Dansk Sejlunion19. september 2012 08:50

Sejlturen går til Letland

Der er langt! Sådan siger de fleste. Men det er jo ikke helt rigtigt. Faktisk er der ”kun” ca. 400 sømil fra København til Letland. Læs her guide til østlandets marinaer.

Selvom man tager et pit-stop på Bornholm på vej mod Letland, kommer vi ikke uden om at skulle sejle natsejlads. Og det bliver vi nødt til, om vi sejler direkte, eller langs den polske kyst. Strækningen fra Gdynia til Klapedia er nemlig lidt over 120 sømil. Men natsejlads er jo både dejligt og sjovt.

Kun 11 lystbådehavne i Letland
Men tilbage til Letland. Letland har 11 lystbådehavne. Der er gjort et større arbejde i at udvikle den sejlende turisme, så du vil altid føle dig velkommen.  Men som bekendt, var landet i mange år underlagt Sovjetiske herredømme, og det gjorde at det var forarmet. Der er gjort store fremskridt og EU har hjulpet til med penge, men der er et stykke vej endnu. 

Nogle af havnene er stadig omringet af gamle betonbygninger og der ligger stadig udtjente fiskefartøjer. Lystbådehavnene er, set med danske øjne, små.  De har, bortset fra Riga, kun 20-30 pladser. Det skal dog ses i forhold til, at i hele Letland er der kun 3-400 lystbåde. Så der er plads nok.

Havnene er ikke overfyldt. Desuden skal der siges at samtlige havnefogeder jeg mødte på min rundtur var utrolige venlige og behjælpsom. Det vil de også være over for dig.

Provianter i de store byer
Her er en link til Letlands marinaer… Dette link fører dig også videre til lokale byer og turistbureauer. Mit indtryk af de byer jeg besøgte, er at de er meget rene, beboerne venlige og ivrige for at møde/snakke med udlændinge. Det skal dog huskes, at mange at de ældre taler russisk som deres andet sprog. En del af havnene befinder sig i små byer, så det gælder om at proviantere, hver gang chancen byder sig.

Møntfoden er Lat, og da dette skrives er 1 LAT (LVL) rundt regnet lige over 10 kr. En havneplads koster omkring 150 kr. per nat inkl. bruser, el og vand. Alle havne har sauna, det koster som regel 100 kr. at få den tændt. Proviantering er billig, når man tænker danske priser, udvalget i de små byer kan dog være begrænset.

Her er en oversigt over de havne jeg nåede at besøge på min tur i Letland:

Ventspils
2012 Letland Ventspils1
Ligger lige på "hjørnet" før du sejler ind i Riga Bugt, og derfor nok den de fleste besøger først.

Jeg skal lige sige, at det regnede kraftigt den dag. Havnen er lidt trist, men byen ligger lige bag den store bygning og er meget charmerende og med gode indkøbsmuligheder. Havnen kan være lidt uroligt, da den vender mod vest direkte ud til Østersøen.

Roja

2012 Letland Roja
En mindre by med ca. 4500 indbyggere. Meget charmerende og havnen ligger i centrum. Der er en god restaurant med udsigt ud over havnen.  Vanddybden her er minimum 4 meter.

Da havnen drejer 90 grader og lystbådene ligger helt inde, og bagerst, ligger man roligt, uanset vejret.

Mersags
2012 Letland Mersrags
En skøn havn. Byen har kun 1800 indbyggere. Der er en restaurant i byen, og en lille købmand. Det er bedst at have provianteret før du ankommer her. Som kan ses på billedet, så er der træbåde i havnen. Det skyldes at der er et træbådsværft her. Endvidere er der et flot havnekontor, fælles grill (det er der nu i alle Letlands havne), picnic område og sågar en Yachtklub.

Yachtklubben har bad, møntvask, pejs, bar og opholdsstue samt 6 hotelværelser ovenpå. Besøgende sejlere må gerne bruge Yachtklubben.  Havnefogeden fortalte med stolthed, at han havde bygget det hele med sine egne hænder!

Vanddybde er over 4 meter overalt i havnen.

Engure
2012 Letland Engure
Igen en lille havn, med plads til 8-10 både. Det er lidt småt med faciliteter her, dog har de fået penge af EU, så de er i gang med at renovere et hus på havnen, som bliver til klubhus. Byen har dog flere restauranter, så der er meget at vælge imellem. Vanddybde er over 4 meter.

Riga
Letlands hovedstad og en større by. Der er 3 lystbådehavne - bedst er det at bruge City Yacht Club. Den ligger direkte i centrum og indenfor gåafstand af de meste. Der er en god restaurant på havnen og indkøbscenter.  Indkøbscenteret bruges af turisterne på de store færger, så der er et godt udvalg, ikke mindst øl og vin. Her er plads til 50 både og havnefogeden har 2 og 3 kilos camping gasflasker til bytte.

Gode råd til Letlands-turen
Nogle sidste råd til at tage med på turen. Gas (især bytte flasker), findes ikke overalt. Sørg for at have rigeligt med. Som tidligere nævnt - provianter der hvor mulighederne viser sig. Infrastrukturen i Letland fungere, men regn ikke med at kunne finde reservedele til båd/motor uden videre.

Der er mange sejlere der vil syntes at Baltikum, og Letland, er for langt væk.  Har du lyst til lidt eventyr, findes det dog lige for døren. Med lidt planlægning går det uden problemer. Find evt. en anden båd at sejle sammen med, eller spørg Dansk Sejlunion om hvornår de arrangere næste tur.

Find sejladsinformationer for sejlads i Letland her på sejlsport.dk...