Dansk Sejlunion22. august 2012 23:45

Sol og glade dage i KØS

”Hempel NON-Regatta” havde vejret med sig, da der blev afviklet taskestævne med holdsejlads, skattejagt, beachvolley, trillebørsrace og meget andet i KØS Sejlsport i weekenden d. 18.-19. aug.

DSC01939.JPG

Forældrefri weekend
Flere af deltagerne til "Hempel NON-Regatta" kom 'langvejs' fra og havde taget toget over Storebælt med tasken under armen for at få en forrygende weekend i Svanemøllehavnen. Man kan spørge sig selv om, hvorfor unge mennesker tilbagelægger sådan en distance for eksempelvis at køre i trillebør, men der var dømt forældrefri weekend med høj solskin og op mod 30 graders varme, så alle odds var med til at skyde arrangementet ud over rampen: at hoppe i trillebøren, i bådene, op på surfbrætterne og i kajakkerne fra TORM aktivitetstraileren - og til at hoppe i baljen!

DSC02243.JPG

Sejlsport er en holdsport!

Også 'garvede' ungdomskapsejlere meldte sig under fanerne til "Hempel NON-Regatta", hvor der udover en masse selvorganiserede aktiviteter blev sejlet holdkapsejlads i Feva-joller. Et eksempel er 14-årige Anne Katrine Møller fra Middelfart, der til daglig sejler 29'er med Emilie Jacobsen, og bl.a. deltager i TORM Ungdoms Grandprix serien. Anne Katrine fortæller:

 

"Jeg har bare altid elsket at være på vandet og at være sammen med mennesker, som kan lide det samme som mig. Og så er det en holdsport. Jeg synes man er et hold, selvom man kun er to i en 29'er, men alligevel bestemmer man mere end i håndbold og sådan noget, når man kun er to. Altså man har indflydelse og kan sige, at man synes, vi lige skal prøve noget, vi ikke har gjort før. Jeg kan godt lide at sejle holdkapsejlads, men det er der ikke i 29'eren. Men det er også sjovt at sejle i noget andet. Også fordi jeg godt kan lide de anderledes stævner, hvor man er meget mere sammen med andre, så man ikke bare hele tiden sejler kapsejlads. Man lærer meget mere at bruge (kapsejlads)reglerne i holdsejlads, og jeg har lært mange nye regler. Hvornår der er fordel i mærkerundinger og sådan noget. Så det kommer vi helt sikkert til at bruge til de andre 'normale' stævner. Vi sejlede nogle holdsejladser søndag, og ellers var det bare nogle hyggelige sejlture, hvor vi bare var sammen med de andre".

?

DSC02150.JPG

En af tankerne bag "non-regatta"-konceptet er Dansk Sejlsports Aldersrelaterede Trænings Koncept (ATK), der perspektiverer vigtigheden af, at unge sejlere får en masse erfaringer og venskaber gennem selvorganiseret leg.

 

En sport for livet
Dansk Sejlunions formand, Hans Natorp, lagde vejen forbi "Hempel NON-Regatta", og kommenterer:

"Sejlsport er en sport for livet. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man tidligt i sporten får et solidt socialt fundament. Og aktiviteter som den i KØS i sidste weekend er oplagt, når man tænker begrebet "Et sejlerliv". Både på den korte og lange bane".?

Hvis klubber vil i gang med at arrangere holdsejlads-arrangementer eller prøve kræfter med det på klubniveau, kan man finde inspiration og relevant vejledning i Dansk Sejlunions udgivelse "Holdsejlads". Udgivelsen kan også rekvireres i trykt form ved henvendelse til Dansk Sejlunions udviklingskonsulenter.

Læs også om muligheder for lån af Dansk Sejlunions udstyr til ungdomsarrangementer her.

DSC02085.JPG

Klubber har mulighed for at låne forskellige typer af udstyr til ungdomsarrangementer, herunder Feva-joller, TORM aktivitetstrailere og en trailer med Feva-jollesejl til holdsejlads.

Fotos: Bjørn Westergaard?