Dansk Sejlunion12. juli 2012 09:58

Fire danske både til start ved Ungdoms-VM

Det smager ikke så lidt af OL, når unge sejlere fra over 60 lande mødes i Dublin til ISAF Youth Sailing World Championship (YSWC). Danmark stiller med fire både, og der er gode muligheder for placeringer helt i top.

YSWC er årets højdepunkt for talentsejlere under 19 år. I år foregår stævnet ud for den irske hovedstad Dublin i dagene 14. til 21. juli. Sejlere fra mere end 60 lande deltager, der sejles i otte klasser, hvoraf Danmark stiller til start i de fire.

"Det specielle ved YSWC er, at der kun er én nationsplads i hver klasse - præcis som ved OL. Det betyder, at du som sejler har trænerens fulde opmærksomhed. Det er selvfølgelig en fordel, men omvendt er der ingen holdkammerater, du kan gemme dig bag. Det er din præstation, det handler om, og det er en stor mental udfordring, der er med til at modne sejlerne," forklarer Dansk Sejlunions talentkoordinator, Jan Christiansen.

Fire danske både
Danmarks fire deltagere ved YSWC er Daniel og Nicolaj Bjørnholt (Svendborg Sunds Sejlklub) i Sirena SL16, Frederik Just Melson og Markus Oliver Nielsen (Middelfart Sejlklub) i 29er samt Céline Carlsen (KDY) og Tobias Hemdorff (Kaløvig Bådelaug) i Laser Radial.

Danmark er kvalificeret i flere klasser, men har valgt at samle kræfterne om nogle få talentfulde både. 

"Unge sejlere på 16-18 år har mange ting at forholde sig til. De er tæt på voksenalderen, de skal vælge uddannelse, de får kærester og så videre. Det er en periode, hvor vi som trænere forsøger at spore os ind på dem for at afklare, hvor ambitiøse de er. Vil de satse på sejlsport? Og hvis ja, hvilken klasse skal de sejle?" siger Jan Christiansen.

Målrettede sejlere
"De sejlere, vi har udtaget til YSWC, har hver især et enormt udviklingspotentiale. Samtidig er de afklarede og indstillede på at træne målrettet mange år frem. Der er en god sandsynlighed for, at flere af dem sejler OL-klasser om fire år."

På trænersiden er det Finn "Beton" Jensen og Jacob Karstoft, der følger de danske både ved YSWC. En træningslejr i dagene op til stævnet har forberedt sejlerne på, hvad der er i vente.

Hysterisk og hyggeligt
"I mine øjne er stævnet specielt på to punkter. Det ene er, at der som regel er en forfærdelig masse protester og en jury, der har travlt med at uddele gule flag. Det er lidt hysterisk i forhold til, hvad sejlerne er vant til, og det hænger sammen med, at mange lande tillægger stævnet enorm betydning," fortæller Finn Jensen.

"Men der er også en anden side af YSWC," tilføjer han. "Det er et hyggeligt stævne, hvor der altid er et godt socialt fællesskab, og hvor der bliver skabt en masse nye netværk, som sejlerne kan have glæde af fremadrettet."

Jan Christiansen om de danske både ved YSWC:

29er - Frederik Just Melson og Markus Oliver Nielsen (Middelfart Sejlklub)
"Vi har været gennem et generationsskifte i 29er, hvor Frederik og Markus er to af de unge, der kommer til at rykke rigtigt meget fra nu af. De er også blandt de første synlige resultater af et flot ungdomsarbejde i Middelfart Sejlklub. Frederik og Markus er med for første gang ved YSWC, og de er nok ikke topkandidater denne gang, men de har et stort potentiale, og på sigt kan vi vente os meget af dem."

Laser Radial - Céline Carlsen (17 år), KDY
"Celine er en utrolig målrettet sejler. I forhold til hendes unge alder er hun ekstremt bevidst om, hvad hun vil. Hendes sejlerdrøm er OL, og hun er villig til at yde det, der skal til for at indfri drømmen. Hun har mange gode resultater, og hun er dygtig til hele tiden at vælge de rigtige stævner, der udvikler hendes potentiale. Det er anden gang, hun er med ved YSWC.

Laser Radial - Tobias Hemdorff (17 år), Kaløvig Bådelaug
"Tobias vandt VM i Europajollen i 2011. Han er et af de største naturlige sejlertalenter, vi har i Danmark. Han er taktisk stærk og læser sejladserne godt. Han har også en god koordinationsevne, det hjælper ham til at reagere lynhurtigt i båden. Og så har han en dejlig uimponeret tilgang til sejlsporten. Han kan levere under pres. Ved YSWC kommer han op mod nogle sejlere med større rutine end ham, alligevel har han potentiale til at opnå et godt resultat."

Sirena SL16 - Daniel og Nicolaj Bjørnholt (17 år), Svendborg Sunds Sejlklub
"Selv om Daniel og Nicolaj blot er 17 år (tvillinger, red.), har de allerede været med tre gange ved YSWC, og de sidste to år har de vundet sølv. Det giver selvfølgelig et begrundet håb om, at de igen kan komme på podiet. Daniel og Nicolaj er teknisk dygtige sejlere, der egner sig godt til at sejle katamaran. Over det sidste par år har de udviklet sig til et par unge fyre med masser af rygrad og vilje til at løse de opgaver, de har foran sig. I OL-perspektiv er det selvfølgelig interessant, at de sejler katamaran, og de er allerede i gang med hver især at finde en pige at sejle sammen med." (Katamaran er med ved OL i 2016 som en mix-klasse, red.)     

Berømte forgængere
Tidligere års resultatlister afslører, at YSWC giver et ganske godt fingerpeg om, hvem der bliver morgendagens stjerner i sejlsporten. Eksempelvis vandt en 18-årig Ben Ainslie guld ved YSWC tilbage i 1995. Allerede året efter vandt han sølv i Laser ved OL - den første af hans foreløbigt fire OL-medaljer, heraf de tre seneste af guld. Også blandt andre den australske 49er-stjerne Nathan Outteridge, den flerdobbelte Laser-verdensmester Tom Slingsby (AUS) og den dobbelte OL-guldvinder i Finnjolle og Starbåd Iain Percy (GBR) er blandt de pominente navne, der har vundet deres første store titler ved YSWC.