Dansk Sejlunion5. august 2012 00:35

Høgh er klar

Søndag kl. 15.00 dansk tid står Jonas Høgh-Christensen foran sin karrieres hidtil største øjeblik - et Medal Race, hvor han har chancen for at vinde olympisk guld. Og Høgh'en er klar...

Lørdag var fridag for den danske Finnjollesejler. Om formiddagen lagde han vejen forbi TORM Meeting Point til et pressemøde, der både tiltrak dansk og udenlandsk presse. 

Blandt andre BBC, Asociated Press og The Guardian var blandt de internationale medier, der kom forbi for at få Høgh'ens sidste reflektioner før det stort anlagte drama, der er i vente på Nothe Course i Weymouth.

Status før Medal Race er, at Høgh har 26 point, og briten Ben Ainslie har 28. Hollænderen Postma på 3. pladsen har 42 point, og dernæst har kroaten Gaspic og franskmanden Lobert begge 47 point.

Høgh kan umuligt ende uden medalje. Det langt mest sandsynlige er, at han vinder guld eller sølv. Det bliver formentlig et spørgsmål om, hvem af Høgh eller Ainslie der først krydser målstregen.

Citater
Her er et uddrag af de citater, som Jonas Høgh-Christensen kom med på lørdagens pressemøde:

Der har været snak om at Ben Ainslie vil prøve at sejle matchrace mod dig i finalen? Hvad tænker du?
"Jeg tror, vi er i en situation, hvor vi skal være opmærksomme på PJ (Pieter-Jan Postma, Holland). Han er ikke længere bagud, end at hvis vi sejler matchrace mod hinanden, vil han ende med at vinde OL-guld. Så vi kan ikke matchrace mod hinanden. Vi skal sejle om det."

"Som jeg kender Ben, vil han helt sikker lave nogle manøvrer inden starten for at bremse mig. Men jeg tror ikke, det bliver en rigtig matchrace duel mellem os."

Ifølge britiske medier har du sagt at Ben vil vinde guld. Tror du han vil vinde?
"Naturligvis sejler jeg for at vinde guld, og jeg er sikker på, at han gør det samme. Hvad angår OL, har han en bedre historik end mig. Men jeg har sejlet et rigtig godt stævne, slået ham i syv ud af ti sejladser og har bedre resultater på finalebanen (Nothe) både i opvarmningssejladsen og den første OL-sejlads."

"Jeg har sejlet godt med god fart, så jeg tror, jeg har en rigtig god chance for at vinde. Men man skal huske, at Ben er den bedste sejler i moderne tid, og han bliver svær at slå, det er der ingen tvivl om."

Hvorfor har du haft så godt et stævne?
"Vi har holdt vores plan, vi har haft meget at arbejde på - det blev et stort puslespil, vi skulle samle for at blive klar til OL. Vi har forberedt os i ti måneder."

"Vi har sejlet nogle sejladser, hvor vi eksperimenterede, velvidende at vi ikke ville vinde sejladserne. Men det bragte os et skridt nærmere det udstyr, vi skulle bruge under OL."

"Man skal huske, at jeg kom tilbage for kun et år siden som fuldtidssejler. Jeg manglede fysisk styrke - det har jeg arbejdet hårdt på, for at komme i form igen og få den rigtige vægt."

"Dét og et godt partnerskab med min træner Kristian (Kjærgaard) har gjort det."

Hvor meget har du trænet matchrace og én-til-én situationer?
"Jeg har sejlet matchrace, ikke så meget som Ben (Ainslie er tidligere verdensmester i disciplinen, red.). For mig er det godt, at der er en tredje båd med i gamet. Havde der ikke været det, ville det sandsynligvis været sværere. Hvis vi begge sejler det bedste, vi kan, vil det afgøre guldet."

"Jeg håber, det er det, der kommer til at ske, for det vil vise vores sport fra sin bedste side og blive den mest interessante sejlads at se på."

Har du hørt fra Paul Elvstrøm?
Elvstrøm har sendt en besked via vores regelekspert - han ønskede mig held og lykke med sejladsen, og han håber, at jeg vinder. Han har ikke meget fokus på sin rekord, det er ikke så vigtigt for ham. Han havde et motto som lød; hvis du vinder og samtidig mister dine konkurrenters respekt, så har du ikke vundet noget som helst. Jeg prøver at leve op til dette."

"For mig handler det om min egen sejlads, jeg er glad for beskeden fra Elvstrøm."

Jeg mener stadig, at Elvstrøm er den største, lige meget hvor mange guldmedaljer, Ben vinder fra nu af og i fremtiden. Elvstrøm har haft en fantastisk indflydelse på sporten og været med til at udvikle den." 

Du snakker om at vinde på den rigtige måde - tror du, at Ben tænker det samme?
"Han er en meget dygtig sejler, og han kæmper så hårdt, han kan.

Hvad synes du om Nothe-banen?(finalebaneplacering)
Mange siger, at det handler om held på banen. Vi har trænet dér rigtigt meget og kender området godt, men man ved aldrig, hvad der sker derinde. Det bliver skiftende vind for alle ti deltagere i finalen."

Vejret for søndag tyder på lettere vinde - hvordan ser du på det?
Heldigvis har vi også trænet i let vind, hvor jeg har vist god fart. Jeg ser det ikke som en ulempe, hvis vinden bliver let. Under 10 knob må vi ikke pumpe, så det vil ikke gøre lænsebenene så afgørende. Det vil blive til min fordel, da alle ved, at Ben har rigtig god fart på læns."

Du har sagt du stopper efter OL - hvis du vinder guld ænder det noget?
"Man skal aldrig sige aldrig. Men som jeg har sagt mange gange, så skal der ske noget meget radikalt i mit liv, hvis jeg skal komme tilbage til olympiske sejlsport."

"Jeg tror ikke, min krop kan holde til endnu en kampagne - denne kampagne har tæret hårdt på kroppen. Jeg vil elske at sejle meget forskelligt og har en drøm om at være del af en dansk America's Cup kampagne på et tidspunkt."

Hvilken psykologisk fordel får Ben ved at sejle foran hjemmepublikum?
"Jeg ved, der er mange, der hepper på mig, så jeg holder mig til dem og vinker til dem. Men der vil helt sikkert være mange briter."

"Jeg er kommet og har udfyldt mit mål. Jeg ville vinde medalje, og nu ligger jeg til guld inden finalesejladsen."

"Jeg har ikke så meget pres på mig. Jeg tror ikke, Ben havde regnet med, at det ville være så tæt ind i finalesejladsen. Så jeg tror, jeg sover en del mere roligt end ham i disse dage. 

Billedet: Jonas Høgh-Christensen og Thomas Jacobsen ved lørdagens pressemøde forud for Medal Race i Finnjollen. Foto: Flemming Pedersen/Dansk Sejlunion