Dansk Sejlunion11. juli 2012 08:36

Windsurfing er også for børn

Flere og flere klubber har fået øjnene op for, at windsurfing kan være et fantastisk alternativ eller supplement til mere traditionel sejlads for ungdomssejlere. For 8-10 år siden satte surf-udstyret en begrænsning på alderen for, hvornår børn kunne begynde, men det er ikke tilfældet længere. Nu om stunder appellerer windsurfing også i høj grad til børn i Optimistjolle-alderen.

Succesoplevelsen i centrum
I Ringkøbing Surfklub har man stor succes med windsurfing for de små 'størrelser' i alderen 7-10 år og opefter. I klubben er man meget bevidst om, at tryghed for unge sejlere skal være på plads, og at det er legen og en fri indstilling til, hvad sejlsport handler om, som giver klubben succes i arbejdet med børn og unge.

"Vi træner efter Diplomsejlerskolen for windsurfere, så børnene får succesoplevelserne hver aften. Den ekstra lille færdighed, de har lært, gør dem stolte, og det er vejen frem. Jeg tror, at vores succes med de helt små handler om, at rammerne omkring vores form for klubaftner er meget frie. Vi arbejder ikke ud fra, at børnene skal lave en hel masse målrettet træning. Det kan de altid komme til, hvis de vil nå et niveau som fx mig. I den her alder gælder det om, at børnene har en sjov og afslappet aften i klubben. Faktisk fortæller vi dem bare, hvor langt de må sejle ud, og vi har selvfølgelig vågne øjne på dem hele tiden. Det vågne øje på dem gør også, at vi lægger små momenter ind i træningen i forhold til deres niveau, når det passer ind, men altid uden at presse dem. Så at træningen er meget fri, betyder absolut ikke, at vi ikke udvikler dem teknisk - de føler bare ikke noget pres. Jeg gør meget ud af, at jeg ikke forklarer børne-surferne en masse ting. Jeg stiller spørgsmålene, og de giver mig svarene. Det gør både dem og mig endnu mere sikre og glade i forhold til deres udvikling. Men som sagt tilrettelægger vi træningen på børnenes præmisser, og begynder de fx at fryse, har vi gjort meget ud af at forklare dem, at de altså bare skal gå op og klæde om, når de lige har sagt det til en instruktør først". Det fortæller instruktør Anders Weile, som selv er freestyle-windsurfer på højt niveau.

IMG_3936.jpg

Selvorganiseret leg er aldersrelateret træning
Formanden i Ringkøbing Surfklub, Henning Enevoldsen, fortæller, at klubben også lægger vægt på at stille et attraktivt tilbud til de mere øvede sejlere. "Vi sikrer os, at vores medlemmer er klar over tilbuddet om at kunne bruge vores udstyr efter reglen "Sejl fri". "Sejl fri" betyder, at når en sejler har opnået et bestemt niveau i Diplomsejlerskolen, så kan de komme frit i klubben og sejle, når de har lyst. Det gælder selvfølgelig ikke lige de 7-10 årige. Men de større børn i teenager-alderen kan komme og bruge klubbens udstyr lige præcis, når de har lyst, hvis de overholder vores sikkerhedsregler. Det er nok én af grundene til, at mange af dem bliver ved med at surfe hos os".

I sejlsportens aldersrelaterede træningskoncept (ATK), er det én af grundstenene, at tryghed, selvorganiseret leg og dét at prøve forskellige former for sejlads giver en stor motivation for unge sejlere. Den selvorganiserede leg gør, at sejlerne træner, fordi de har lyst, og ikke fordi en træner siger, at de skal. Med de mange krav, der stilles til børn og unge i deres dagligdag ift. fx skolegang, bør klubben være et fristed, hvor man kommer pga. lysten til at sejle uanset den enkelte sejlers færdighedsniveau. 

Læs mere om sejlsportens aldersrelaterede træningskoncept "Aldersrelateret træning i sejlsport - ATK for børn og unge 8-25 år" ved at trykke på banneret til højre.

Ønsker man at komme i gang med windsurfing som aktivitet i klubben, kan man rette henvendelse til Dansk Sejlunions udviklingskonsulent inden for surf.

IMG_3954.jpg