Dansk Sejlunion4. december 2013 16:16

Hestbæk og Olesen er tilbage i Starbåden

Starbåden er ude af OL-programmet. Men klassen lever videre. Lige nu er 18 Starbåde fra 13 lande samlet til et stævne på Bahamas med store pengepræmier på højkant. De danske OL-sejlere Michael Hestbæk og Claus Olesen er med.

Starbåden har været en del af den olympiske familie siden 1932. Men det sluttede ved sidste års OL i London. Og trods ihærdigt lobbyarbejde fra Starbådens mange venner verden over, så er der ingen udsigt til, at den historiske kølbåd er på vej tilbage i OL-varmen.  

Men Starbådens venner er stadig trofaste. Det vidner et nyt stort og ambitiøst projekt om. 18 Starbåde fra 13 lande er inviteret til eksotiske Bahamas for at indlede en nystiftet serie med titlen "Star Sailors League".

Store penge
Der er mange penge på højkant. Hele 200.000 dollars, svarende til 1,1 mio. kr. skal de 18 besætninger dyste om over ni sejladser frem til på lørdag den 7. december. 

Blandt de inviterede deltagere er danske Michael Hestbæk og Claus Olesen. Begge er dobbelte OL-deltagere i Starbåden, senest i 2012, hvor de sejlede sammen og blev nummer 11.

Kommer for at møde de bedste
"Vi er her ikke for pengenes skyld, men for at sejle Starbåd igen, og de bedste i klassen er her for at møde de bedste sejlere her - og møde Robert Sheidt, der har vundet VM i klassen tre gange," siger Michael Hestbæk, der har en VM- bronze fra 2012 som sit bedste resultat i klassen.

Når finalerne sejles lørdag, bliver feltet skåret ned til først ti, dernæst syv og til sidst fire både i en superfinale, hvor vinderen løber med 40.000 dollars.

Spændende format
Om de danske chancer, vurderer Claus Olesen:

"Hvis vi når blandt de ti bedste både, bliver det mere og mere matchrace, og det er Michael god til. Vi synes, det er et nyt og spændende format, som ikke før er set i sejlsporten, siger 39-årige Claus Olesen, der til dagligt forsker i medicin på Aarhus Universitet.

Kendte navne
Brasilianske Robert Scheidt og hans gast Bruno Prada er de mest priominte navne i et felt, der tæller fire af de syv bedst placerede besætninger ved sidste års OL.

Feltet tæller også flere kendte Finnjolle-sejlere, blandt andre britiske Ed Wright, franske Jonathan Lobert (OL-bronze) og hollandske Pieter-Jan Postma.

Manden bag det hele er schweizeren Michel Niklaus: 

Sejlsportens Grand Slam
"Ideen med ligaen er at gøre som tennisportens ATP-turnering, hvor en Grand Slam-sejr er større at vinde end en OL-guldmedalje. Vi vil derfor have fire store stævner, der tæller mere end de mindre stævner, for de 2.300 aktive Starbåds-sejlere i verden. Vi har valgt Starbåden, da 75 procent af alle sejlere i verden sejler i kølbåde," forklarer den ambitiøse schweizer, der har betalt fly og hotelophold til de 18 udvalgte hold. 

Billedet og hovedparten af teksten er leveret af journalist Troels Lykke, minbaad.dk