Ingels). Havnen er dog kun for de lidt mindre både, da vanddybden er 1,9 meter. Amager Strand ligger lige ved siden af, så her er der masser af muligheder for at dyrke strandlivet, spille beachvolley og andre strandsports. Der er mange kitesurfere i det inderste bassin. Der er gode provianteringsmuligheder med et større supermarked lige på den anden side af vejen.

Der er en Metro-station ikke særligt langt herfra, så det er muligt at komme nemt ind til byen.

sundby-sejlforening.dk

Kastrup Marina
En meget stor havn med 1000 pladser. Også her er der alle de faciliteter du kan ønske dig, lige fra gode grill til Hellers Bådservice. Der er også en god udsigt over Øresund. Amager Strandpark ligger også her lige ved siden af - så der er rigt med muligheder for at dyrke strandlivet. Næsten lige overfor, ligger Kastrup Fortet, så der er også lidt kulturelt. Og naturligvis det nye akvarium Den Blå Planet.

Som ved Sundby er det muligt at gå til Metroen og på den måde komme ind til byen.

Kastrup Marina

NORD FOR BYEN
Nord for byen ligger der to havne:

Kalkbrænderihavnen
Kalkbrænderihavnen er omringet af større kontorbygninger samt boliger. Havnen er udemærket, dog er der en vis distance til proviantering og andre fornøjeligheder. Der går busser ind mod byen samt S-tog fra Nordhavnen Station. Det er også muligt at gå, især hvis man gerne vil til Østerbro. Skal du proviantere, er et råd at tage en indkøbstrolley med. Der er langt at gå og poserne bliver meget tunge inden man kommer tilbage til båden.

sundkrogen.dk

Svanemøllen
Vel nok Danmarks største havn med 1135 pladser. Den er meget stor, og kan være lidt forvirrende at finde rundt i. Havnen er god, med gode og billige restauranter. Her igen kan det anbefales at tage en indkøbstrolley med når du skal proviantere. Hellerup ligger indenfor gåafstand (tag smutvejen langs vandet, hvor du nemt kommer til Tuborg Havn og indkøbscenteret Waterfront). Der er ligeledes mange gode forretninger på Strandvejen i Hellerup. Det er også muligt at gå til Svanemøllen Station og så er vejen åben for at tage ind til byen eller tage en tur i Dyrehaven.

smhavn.dk

Passage af broerne i Københavns Havn
På By&Havn's hjemmeside finder man information om åbningen af københavns broer.

Læs mere her...

Attraktioner
Hvad skal vi så lave i København? Her er links til et par hjemmesider med inspiration:

visitdenmark.dk
aok.dk
visitcopenhagen.dk

Der sker altid noget i byen om sommeren, bl.a. kan nævnes alle de festivals der afløser hinanden; Blues Festival, Food Festival, Jazz Festival, Karneval og mange, mange flere. ??

Der er altid mange tilbud for børn i alle aldre, så problemet er ikke at finde på noget at gøre, men snarere at begrænset valgene.

God tur!

Foto: VisitDenmark.